8 hely, ahol sosem takarítunk a lakásban, pedig a járvány miatt most extrán fontos lenne

HelloVidék   
  Megosztom
8 hely, ahol sosem takarítunk a lakásban, pedig a járvány miatt most extrán fontos lenne

Otthonunknak évente néhányszor szüksége van egy alapos nagytakarításra: mutatjuk azokat a helyeket, ahol a legtöbb a kosz, mégsem foglalkozunk vele. Vigyázz: egészségtelen lehet, ezért a járvány idején különösen fontos, hogy figyeljünk rájuk!

Amikor belépünk egy szobába, könnyű észrevenni, melyek azok a helyek, ahol már első ránézésre takarítanunk kell. Ilyen egy halom piszkos ruha a fotelban, a használt edények és serpenyők a tűzhely körül, vagy a szőrszálakkal, szappanlerakódásokkal szennyezett mosdókagyló. Sajnos, ha takarításról van szó, a legtöbben hajlamosak vagyunk csak a látható helyeket rendbe tenni, az eldugottabb zugokat pedig vagy egy másik alkalomra tartogatjuk, vagy teljesen megfeledkezünk a létezésükről is. Cikkünkben mutatjuk, otthonunkban hol vannak azok a helyek, amiket szinte sosem takarítunk, pedig rájuk férne, mert lehet, hogy évek óta gyűjtögetjük ott a koszt, ami nem csak esztétikátlan, hanem akár egészségtelen is lehet, írja a The Spruce.

1. A bútorok alatt

Ha tipikusan szennyezett helyet keresünk, nem kell messzire mennünk: az ágy vagy a kanapé alatt rengeteg port találunk. Hogyan halmozódhatott mindez fel? Egyrészt azért, mert nem látszik: nyugodtan hívhatunk vendégeket otthonunka, nem fognak benézni a kanapé alá, ahogy mi sem tesszük. Másrészt, mivel kellemetlen lehajolni és benyúlva takarítani, vagy a bútort tologatni, lassan elfelejtjük, hogy ott is szükség van portalanításra. Vigyázat: a porcicák nem csak az ágy alatt „laknak”, megtelepedhetnek a ritkán használt íróasztal alatt, vagy a szobasarkokban is!

A felhalmozódott por takarítása: A legegyszerűbben, leggyorsabban eltávolítható szennyeződésről van szó. Használjunk portörlőt vagy az annál is hatékonyabb porszívót és hetekre-hónapokra megszabadulhatunk az ágy alatt hempergő porcicáktól. Ha nem akarunk kellemetlen meglepetéseket találni az ágy vagy a kanapé alatt, érdemes évente legalább kétszer nagytakarítást végeznünk. A mikroszálas törlőkendő és az antisztatikus poroló, amit már a nagyszüleink is használtak, remek por-elleni fegyverek lehetnek.

2. Falak és lambériák

A por és a piszok vízszintes és függőleges területeken egyaránt megtapad, beleértve a falakat, lambériákat, díszstukkókat is. Teljes világosságban, ha jól megfigyeljük, észrevehetjük, hogy a falak „szőrösek”, vagyis finom porréteg borítja őket, amit csak a gyakorlott szemek képesek átlátni. A festett falon is megül a por, de a tapéta még jobb tapadást biztosít számára, így érdemes ezekre a felületekre jobban odafigyelni.

Így portalanítsd a falat: A falakhoz tiszta porolót használjunk. A falak tetején kezdjük a porolást, lefelé haladjunk, hogy a már megtisztított falszakaszokat ne kenjük újra össze. Fordítsunk nagy figyelmet a kiugró felületekre, mint például a villanykapcsoló, vagy az ajtókeret! A fürdőszobában nem biztos, hogy elég lesz egy porolót használnunk: a magas páratartalom miatt a párkányokon letapadhat a por, ezeket jobb letörölni.

3. Szekrények, ajtók, képkeretek teteje

Amikor takarítunk, érdemes felfelé is néznünk: lehet, hogy több porba ütközünk, mint gondolnánk! Tisztítsuk rendesen az ajtókereteket, az olyan távoli zugokat, mint a ruhásszekrények vagy a konyhaszekrény teteje, ahol a legritkábban fordulunk meg a portörlővel. A képkeretekkel is vigyázzunk: a port távolítsuk el óvatosan, nehogy kárt tegyünk egy festményben.

Használjunk eldobható porolót meghosszabbítható nyéllel: ez az eszköz szedi össze legjobban a port és a pókhálókat. Egy ilyen portalanítás után a poroló könnyen használhatatlanná válik, így érdemes gyakrabban, évente 2-3 alkalommal ezt a területet is megtisztítanunk. A képkeretekkel, festményekkel csak óvatosan: inkább poroljuk le őket finoman évente többször, mintsem lerakódás képződjön rajtuk!

4. Szellőzők és légszűrők

A legtöbb otthonban, főleg a társasházakban találkozhatunk szellőzőrendszerrel és hozzájuk kapcsolódó légszűrőkkel: ezek lehetnek a legegyszerűbb, hálós típustól a hipoallergén pollenszűrőig bármilyenek, attól függően, mennyi pénzt vagyunk hajlandóak rájuk szánni. Akár a szellőzőablakról, akár a szűrőjéről legyen szó, ezeket az elemeket gyakran cserélni vagy tisztítani kell, hogy a káros anyagok ne jussanak be lakásunk légterébe.

Így tisztítsd a szellőzőt, szűrőt: A szellőzőrendszerben nem csak porral, hanem penésszel és kártevőkkel is meg kell küzdenünk. A szellőző bejáratát mindenki magának tisztítja: nem csak portalanítás, hanem fertőtlenítés, penészirtás és spóramentesítés is javallott, ugyanis ezeknek a tényezőknek a jelenléte egészségügyi kockázatokat is hordozhat magával, írja a Házipatika. A penész allergizáló hatása miatt káros, ugyanis irritálja a nyálkahártyát, az orrot, a tüdőt, de még a szemeinket is. A társasházakban három évente végeznek egy szellőzőtisztítást. Ennek leginkább tűzvédelmi okai vannak, de fontos központilag végzett feladat még a kártevőirtás is. A szűrőket fontos, hogy gyakran portalanítsuk, de emellett nem hanyagolhatjuk el a cseréjüket!

5. A gardrób és a padlója

A gardróbok tisztítása is az elfeledett feladatok közé tartozik: sokan figyelmen kívül hagyjuk, hogy ott tartjuk használt cipőinket, kabátjainkat, és megannyi ruhát, amelyekkel rovarokat, szennyeződéseket hurcolhatunk be a lakásba. Mind közül a legszennyezőbb a cipő és a táska: ők érintkeznek a földdel, így a legtöbb szennyeződéssel is. A cipőnk talpán behozhatunk földet és port, penészt, rovarokat, és sajnos emberi, állati vizeletet, ürüléket is, ami egy padlószőnyegen egészen új életformákat képes létrehozni.

A helyes taktika: Minden évszakban pakoljuk ki a szekrényünket és takarítsunk ki odabenn: ez lehetőséget ad nem csak a szekrény, hanem a ruhák tisztítására, szellőztetésére is, valamint kiselejtezhetjük az ezeréves, sosem használt darabokat, amik csak a helyet foglalják a szép, új ruhák elől. A tél végeztével érdemes kimosni téli kabátjainkat, ruháinkat, csizmáinkat pedig megtakarítani, hogy tisztán kezdhessék meg hosszú hónapokig tartó „álmukat”. A gardrób padlójára kell a legtöbb figyelmet fordítanunk: itt halmozódik fel a legtöbb szennyeződés, többnyire a cipőknek köszönhetően. Kicsit fáradalmas, de hatékony védekezés a kosz ellen, ha gyakran takarítjuk cipőnket (a talpát is!), mielőtt belépünk vele a szobába, vagy betesszük a gardróbba.

6. Tisztítóeszközök, gépek

Hiába kezdünk el takarítani, ha a porszívónk, vagy a tisztítóeszközeink koszosak: csak eloszlatjuk velük a szennyeződéseket az otthonunkban, és nemsokára kezdhetjük az egész feladatot elölről.

Ne csak használd, tartsd őt is tisztán! A porszívót, attól függően, milyen gyakran használjuk, szedjük szét és tisztítsuk meg a kosztól, hajszálaktól, cseréljük a porzsákot és a szűrőt, amit lehet, mossunk meg forró vízzel, hogy megszabaduljunk a gép szennyezettségétől és növeljük annak hatásfokát. A takarításhoz használt szivacsok, mosófejek, súrolókefék feladata is fontos: használat után vegyszerrel tisztítsuk meg mindet, csak így tegyük el őket a következő takarításra!

7. A szobanövények

Gondoltad volna? Otthonunk élő dekorációi rengeteg koszt össze tudnak szedni; ez nyilván nem árt nekünk, viszont a szobanövények elvesztik fényüket, szépségüket, ezáltal pont dekoratív funkciójuktól válunk meg és alakítjuk őket át a sarokban álló, szomorú porfogókká. Rengeteg módszerrel meg lehet tisztítani őket, akár élő, akár művirágról legyen szó.

Növényportalanítás: A kisebb növényeket zuhanyoztassuk le a kádban, vigyázva, nehogy kimossuk alóluk a földet, a nagyobb, nehezen mozgatható darabokat pedig törölgessük át ruhával: utána sokkal jobban fognak kinézni! A műanyag dekorációkat kezelhetjük száraz vagy nedves ruhával, a selyemvirágokat pedig kirázhatjuk, vagy hajszárítózhatjuk a kertben.

8. Mikrosütő

A legtöbb ember nem rendeltetésének megfelelően használja a mikrót: sokszor a nagy sietségben nem takarjuk le a melegíteni kívánt ételt, így belül zsíros, szennyezett lesz az egész gépezet, és a belőle jövő szagok sem lesznek kellemesek. Nekünk megszokott jelenség lehet a koszos mikrónk, de bárki étkezik nálunk, könnyen észre veheti ezt és kérheti a vacsorát inkább hidegen tálalva.

Ecettel és vízzel az ételmaradék ellen: ha ecetet és ugyanennyi vizet melegítünk a mikróban néhány percig, utána könnyebben megszabadulhatunk az ételmaradéktól és a zsírtól, akár egy papírtörlő segítségével. Nagy segítség lehet egy ilyen házi praktika, ha tavaszi nagytakarítás előtt állunk, és szeretnénk némi időt spórolni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarítás

nagytakarítás

koronavírus

koronavírus-járvány