Ez nagyon fontos: így tisztítsd ki a mikródat a koronavírus-járvány idején

HelloVidék   
  Megosztom
Ez nagyon fontos: így tisztítsd ki a mikródat a koronavírus-járvány idején

A mikrónk rendben tartásának az a fő kulcsa, hogy rendszeresen, akár néhány naponta takarítsuk. Jó hír, hogy erre egészen könnyű és gazdaságos módszerek is léteznek, és simán végezhetjük olyan szerekkel, amik a legalapvetőbb részei a háztartásnak.

Korábban már írtunk arról, mennyire fontos, hogy tisztán, rendezetten tartsuk a hűtőnket, kamránkat. A koronavírus-járvány kiélezi a harcot a kórokozók ellen,

Mindez az egyik leggyakrabban használt háztartási eszközünkre, a mikróra is vonatkozik, amivel a konzervektől, készételektől kezdve az egyszerű bögrés sütiken át a fagyasztott ételekig rengeteg mindent melegítünk nap mint nap, és rengetegszer kerülünk vele érintkezésbe.

"Békeidőben" sem kell ahhoz sok, hogy a kívül-belül tiszta készülékünk veszítsen a fényéből. Elég, ha melegítés közben lepottyan egy kis maradék a tányérról, odakozmál a pattogatott kukorica a zacskójával együtt, az olyan komolyabb balesetekről, mint a szétfröccsenő paradicsomos szósz, pörköltszaft vagy zsír, nem is beszélve. A mikrónk rendben tartásának az a fő kulcsa, hogy rendszeresen, akár néhány naponta takarítsuk.

Ilyen például a szódabikarbóna, az ecet vagy az egyszerű mosogatószer. A fehérítővel azonban jobb, ha nem számolunk, gyengítheti ugyanis a mikró belső, műanyag borítását és hosszú távon az egész készüléket károsíthatja, javasolja a The Good Housekeeping.

Hogyan tisztítsuk meg a mikró belsejét?

  • Egy bögre vízre lesz szükségünk. Citrom-, lime- vagy narancsszeleteket tegyünk bele, úgy, hogy előzőleg már belenyomkodtuk a vízbe a levüket, majd tegyük mindezt egy mikrózható edénybe. Néhány evőkanál ecet (ha van kéznél) és víz kombinációját is használhatjuk ugyanígy.
  • Tegyük be a mikróba, és magas fokozaton pár percig melegítsük, míg fel nem forr.
  • Hagyjuk 5 percig hűlni, mielőtt kinyitnánk a mikró ajtaját. Ezután vegyük ki az edényt, és töröljük tisztára a készülék belsejét szivaccsal.

Hogyan tisztítsuk meg a zsírtól a mikró ajtaját?

Nem csak a mikró belseje számít: a lerakódások bizony a készülék ajtaját sem kímélik. Így tegyük eredményesen:

  • Töröljük át vizes szivaccsal, kevés szódabikarbónával az ajtó körüli gumis tömítést. A leöblítéshez használjunk nedves konyharuhát vagy szivacsot.
  • Ha zsíros az „ablaka”, fele-fele arányban vegyített ecetet és vizet használjunk, majd töröljük szárazra.
  • Ha nagyon súlyos a helyzet, használjunk univerzális zsíroldót vagy mosószappanos vizet. A tisztítószert szivaccsal vagy ruhával vigyük fel, és ügyeljünk, nehogy befolyjon a nyílásokba.

Hogyan űzzük el az égett (vagy bármilyen) szagot a készülékből?

Szomorú, de igaz: ha a pattogatott kukorica odaég a mikróban, a szag újra és újra előjön, ha használjuk a készüléket. Vagyis legjobban tesszük, ha azonnal megszabadulunk a szagtól és annak forrásától. Ha nem olyan súlyos a probléma, például a legutóbb melegített fűszeres étel aromáit érezzük, szellőztessük ki és hagyjuk nyitva az ajtaját. Az is megoldás lehet, ha egy edényben szódabikarbónát teszünk a mikróba, hogy „elszívja” az illatot. Ha ennél jóval erősebb és kellemetlenebb szagoktól szenvedünk, például odaégett ételek kipárolgásától, minden maradványt takarítsunk ki a készülékből, és tegyünk bele szagsemlegesítő gélt a legközelebbi használatig.

Hogyan távolítsuk el az odaragadt maradékokat?

Az aszalvánnyá lett ételdarabkák is okozhatnak bosszúságot, de mint mindenre, erre is van megoldás. Ha a mikró tányérjára ragadtak, egyszerűen vegyük ki és tegyük a mosogatógépbe vagy mossuk el kézzel, szappanos vízzel. Előtte viszont mindenképp olvassuk el, ír-e valamit erre vonatkozóan a készülék gyártója!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarítás

mikró

mikrohullámú sütő

háztartás