A boldog városokat a járvány sem viselte meg: úgy adják-veszik a házakat, mint a cukrot

HelloVidék   
  Megosztom
A boldog városokat a járvány sem viselte meg: úgy adják-veszik a házakat, mint a cukrot

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által végzett felmérés szerint hazánkban a KözépDunántúlon élők vallották magukat a legboldogabbnak. Az Otthon Centrum gyorsjelentése szerint mindezt igazolja az ingatlanpiaci aktivitás is, mert ezekben a városokban a lakásárak az elmúlt években a két és félszeresére nőttek. Sőt a boldog városok a válságra is jobban reagáltak.

Az ELTE 2019 és 2020 közötti időszakot vizsgáló tanulmányból az is kiderült, hogy a megyeszékhelyek közül Székesfehérvár tekinthető a legboldogabb városnak, de magas pontszámot kapott Szeged, Debrecen, Tatabánya és Szekszárd is.

Ezek a városok az elmúlt időszakban jól szerepeltek a lakáspiacon is: a lakásárak két és félszeresére nőttek, Székesfehérvár és Debrecen pedig jelenleg is hazánk két legdrágább települése a főváros mellett. A legkevésbé boldog megyeszékhelynek Kaposvár bizonyult, de kevés pontszámot ért el Salgótarján is. Utóbbi városban a legalacsonyabb a lakások négyzetméterára, (még mindig 100 ezer forint körül alakul minden szegmensben) ugyanakkor Kaposváron is az átlagnál kisebb mértékű árnövekedés volt jellemző az utóbbi években.

A megyei jogú városok közül az átlagnál kevésbé viselte meg a vírus Székesfehérvárt, Tatabányát, Dunaújvárost, Zalaegerszeget. Előbbi két város kifejezetten jól szerepelt a boldogság felmérésben, míg Zalaegerszeg a középmezőnyhöz tartozott. Ezekben a városokban a tanácsadók könnyebben jutottak ki az ingatlanokba és kötöttek új szerződéseket. Itt a visszaesés mértéke a mélypontban kevesebb mint 50% volt. De vidéken egy-egy kijutásból könnyebben is lett szerződés, mint Budapesten, ahol leginkább a budai és belvárosi kerületekben állt meg az élet, míg a külső pesti kerületeket kevésbé fogta meg a vírus.

Vevő oldalról Sopronban és Tatabányán csökkent legkevésbé az érdeklődök aránya, mindössze 20- 30%-kal, azonban a főváros és a megyei jogú városok többségében a visszaesés mértéke ennek duplája volt. Jellemzően a vírus előtti érdeklődési szint 20-40%-ára esett vissza, ugyanakkor a főváros és a vidéki városok közötti különbség kisebb volt eladó oldalról, mint vevő oldalról. A különbség az elfogadott vételi ajánlatokban volt jelentős, mert fővárosban jóval kevesebb megállapodás született, mint a többi nagyvárosban. Szeged, Debrecent és Székesfehérvárt is a vírus átlagosan érintette. Mivel előbbi kettő hazánk két legnagyobb városa, ezért az emberek komolyan vették az intézkedések fontosságát, ugyanakkor ezen városok várhatóan hamar talpra állnak majd, a lakásárakban pedig nem várható érdemi csökkenés.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

boldog városok

felmérés

kutatás

koronavírus

koronavírus-járvány

ingatlan

ingatlanpiac