Fontos mérföldkő a járvány óta: ismét lesznek egészségügyi szűrések, itt vannak a részletek

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Fontos mérföldkő a járvány óta: ismét lesznek egészségügyi szűrések, itt vannak a részletek

Az új típusú koronavírus-járvány mérséklődése lehetővé teszi, hogy a hazánkban bevezetett korlátozó intézkedések részleges feloldása mellett június 1-jétől a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok is újraindulhassanak. A hátrányos helyzetű települések lakóit nyár elejétől szűrőbuszokkal keresik fel, és még az idén megtörténik az intézmény immunkémiai laboratóriumának bővítése - írja a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a portálnak adott beszámolója szerint június első napjaiban útnak indítják azokat az autóbuszokat, amelyek azokban a térségekben is lehetővé teszik a népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzését, ahol nincs ehhez szükséges infrastruktúra, vagy az ott élők csekély számban keresik fel az egészségügyi intézményeket. A kormányhatározatban nevesített felzárkózó települések érintettek elsődlegesen a programban. Kiemelték továbbá, hogy az ország valamennyi hátrányos helyzetű településére szervezhető vizsgálat a szűrőbuszok segítségével.

A lakosság körében nagy az igény arra, hogy egyes szűrővizsgálatokat utazás nélkül, helyben tudjanak igénybe venni. Idén, tekintettel a járványügyi helyzetre, a szűrésbe vont páciensek számának meghatározásánál a biztonság maximális szem előtt tartása lesz az elsődleges szempont, a jövőben pedig arra törekszenek, hogy ne eseti, ad hoc jellegű programokat bonyolítsanak, hanem következetes szervezéssel, rendszerbe illesztetten valósuljon meg e tevékenység

- emelte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Ahogy a lap beszámolt róla, az NNK a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel szoros együttműködésben életre hívták a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat programelemet. Ezzel egységesen biztosították az általános állapotfelmérésen, kardiológiai és nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvételt, illetve – az arra jogosultaknak – a vastagbélszűrési egységcsomagot minden településen.

Előre kiküldték a szervezett méhnyakrákszűrésre a meghívókat, de mint mondták, azokat sem utasították el, akik nőgyógyászati vizsgálatot kértek. A további szűréstípusok a NNK-val szerződéses jogviszonyban álló helyi egészségügyi szolgáltatók szabad kapacitásának függvényé­ben voltak biztosítottak, így lehetőség volt többek között angiológiai, bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti szűrővizsgálatokon, valamint dietetikai tanácsadáson való részvételre. Hogy milyen vizsgálatok zajlanak még a program során? Arról többet olvashat ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészségügyi szűrés

szűrővizsgálat

szűrés

koronavírus

koronavírus-járvány