Orbán Viktor: vége a maszkviselésnek és a kijárási tilalomnak

Pénzcentrum   
  Megosztom
Orbán Viktor: vége a maszkviselésnek és a kijárási tilalomnak

Bejelentette az enyhítés lépéseit Orbán Viktor: eltörlik a kötelező köztéri maszkhasználatot, megszűnik a kijárási tilalom és indulhatnak a rendezvények. A hitelmoratórium kapcsán elmondta, nyár végéig kell kitalálni, hogy mi következzen a moratórium után, de a Bankszövetség javaslatai szerinte nem elfogadhatóak.

5 millió beoltottnál újabb enyhítésebb jönnek, a beioltottak száma majdnem 4,9 millió, a hétvégén meglesz az 5 millió beoltott - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban. Így a magyarok több mint 50 százaléka be van oltva, ezzel pedig a kormányfő szerint legyőztük a harmadik hullámot. Az enyhítésekről szólva elmondta, a korlátozások nagy részét feloldják:

  • a kijárási tilalom megszűnik,
  • az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja megszűnik,
  • eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget,
  • szabad a sport a közterületen,
  • magánrendezvény 50 főig tartható, lakodalom 200 főig tatható (ha a lagzi vendéglátóhelyen, szállodában van, akkor el kell különíteni a vendégeket),
  • zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható,
  • szabadtéri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül tartható,
  • zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

Emellett a 16-18 évesek is mehetnek rendezvényekre, ha beoltották őket. Egyelőre nincs döntés róla, hogy ezek mikor lépnek életbe. Ezek mellett Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette azt is, hogy keddtől megszűnik az ingyenes parkolás is, emellett a hitelmoratóriumot is meghosszabbítják.

A miniszterelnök arról beszélt, van három körülmény, ami óvatosságra int bennünket: hárommillió ember még nincs beoltva, fenyegetnek a mutációk, és a határok mentén élőket intette óvatosságra, mert a környező országokban még messze nem megnyugtató a helyzet.

Annak kapcsán, hogy Magyarország nem kíván részt venni a következő EU-s vakcinabeszerzésben Orbán elmondta, hogy idénre és 2022-re is van elég vakcinánk még akkor is, ha harmadik oltást kell beadni. A már lekötött mennyiségek alapján Pfizerből 7,3 millió adag van, Modernából 1,4 millió, Jahnssenből 4 millió és 4,7 millió AstraZeneca is be van rendele, ám ennek leszállítása kérdéses.

Emellett legkésőbb 2022 végéig megkezdi működését Debrecenben a vakcinagyár, ami magyar fejlesztésű oltóanyagot fog gyártani.

- mondta Orbán Viktor. A kormányfő a hitelmoratórium kapcsán elmondta, "úgy hogy van" meghosszabbítják nyár végéig, addig kitalálják, mi lesz majd a moratórium után:

a Bankszövetség javaslatai szerintem nem fogadhatók el, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy az emberek lemondjanak a moratórium lehetőségéről

- fogalmazott a miniszterelnök.

Összességében a konjunktúrakilátások folyamatosan javulnak. Kell egy korszakhatárt húzni, eddig védekezntünk, míg most gazdasági újraindításra lesz szükség. Hamarosan tárgyalnak a 2022-es minimálbérről, az állami cégek béreiről is dönteni kell

- tette hozzá. A gazdaság kapcsán elmondta, a második negyedévben "fenomenális" adatokra számít.

"Mindig abból indulok ki, hogy hányan dolgoznak" -mondta. A következő hónapokban nőni fog a munkából élők száma, az emberek szeretnének reménykedni, de még nem döntötték el, hogy lehet-e is reménykedni.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kijárási tilalom

orbán viktor

maszkhasználat