Szúnyoginvázió: íme 5 házi, gyógynövényes permet, ami elűzi a szárnyas vérszívókat

HelloVidék   
  Megosztom
Szúnyoginvázió: íme 5 házi, gyógynövényes permet, ami elűzi a szárnyas vérszívókat

A héten több mint 9100 hektáron lesz szúnyoggyérítés. Négy megye 28 településén, összesen 6055 hektáron lépnek fel a szakemberek, a kifejlett szúnyogok ellen kémiai módszerrel, hét megyében 3050 hektáron pedig biológiai eljárással a lárvák ellen. Persze emellett mi magunk is, sokat tehetünk annak érdekében, hogy a környezetünkből elűzzük a vérszívó szárnyasokat. Éppen ezért, összegyűjtöttünk néhány házilag is elkészíthető szúnyogriasztó spray-t, amelyeknek hasznát fogjuk venni a nyári időszakban.

Az esős időjárás és a folyók magasabb vízszintje miatt több térségben alakultak ki a szúnyoglárvák számára ideális tenyészőhelyek. A héten a Szigetközben, a Dunakanyarban, Csepel-szigeten, Dunaújváros és Szekszárd térségében, a Velencei-tónál és az Ipoly mentén biológiai módszerrel végeznek földi lárvagyérítést. Szolnok és Szeged környékén, valamint a Tisza-tónál pedig légi úton csökkentik a lárvák számát biológiai folyadék- és granulátum-készítményekkel.

A múlt héten az időjárás miatt a Tisza-tó környéki településeken elhalasztották a permetezést, a tervek szerint június 3-tól pótolják az elmaradt munkát. Földi kémiai szúnyoggyérítés nyolc Borsod-Abaúj-Zemplén, három Hajdú-Bihar, hat Heves, és tizenegy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen lesz. Ezek hétfőnként frissülő listája és térképe megtalálható a katasztrófavédelem weboldalán.

A szúnyogok számos más rovarral együtt kiváló táplálékul szolgálnak például a madaraknak és a denevéreknek, de a kertünkben mégsem látjuk őket szívesen. Ahogy arról korábban már írtunk, vannak módszerek, amelyekkel távolt tarthatjuk a szúnyogokat a lakástól. Például, ha olyan növényekkel vesszük körbe magunkat, melyek képesek távol tartani a szúnyogokat.

Amellett, hogy a HelloVidék listájában olvasható növényeket bevetjük a szúnyogok elűzésére, nem árt, ha megteszünk néhány plusz óvintézkedést. Tegyük a külső tereket nemkívánatossá a szaporodásuk szempontjából, például figyeljünk arra, hogy állóvíz ne legyen az udvarunkon, és ne hagyjuk magasra megnőni a füvet, mert a hűvös, nedves, árnyékos foltok kedveznek nekik.

Mi van akkor, ha már beférkőztek a lakásba?

Bár sokféle szúnyogriasztó spray és különböző elektromos készülék kapható a boltokban, még mindig a természet és környezetbarát módszerek jelentik a legnagyobb biztonságot számunkra és egészségünkre. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány permetet, melyek semmilyen módon nem károsítják a tüdőnket vagy a bőrünket.

  • Citromos eukaliptuszolaj: Adjunk 10 ml citromos eukaliptuszolajat 90 ml olajhoz (olívaolaj vagy kókuszolaj), majd rázzuk fel a palackot. Ezután permetezzük be vele a szobát.
  • Neem olaj és kókuszolaj: Gyakran használják a neem olajat a szúnyogirtásra, mivel a növény erős aromával rendelkezik, ami távol tartja a szúnyogokat. A neem olajról és a kókuszolajról kutatások során bebizonyosodott, hogy nagyszerű szúnyogriasztók, főleg, ha kombinálják őket. Ehhez pedig tégy 10 csepp neem olajat és 30 ml kókuszolajat a spray palackba, forralt vízzel keverd össze egy palackban, ezután már permetezhetjük is a szobába.
  • Teafaolaj és kókuszolaj: A teafaolaj gyógyászati ​​tulajdonságai miatt jól működhet, mint szúnyogriasztó, de remek antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek képesek gyógyítani a szúnyogcsípéseket is. Erős aromája egy másik oka annak, hogy kiváló szúnyogriasztót lehet belőle készíteni. Tegyél 10 csepp teafaolajhoz 30 ml kókuszolajat, majd keverj hozzá egy kis forralt vizet. Rázd össze és már használhatod is.
  • Levendulaolaj, vanília és citromlé: A levendulaolajnak vannak olyan vegyületei, mint a limonén, a linalool, és a kámfor, amelyek mind természetes szúnyogriasztók. A vanília szintén erős szúnyogriasztó, ahogy a citromlé is. Keverjünk össze 10-12 csepp levendulaolajat, 3-4 evőkanál vanília kivonatot és 3-4 evőkanál citromlevet forralt vízhez. Rázzuk fel a keveréket és már használhatjuk is.
  • Citromfűolaj és rozmaringolaj: Sokan a citromfű olajat használják szúnyogirtókra a rozmaringolajjal együtt, mivel mindkettő természetes szúnyogriasztó. A citromfűolaj olyan összetevőket tartalmaz, mint a limonén és a citronella, amelyek távol tartják a szúnyogokat. Másrészt a rozmaringolajban természetes szúnyogriasztóként működő eukaliptol, kámfor és limonén található. Tegyél 10 csepp citromfűolajat és 10 csepp rozmaringolajat 60 ml olajhoz (olívaolaj vagy kókuszolaj), pici forralt vízzel keverd el és már használhatod is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szúnyog

szúnyoggyérítés

szúnyogirtás

szúnyogok

környezetbarát szúnyogirtó