Már most elkéstünk a leállással? Hamarosan kiderül, elfelejthetjük-e a műanyagokat

HelloVidék   
  Megosztom
Már most elkéstünk a leállással? Hamarosan kiderül, elfelejthetjük-e a műanyagokat

A műanyagok gyártásának korlátozása enyhítene az általuk okozott környezetszennyezésen – vélekedik több vezető tudós, akik a Science című szaklapban közölt nyílt levélben adtak hangot véleményüknek. Bár az ENSZ globális műanyag megállapodása érdemi változásokat hozhat, a tudomány képviselői már most komolyabb lépéseket sürgetnek.

A SodaStream évek óta azon az állásponton van, hogy az otthon készített szénsavas üdítőkkel szignifikánsan lehet csökkenteni az egyszer használatos műanyagok által okozott szennyezést

- hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina a SodaStream termékmenedzsere.

A világ elismert tudósai által aláírt nyílt levél felhívja a figyelmet arra, hogyha az emberiség a tőle telhető legtöbbet megtenné a műanyagok újrahasznosítása terén, akkor is évente mintegy 17 millió tonnányi műanyag kerülne a természetbe a Földön. Ha pedig a műanyaggyártás a jelenlegi ütemben bővül, akkor még nehezebb lesz a világ országainak megoldást találniuk erre a globális problémára.

Egy, a neves Science folyóiratban publikált 2020-as tanulmány szerint, amennyiben a Földön minden elérhető megoldást és technológiát bevetnénk, akkor is csak 79 százalékkal lehetne csökkenteni a következő 20 évben a műanyagszennyezést. Holott a tanulmány olyan lehetőségeket is figyelembe vett, mint például egyes termékeknél a műanyagok más alapanyagokkal történő kiváltását, illetve az újrahasznosítás további bővítését.

A tudósok szerint a műanyagszennyezés növekedésért egyértelműen az exponenciálisan növekvő műanyaggyártás tehető felelőssé. Az emberiség ugyanis már olyan nagy mennyiségű műanyagot gyártott, hogy azzal elérte a bolygó határait.

Amennyiben ezzel nem kezdünk valamit globálisan, akkor a többi a műanyag szennyezés csökkentésére irányuló lépés nem fog semmi sem érni

- hívta fel a figyelmet a nyílt levélben Bethanie Carney Almroth, a göteborgi egyetem professzora.

Nagyon sok előnyét élvezzük a műanyagoknak, de a gyártásuk csökkentésével megnövelhetjük az értéküket, és előtérbe helyezhetünk más megoldásokat a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében, hozzájárulva a klímaváltozás elleni küzdelemhez, illetve ahhoz a célkitűzéshez, hogy lerakjuk egy körforgásra és fenntartható növekedésre épülő gazdaság alapjait

- emelte ki Martin Wagner a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem ökotoxikológusa.

A világ vezető szénsavasvíz készítő gyártója, a SodaStream törekszik arra, hogy minél fenntarthatóbb termékeket kínáljon a felhasználóinak. Egyetlen egy SodaStream Spirit géphez tartozó szénsavasító palackkal például egy négyfős család legalább 2500 PET-palacktól tudja megóvni a bolygót. A vállalat úgy kalulál, hogy a SodaStream felhasználók 2025-re mintegy 72 milliárd egyszer-használatos PET-palacktól óvhatják meg a Földet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

műanyagszennyezés

műanyag

globális műanyag megállapodás

ensz