Fogadjunk, eddig te is rosszul készítetted: ezen az apró trükkön múlik a tökéletes kávé

HelloVidék   
  Megosztom
Fogadjunk, eddig te is rosszul készítetted: ezen az apró trükkön múlik a tökéletes kávé

Ha még nem sikerült elkészíteni otthon a tökéletes kávét, ami pont olyan ízletes, mint a kedvenc kávézónkban, akkor még ne csüggedjünk. Simán lehetünk a család profi baristája, csak néhány apró szabályt kell szem előtt tartanunk. Egy friss tanulmány szerint, a tudósok most fedezték fel a tökéletes csésze kávé elkészítésének titkát. Hogy mi lehet ez? Most kiderül!

Először is: valóban egészséges a kávéfogyasztás?

Ahogy arról korábbi cikkünkben már írtunk: a koffein emberi szervezetre gyakorolt élettani hatásai jól dokumentáltak, hiszen miután a véráramba került, számos élettani folyamathoz hozzájárul – ezek között az egyik kulcsfontosságú hatása az adenozin receptorok blokkolása. Az adenozin egy biokémiai közvetítő molekula, amely a fáradtságot és az álmosságot jelzi a szervezet számára. Amikor az adenozin szintje megnő, az agy jelez a testnek, hogy szükség van pihenésre. A koffein ezzel ellentétesen működik, blokkolja az adenozin receptorokat, így növelve bennünk az ébrenlét érzését.

A koffein az éberség biztosítása mellett serkenti a kortizol és az adrenalin felszabadulását, ami növeli a vérnyomást, gyorsítja a szívverést és fokozza az anyagcserét - ezek a hatások együttesen adják a koffein stimuláló tulajdonságait. Számos tudományos kutatás számolt be a kávézás egészségügyi hatásáról, azonban ezek többsége is valójában a koffeinről szóltak: egyes kutatási eredmények szerint a koffeinfogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a Parkinson-kór, a vastagbéldaganat és a csontritkulás kialakulásának veszélyét.

A legfrisseb kisemlősökön végzett vizsgálatok alapján a kutatók arra következtetésre jutottak, hogy a rendszeres koffeinbevitel javítja az információkódolás folyamatát, pozitívan befolyásolhatja a kognitív hanyatlást, ezért hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is. A koffeinfogyasztás egészségügyi előnyei és kockázatai természetesen további kutatásokat igényelnek, de a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a mérsékelt koffeinbevitelnek, számos potenciális pozitív hatása lehet az emberi szervezetre.

Az sem mindegy, hogy készítjük el

A Matter folyóiratban publikált tanulmány szerint, az egész kávébabhoz vizet adva fokozhatjuk az ital ízét, és csökkenthetjük a kidobott kávé mennyiségét. A kutatás szerint a kávédarálás során nagy mennyiségű statikus töltés keletkezik. A külső víz hozzáadása csökkenti ezt a töltést az őrlés során, és elősegíti a részecskék csomósodását.

Milyen hibákat vétenek még a házi baristák?

Gazdag és zamatos, csábító illatával a kávé elegendő ok arra, hogy reggel kiguruljunk az ágyból. Valójában az igazi kávé szerelmesei számára semmi – sem a matcha, sem az angol reggeli tea – nem helyettesítheti ezt az italt. De néha az első korty túl gyenge, túl vizes, vagy nem elég ízes, és nem felel meg az elvárásainknak. Mi lehet a baj? Most annak jártunk utána, hogy mik a legtöbbet elkövetett főzési hibák a Martha Stewart korábbi cikke alapján.

A szemes kávé előőrlése

Ami az előre csomagolt zacskós őrölt kávét illeti: csak mondj nemet. Első számú szabály: mindig frissen őröld a kávét! Az őrölt kávé az őrlés után két perccel kezdi elveszíteni az ízét – képzeld el, milyen íze lesz két héttel később.

Régi kávé használata

Az állott babszemekkel is elvéthetjük a célt, ezért ellenőrizzük a pörkölés dátumát. A régi kávé oxidálódik, és elveszti aromás vegyületeit. Majdnem olyan lesz az íze, mint a kartonpapír. Persze, még mindig elfogyaszthatjuk, de nem lesz olyan jó az íze, mint frissen.

A bab tárolása a fagyasztóban

Bármilyen meglepőnek tűnik, sokan logikusnak tartják, hogy a pörkölt szemes kávét a fagyasztóban tárolják. Persze ez nagyon nagy hiba. A fagyasztó befolyásolja a bab nedvességszintjét, tönkretéve az eredeti intenzív ízeket. A legjobb, ha a babot olyan tartályban tároljuk, amely megvédi a levegőtől és a nedvességtől.

Rossz minőségű víz használata

A kávé 98 százaléka víz, tehát a főzési folyamat kulcsfontosságú eleme. Ha a víz íze jó, akkor a kávé is jobb minőségű lesz. De általában, ha olyan területen élünk, ahol a helyi víz íze jó vagy semleges, nincs szükség szűrt vízre. Viszont, ha keményebb a víz, vagy van valamilyen mellékíze, érdemes egy vízszűrőt beszereznünk.

Piszkos kávéfőző használata

Ügyelj arra, hogy a használt szűrőket és kávézaccot kidob, és alaposan öblítsd le a berendezést, mielőtt a következő adagot lefőzöd. A kávéolaj hajlamos az edényben maradni, és ha nem tisztítják megfelelően, avas olaj íze lesz.

Elfelejted a készülék vízkőmentesítését

A megfelelő karbantartás a készterméket is befolyásolja. Tehát amikor az edény régi kávészagot áraszt, vagy barna lerakódások képződnek rajta, ideje vízkőteleníteni. Tipp: Ehhez keverj össze 1 csésze fehér ecetet és 1 evőkanál citromlevet az edényben, majd töltsd fel vízzel. Öntsd a tartályba, kapcsold be a kávéfőzőt, futtassd végig a főzési cikluson, majd öntsd ki. Ezután öblítsd át úgy, hogy ismét átfuttatod tiszta, hideg vízzel.

A kávé tárolása rossz edényben

A kávéfőzés után jobb, ha légmentesen záródó fémkancsóban tároljuk, nem pedig egy nagy nyílású üvegkancsóban. Ha a kávéfőzőhöz fémkancsó is tartozik, máris egy lépéssel előrébb jársz!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kávéfogyasztás

kávéfőzés

kávékészítés

tökéletes kávé

tökéletes kávé elkészítése

tökéletes kávé titka