Kiadták a figyelmeztetést: harmadfokú hőségriasztást rendeltek el csütörtökig

MTI   
  Megosztom
Kiadták a figyelmeztetést: harmadfokú hőségriasztást rendeltek el csütörtökig

Az Időkép előrejelzése szerint, hétfőn sok napsütésre, túlnyomóan száraz időre számíthatunk, egy-egy záporra, zivatarra az Északi-középhegységben és középső tájakon van esély. Nyugaton, északnyugaton élénk, néhol erős lehet a déli-délkeleti szél. Fokozódik a kánikula, 32-37 fokot mutathatnak délután a hőmérők.

A következő napokban várható tartós hőség miatt déltől hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a tisztifőorvos péntek éjfélig rendelte el harmadfokú intézkedését az ország egész területére. A közleményben kiemelték: az átlagosnál melegebb időjárás megterheli az egészséges szervezetet is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat.

Az NNK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri az ország lakosságát, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül:

  • védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával! Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.
  • Az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
  • Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!
Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Nem csak a meleg miatt, de a zivatarok miatt is figyelmeztetés van kiadva: az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint, napközben az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zivatar, amelyeket intenzív csapadékképződés és viharos széllökés kísérhet.

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

müller cecília

tisztifőorvos

hőségriadó

hőségriasztás