Őrült vízhiánnyal és iszaposodással küzd a tó: szivattyúzzák az iszapot a kikötőkből

HelloVidék   
  Megosztom
Őrült vízhiánnyal és iszaposodással küzd a tó: szivattyúzzák az iszapot a kikötőkből

Komoly problémát okoz, hogy sok hajó jelenleg egyáltalán nem tud kimenni a vízre, ami azzal van összefüggésben, hogy drasztikusan apad a Fertő tó vízszintje. Vízhiánnyal, szárazsággal, iszaposodással küzd a tó. Ruszton most egy új projekttel próbálnak javítani a helyzeten.

Mintegy kísérleti jelleggel szivattyúzzák ki az iszapot a Fertő tó ruszti kikötőjéből, ahol a cél az, hogy a vízszintmagasság legalább 25 centiméterrel növekedjen és ezzel ismét könnyebbé váljon a hajózás az osztrák kikötőben. A jelenlegi alacsony vízállás miatt jelenleg csak korlátozottan lehetséges a kikötő és az öböl használata, így azonban bíznak abban, hogy ezzel a kísérleti projekttel megoldhatják a problémát és ismét zavartalan lesz a kishajók közlekedése - írta a soproni Cyberpress.hu.

A ruszti öbölben lévő “hajóút” feltárása érdekében egy speciális nagy géppel leszívják az iszapot – amit előtte egy kefével lazítanak fel a talajról – majd azt egy szállítóvezetéken keresztül, egy körülbelül két kilométerre lévő gyűjtőtartályba szivattyúzzák. A tervek szerint ezek a munkálatok augusztus végéig tartanak és majd októberben folytatódik, egy nagyobb szabású tómentő akció keretében.

- közölték.

Ausztriában a Fertő tó turisztikai szempontból is nagyon fontos térség, és komoly problémát okoz számukra az, hogy sok hajó jelenleg egyáltalán nem tud kimenni a vízre, ami azzal van összefüggésben, hogy drasztikusan apad a tó vízszintje, ezért is támogatja a tartományi tanács azt az elképzelést, hogy a Mosoni-Dunából történjen a vízpótlás. Osztrák lapértesülések szerint ebben a témában hamarosan egy elvi megállapodás is születik Ausztria és Magyarország között.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fertő tó

iszap

iszaptalanítás