Szenzációs felfedezés: új madárfaj jelent meg az egyik legszebb tavunknál

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs felfedezés: új madárfaj jelent meg az egyik legszebb tavunknál

Első ízben sikerült megfigyelni hazánkban a rendkívül ritkán előforduló madarat – adta hírül a Fertő Hanság Nemzeti Park.

Első ízben sikerült megfigyelni a feketeszárnyú székicsért a Ferő Hanság Nemzeti Park területén, Mekszikópusztán – adták hírül e természetvédők.

Magyarországon ritka kóborló, és egyes években alkalmai fészkelő faj a székicsértelepeken - olvashatjuk róla a Wikipédián. Az ország több alföldi területén is költött egy vagy több pár, legtöbbször a Kiskunság szikes pusztáin, a Hortobágyon és Peszéradacson került elő fészekalja. A székicsérek telepeinek megőrzése a közéjük vegyülő ritkább faj védelmét is szolgálja. A telep háborítatlanságát biztosítani kell. Mivel újabban mezőgazdasági területeken alakulnak ki székicsér telepek, helyenként szükségszerű korlátozni a munkákat. Vonuló madár, a telet a Szaharától délre tölti.

A kelet-európai és közép-ázsiai sztyeppék madara

Nyílt területeken, ürmös sztyeppéken, művelt területeken, sós, szikes gyepeken, vizes környezetben költ. Fészke sokszor csak egy földbe kapart mélyedés. Fészekalja általában 4 tojásból áll. A szülők felváltva kotlanak, a fiókák nevelésében is mindketten részt vesznek. 5-6 hetesen már önállóak. A székicsérhez hasonlóan bogarakat, sáskákat zsákmányol.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

madár

fertő-hanság

fertő tó