Sosem látott katasztrófa közeleg: rengeteg magyar fagyhat halálra saját otthonában

Pénzcentrum   
  Megosztom
Sosem látott katasztrófa közeleg: rengeteg magyar fagyhat halálra saját otthonában

A Magyar Szociális Fórum a Pénzcentrum kérdésére kifejtette, hogy eddig az áldozatok nagyjából 60-65 százaléka fagyott halálra saját, rosszul fűtött otthonában: a szervezet a megélhetési helyzet súlyosbodásával számol, hiszen az élelmiszerek mellett a rezsiárak is az egekbe szöktek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig arról beszélt a lapnak, hogy egyre több az új, korábban nem látott ember az adományokat kérők között. Hozzátették, bár az ő rezsijük is durván megemelkedett, de segítő pontjaikat nem zárják be télen sem.

Szociális katasztrófát hozhat a rezsiemelés és a őrületes infláció, fennáll a veszélye, hogy egyre többen lesznek azok, akik nem fogják tudni megfelelően kifűteni otthonukat. Ráadásul ahogy gyűrűznek be a nehézségek a társadalom felsőbb rétegeibe, úgy apadhatnak el a pénzadományok is, amelyek a segítők egyik legfőbb bevételi forrásai. A Pénzcentrum most segélyszervezeteket kérdezett arról, hogy mire készülnek az idei télen.

Már eddig is komoly probléma volt Magyarországon a kihűlés és a fagyhalál: a Magyar Szociális Fórum adatai szerint 2021 októbere és 2022 március közepe között 168 fagytak halálra - legalábbis ők ennyi esetről értesültek. 2020 októbere és 2021 március vége között pedig 147 áldozatról tudni.

A Magyar Szociális Fórum a szociális helyzet súlyosbodásával számol a megélhetési gondok elmérgesedése miatt. Különös tekintettel az élelmiszerárakra, melyek fél év alatt több mint 60 százalékkal nőttek átlagosan, valamint a közüzemi díjak emelkedésére. Úgy véljük, hogy étel- és ruhaosztással, tömegszállásokkal csak részben lehet ellensúlyozni a negatív folyamatot. A tömeges fagyhalált csak olyan társadalompolitikával lehet megszüntetni, amely emberhez méltó megélhetéshez és szociális lakáshoz juttatja a rászorulókat

- közölte a szervezet, akik szerint a legnagyobb gondot az elszegényedés jelenti.

A lap megkérdezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársát is, aki arról beszélt, hogy egyre több az új adománykérő. Ahogy közölték: télen az utcai gondozószolgálatuk munkatársai járják majd a hajléktalan emberek tartózkodási helyeként szolgáló helyszíneket, hogy gondoskodjanak azokról, akik nem kívánnak intézménybe bemenni. Budapesten 9, vidéki városokban további 10 ilyen szolgálatunk működik. A nappali melegedőkkel és a szállókkal együtt összesen 69 hajléktalan-ellátó intézményt működtetnek, a szállást nyújtó intézmények pedig télen senkit nem utasítanak el férőhelyhiány miatt.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

rezsiemelkedés

szociális ellátottak

szegénység