Hatalmas a botrány Veszprémben, az érsek azonnali felmentését kérik: mi a bűne?

Harmati-Nagy Brigitta   
  Megosztom
Hatalmas a botrány Veszprémben, az érsek azonnali felmentését kérik: mi a bűne?

Nem csitulnak a kedélyek a veszprémi bazilika körül; a hívek több mint 3500 támogató aláírással nyomatékosították azon kérésüket, amelyben a pápa közbenjárását kérik Udvardy György veszprémi érsek elmozdításához.

Ritkán kerül sor a hazai katolikus életben olyan eseményre, mint aminek mostanában tanúi lehetünk. A veszprémi bazilikai értékeit féltő hívek petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, Michael Wallace Banach apostoli nunciusnak. A petícióban azt kérik a hívek a pápától, hogy járjon közbe a megfogalmazott - egyházmegyét és templomot érintő – kérdések kapcsán, többek között abban is támogatást kérnek, hogy Udvardy György veszprémi érseket menesszék jelenlegi feladatköréből.

A jelenleg is folyó nézeteltérés abból pattant ki, hogy a Veszprémi Szent Mihály Székesegyház felújítása során a korábban meglévő Sztéhlo Lili által festett ólomüvegablakokat, a díszített falakat, illetve a főoltárt is felújítják. A hívek attól értesültek, hogy az ablakokat kiemelik a helyükről, és helyettük tejfehér ablakok kerülnek beépítésre. Továbbá a falakat fehérre festik, és a faragott oltár is nagyban megváltozik.

A Szent Mihály Védegylet július 18-án közérdekű adatigénylést nyújtott be a kormányhivatalhoz, hogy megtudja, van-e engedélye az érseknek a festett ólomüvegablakok eltávolítására, a díszítő falfestés lemeszelésére és a főoltár elmozdítására, de nem kaptak választ. Annyi kiderült, a padozat bontásához nem volt engedély, a helyszínen készült fotók azonban azt igazolták, ennek ellenére megtörtént a teljes elbontása.

Korábban az eredeti (1907/10-es) Waltherr Gida által tervezett neogótikus üvegarchitektúra a II. világháborúban megsérült, és 1955-ben új ábrázolásokkal pótolták. A jelenlegi Szent Mihályt ábrázoló alkotás Árkayné Sztehlo Lili műve, aki jellemzően modernista belsőépítészeti terekhez készített ablakokat. Jelenleg öt-hat különböző típusú üvegablak található a Főszékesegyházban. A régi üvegablakokat restaurálják, majd új liturgikus és múzeumi terekben kapnak helyet.

A felújítás során a tervezők az épület hagyományos és egységes belső tér kialakítását tűzték ki célul. Ennek érdekében kerül sor a régi ablakok, a festett falak, illetve az oltár átalakítására is. A hívek azonban egyáltalán nincsenek megelégedve a látványtervekkel.

A Veszprémi Szent Mihály Védegylet december 3-ára szervezett tüntetést. A felhívásban arra hivatkoztak, hogy épített környezetük, templomaik kiüresítése gőzerővel halad, ezért kell kifejezni

e káros szellemi áramlattal szembeni nemtetszésünket.

A békés demonstrációt a Szentszék Magyarországi Nagykövetségénél tervezték megtartani, a nunciatúra előtt, átadva Ferenc pápa követének Udvardy György érsek felmentését követelő petíciójukat.

A tüntetésre végül azonban nem kerül sor, mert a Védegylet mégis inkább a nyilvánosság mellőzésével adta át az aláírásokat a Vatikán követének. A Védegylet közösségi oldalán úgy fogalmaz:

A majd két és fél órás, baráti hangulatú megbeszélésen minden problémánkról sikerült tájékoztatást adnunk.” Azt is hozzátették: „Ígéretet kaptunk tőle (Michael Wallece Banach apostoli nunciustól – a szerk.), hogy a kellő figyelemmel fogja kísérni ezt a kényes kérdést, továbbítani fogja a találkozón elhangzottakat Udvary érsek úrnak és értesíteni fogja az illetékes vatikáni hatóságokat.

A Védegylet közösségi média felületein jól látható a helyiek és a hívek felháborodása; számtalan hozzászólás jelzi az egyházmegye felháborodását.

Mindenkinek az lenne a legjobb, ha önként lemondana. A Vatikán számára is ez lenne a jó megoldás. Ha elég bölcs Ferenc pápa, akkor azt sugallja neki, hogy mondjon le. Ebből a feszült és elmérgesedett helyzetből nincs más kiút. Hogyan tudja majd eredményesen végezni feladatát, az általa elképzelt új evangelizációt, amikor a hívek körében minden hitelét és tekintélyét elveszítette

- teszi fel a kérdést egy kommentelő.

Hogy vitte rá a lelkiismeret őket, hogy megszüntessék ezt a gyönyörűséget? Talán nem is volt lelkiismeretük...

– írja egy másik helyi hívő.

Nekem ez volt Veszprémben a nyugalom szigete. A szívem hasad meg a látványtól!

– teszi hozzá egy újabb hozzászóló.

Februárban a veszprémiek egy televíziós interjú közben felvillanó látványképen pillantották meg először székesegyházuk jövendő látványtervét: ekkor derült ki, hogy eltűnik a gazdagon díszített neoromán és neogótikus templombelső, nem lesznek falfestmények, nem maradhatnak a színes üvegablakok és az oltár sem lesz ott többé.

A műemlék templom lecsupaszítására az érsekség állami támogatást szerzett, miközben a kiszivárgott tervek ellen kétezer aláírás gyűlt össze.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

udvardy györgy

veszprémi érsek

veszprémi bazilika

pápa

felmentés