Beütött a tridémia: mutatjuk, hogy vedd fel otthon a küzdelmet a betegségek ellen

HelloVidék   
  Megosztom
Beütött a tridémia: mutatjuk, hogy vedd fel otthon a küzdelmet a betegségek ellen

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett zajlik a légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is, de még nem köszönhettünk el a koronavírustól sem. Ilyen eset, hogy egyszerre három betegség is tomboljon Magyarországon még nem volt, ezt a kialakult helyzetet tridémiának nevezzük. Hogy áll most a különböző megbetegedések száma? Mely megyék a legfertőzöttebbek? Mit tehetünk mi, magunk, hogy védekezzünk a betegségek ellen? Ennek jártunk most utána cikkünkben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatója szerint, a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2023. január 16 – 22. között az országban

A harmadik héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:

 • Akut légúti fertőzés: a betegek 49,6%-a 0-14 éves gyermek, 23,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 16,8%-uk a 35-59 évesek, 9,8%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.
 • Influenzaszerű megbetegedés: a betegek 35,0%-a 0-14 éves gyermek, 31,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,1%-a, 10,8%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3-5 évesek (751) körében volt kiugróan magas, ezt követte az
  1-2 évesek (521) és a 6-9 évesek (487) érintettsége.

2023. harmadik hetében 10 közigazgatási területen nőtt, 6 területen csökkent és 4 területen (Győr-Moson-Sopron, Heves, Pest és Somogy vármegye) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma

 • Győr-Moson-Sopron (359)
 • és Békés (356) vármegyében volt a legmagasabb,
 • Vas (124)
 • és Bács-Kiskun (127) vármegyében a legalacsonyabb.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket

 • a fővárosban,
 • továbbá Bács-Kiskun,
 • Békés,
 • Borsod-Abaúj-Zemplén,
 • Fejér,
 • Hajdú-Bihar,
 • Jász-Nagykun-Szolnok,
 • Komárom-Esztergom,
 • Somogy,
 • Tolna,
 • Veszprém
 • és Zala vármegyében diagnosztizáltak.

A 3. naptári héten összesen 208 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. Az influenza-pozitivitási arány 22,4%-nak, az RSV és a SARS-CoV-2-pozitivitási arány egyaránt 9,7%-nak felelt meg. A sentinel orvosok által beküldött 134 minta közül

 • tizennyolc betegnél influenza A(H1pdm09),
 • tíz betegnél influenza A(H3),
 • két betegnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak a laboratóriumi vizsgálatok.
 • Tizenhárom betegnél a SARS-CoV-2 vírus,
 • egy betegnél a human metapneumovírus,
 • valamint tizenhárom betegnél az RSV állt a tünetek hátterében.

A sentinel kórházak által beküldött 20 minta közül

 • két betegnél influenza A(H3), hét betegnél RSV,
 • egy betegnél SARS-CoV-2 vírust mutattak ki.

A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 54 minta közül

 • öt influenza A(H1pdm09),
 • egy influenza A(H3),
 • kettő influenza A(NT),
 • egy influenza B,
 • három RSV,
 • kettő rhinovírus,
 • hat SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a harmadik naptári héten egy jelentés érkezett. A megbetegedések egy Komárom-Esztergom vármegyei óvodát érintettek. Három gyermeknél történt mintavételezés, az elvégzett virológiai vizsgálatok mind a három légúti mintában RS vírus jelenlétét igazolták.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórházból kapott adatok alapján 2023. év harmadik hetében 211 fő került kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 38 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 211 SARI beteg 43,6%-a (92 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 32,2%-a (68 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházba felvettek közül 39 betegnélaz RSV, 38 betegnél a SARS-CoV-2 és 10 betegnél az influenza A víruskóroki szerepét igazolták. Az RSV-pozitív betegek 74,4%-a (29 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, a COVID-19 fertőzöttek 84,2%-a (32 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. Az influenzás SARI betegek 60,0 %-a (6 fő) tartozott a 0-5 évesek korcsoportjába.

A 2022. év 40 – 2023. 03. hete között összesen 1518 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 126 influenza A [59 influenza A(H1 pdm09), 52 influenza A(H3), 15 influenza A(NT)] és 8 influenza B vírust azonosítottak. 217 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak. Százhuszonkét megbetegedés hátterében RSV, hét esetben adenovírus, hat esetben parainfluenza vírus, tíz esetben human metapneumovírus, huszonnégy esetben rhinovírus állt.

Forrás: NNK
Forrás: NNK

Most kell tenni a megelőzés érdekében

Fertőtlenítés, takarítás most is elengedhetetlen

Ahhoz, hogy a legjobb módon védekezzünk a megbetegedésekkel szemben, érdemes szakemberek tanácsait megfogadni. A koronavírus, influenza és egyéb légúti fertőzések terjedése során a legtöbb, amit tehetünk, a rendszeres és hatékony kézmosás, ha tehetjük a tömeg és a zsúfolt helyek kerülése, illetve a lakás tisztán tartása. Nem is gondolnánk, de otthonunk tele van bacikkal, így könnyen fertőző lehet.

Kevesen tudják, de sokkal több figyelem hárul a fürdőszobára és a mosdó tisztán tartására, mint a konyha kitakarítására. Az emberek félnek a WC-ülőkéktől, vagyis az azokon megtapadó baktériumoktól. Éppen ezért, a fürdőszobai csapok, padló és csempe midig sokkal tisztább, mint a konyha, amiben főzünk és eszünk. Pedig gondoljunk csak bele, a család minden tagja megfordul itt, a gyerekek is jönnek-mennek rajta keresztül egész nap.

Fontos az is, hogy ne pakoljunk "nem odavaló" tárgyakat a konyhapultra. Mint például a pénztárcánkat. Nem is sejtenénk, de a pénztárcák egynegyedén E-coli baktérium található. Éppen ezért fontos, hogy oda, ahol az ételeket készítjük vagy elfogyasztjuk, ne pakoljuk a használati tárgyainkat.

A mosogatószivacsot is havonta érdemes lecserélni. Tanácsos külön vágódeszkát használni a húsok és zöldségek számára és minden használat után elmosni őket. A hűtőszekrény ajtófogantyúját is rendszeresen törölgessük át, hiszen ezt is mindenki megfogja naponta többször is a családban. A csapokat is rendszeresen fertőtlenítsük, mivel ezt is naponta többször használjuk.

A hűtő is kritikus pont. Különös figyelmet kell fordítani a hűtő aljára is, hiszen ide hullik le minden morzsa és apró ételdarab. Az így felgyűlt szemcsék rohadni majd penészedni kezdenek, ez pedig egészségügyileg nem túl kedvező számunkra

A padlóról se feledkezz meg! A kisgyermekes szülők rendszerint odafigyelnek a padló és a csempék tisztán tartására, de azok a családok, ahol már idősebb gyerekek, felnőttek élnek, bizony hajlamosak megfeledkezni erről. Éppen ezért, ha nem is naponta, de 2-3 naponta érdemes fertőtleníteni a járólapokat, és a szőnyegeket is, hiszen ezekben is képes megtapadni mindenféle baktérium.

Érdemes környezettudatos maradni, de csak óvatosan! Ha tehetjük vigyünk magunkkal saját bevásárlótáskát a boltba, a legjobb pedig az lenne, ha vászonból készülne. Nem is gondolnánk, mennyi baktérium van a mások által megfogdosott termékeken, amik aztán a táskában is megtelepszenek. Ha vászonzsákot viszünk magunkkal, vásárlás után kimoshatjuk azt. Ezzel kész is a fertőtlenítés!

A helyes táplálkozás sokat segíthet

Amióta csak ember él a földön velünk vannak a „megfázást” okozó vírusok, és amióta ember az ember valamely módon küzd a megfázásos betegségek ellen. A legtermészetesebb megoldások gyakran nemcsak a leghatásosabbak, és a legolcsóbbak is.

 • A megfázásos megbetegedésekre az egyik legtermészetesebb csodaszerünk a fenyőrügy. A fenyőrügyben lévő hatóanyag ugyanis általános erősítőszer, támogatja az immunrendszert.
 • A népi gyógyászat a fekete retek levét magas illóolaj-tartalma miatt köhögésre, rekedtségre, torokfájásra és a megfázás egyéb tüneteire ma is alkalmazza, a fekete retek hatóanyag,-és ásványi anyag-tartalma akár a kétszerese is lehet a többi retekfajtájénak.
 • Vannak gyógynövények, amelyek szintén kiváló választásnak bizonyulnak betegség esetén: a mezei kakukkfű, a bodzavirág és minden C-vitamin tartalmú gyógynövény, igy például a csipkebogyóhús, a fehér árvacsalán és a nagycsalán. Az orbáncfű a másik igen hatásos immunerősítő gyógynövény, heti 1-2 csészével ajánlunk lefekvés előtt.

De mit érdemes enni, ha betegek vagyunk?

Amikor betegek vagyunk a gyógyszerek szedése érdemes kicsit jobban odafigyelni az egészséges táplálkozásra is. Vannak ugyanis olyan ételek, amik segítenek felturbózni az immunrendszerünk, ezáltal gyorsabban gyógyulhatunk meg. Melyek ezek? Mutatjuk is!

 • Tyúkhúsleves: Nem véletlen, hogy a szülők mindig ezt adják első körben a beteg csemetéjüket, és a másnaposok is ezzel kúrálják magukat. A húsleves nemcsak biztosítja a szervezet számára a vírusok elleni küzdelemhez szükséges folyadék-utánpótlást, hanem csökkenti a tüneteket kiváltó gyulladást is, meggátolva a visszaesést vagy a bakteriális felülfertőződést.
 • Fokhagyma, hagyma, póréhagyma: A megfázásra jó választás a fokhagyma, hagyma, póréhagyma és metélőhagyma fogyasztása. A fokhagymát már régen is alkalmazták a megfázás kikúrálásra, ez pedig nem véletlen, ugyanis természetesen veszi fel a harcot a betolakodókkal és elősegítik a test egészségét. Dobj össze egy hagymakrémlevest és biztosan segíteni fog!
 • Gombapörköl, ragu, krémleves: A gomba antivirális tulajdonsággal rendelkezik, ez a gazdag D-vitamintartalmának köszönhető. A gomba citokineket is termel, mely egy olyan sejtfehérje, ami elősegíti a fertőzések leküzdését, emellett poliszacharid vegyületcsoportot termel, ami az immunitás fokozásáért felel.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

influenza

influenzaszezon

rsv

légúti óriássejtes vírus

covid-19

koronavírus

adatok

megbetegedések

járvány

járványhelyzet