Megemelték a szabálysértési bírságok összegét: mélyen a zsebébe nyúlhat ezután, akit megbüntettek

Népszava   
  Megosztom
Megemelték a szabálysértési bírságok összegét: mélyen a zsebébe nyúlhat ezután, akit megbüntettek

A Népszava számolt be arról, hogyan változtatta meg a Belügyminisztérium a szabálysértési bírságok összegét.

Széles körű hatásvizsgálat és részletes jogszabályi indokolás, a jogalkotásról szóló törvény szerint ezekre lett volna szükség, mielőtt a jogalkotó változtat a szabálysértési eljárásokban kiszabható bírságok összegén

– mondta a lapnak a Társaság a Szabadságjogokért és a Szabálysértési Munkacsoport jogásza Landgraf Erna, aki szerint ez elmaradt, mielőtt megemelték a bírságok összegét.

Ahogy a portál írja,

  • a pénzbírság legalacsonyabb összege 5 ezerről 6500, legmagasabb összege pedig 150 ezerről 200 ezer forintra nő.
  • A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén a maximum 300 ezerről 400 ezerre emelkedik.
  • Változtak a fiatalkorúakra – vagyis a szabálysértés elkövetésekor 14 évesnél idősebb, de 18-nál fiatalabbakra – vonatkozó szankciók. Esetükben a pénzbírság legmagasabb összege 50 ezerről 65 ezerre változott, míg a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések 100 ezerről 130-ra módosultak.
  • Nőtt a helyszíni bírság legmagasabb összege is, fiatalkorúak számára 25 ezer forint helyett már 32 500 forint szabható ki rájuk. A felnőttkorú elkövetők helyszíni bírságának összegét 5 ezer forinttól 50 ezer forintig állapíthatták meg, ami hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 70 ezer forintig terjedhetett.
  • Mostantól viszont 6500 forinttól 65 ezer forintig mozoghat a büntetés, hat hónapon belüli újabb szabálysértés elkövetése pedig 90 ezer forintig terjedhet.
  • Ha egyidejűleg bírálnak el több szabálysértést, akkor a kiszabható helyszíni bírság nem haladhatja meg a korábbi 50 ezer után a 65 ezret, ismételt elkövetés esetén az eddigi 70 helyett a 90 ezer forintot.

A lap a témával kapcsolatban megkereste a Belügyminisztériumot is, akik a következő választ adták:

a szabálysértési, a helyszíni és a közigazgatási eljárásokban kiszabható egyes bírságok módosításának célja a fenyegetettség, mint visszatartó erő növelésén keresztül a köz- és a közlekedésbiztonság erősítése volt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szabálysértés

bírság

büntetés