Kész őrület, mi lesz ennek a vége? Nem semmi hüllőt fotóztak a Hortobágyi Nemzeti Parkban

HelloVidék   
  Megosztom
Kész őrület, mi lesz ennek a vége? Nem semmi hüllőt fotóztak a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A Tisza szolnoki szakaszán találtak rá az eddig csak otthon tartott teknősfaj „kivadult” példányára, a mississippi tarajosteknősre. Előfordulása sok kérdést vet fel a szakértőkben- írta cikkében az Index.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága elmondása szerint a Tisza szolnoki szakaszán találtak rá az eddig csak otthon tartott teknősfaj „kivadult” példányára, a mississippi tarajosteknősre. A mississippi tarajosteknőst jellegzetes hátpáncéljáról lehet felismerni, és megkülönböztetni fajtársaitól, ugyanis középvonalában fut egy taréjszerű formát alkotó kiemelkedés. A Hortobágyi Nemzeti Park elmondása szerint itthon csak a mocsári teknős őshonos, így az ezen kívüli fajok idegenhonosak, és nemkívánatosak itthoni vizeinkben – írták Facebook-oldalukon.

Az Index megkeresésére Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Közép-Tiszai Jászság tájegységvezetője elmondta, hogy a teknőst májusban fedezték fel a Tisza szolnoki szakaszán, és azóta minden vízi ellenőrzésük során ezen a területen találják a hüllőt.

Alapvető problémát okoz, hogy kiszorítja az itthon őshonos mocsári teknőst területéről, valamint táplálékkonkurensnek is számít, ugyanis megfigyeléseink alapján észrevettük, hogy majdnem ugyanazzal táplálkoznak, mint a magyar faj

– fogalmazott a szakértő.

A szaporodóhelyek is szűkösebbé válnak így, hogy felbukkant a mississippi tarajosteknős, annak ellenére, hogy még nincs információjuk arról, szaporodtak-e már a tarajosteknősök. A sárgafülű ékszerteknős, mely szintén idegenhonos, már kényelmesen érzi magát annyira hazánkban, hogy szaporodjon, a mississippi faj még nem mutat ilyen szintű berendezkedést.

Ezenfelül a mocsári teknős számára ismeretlen betegségeket és kórokozókat hordoznak, melyek az itthoni állat pusztulását is okozhatják.

A hazai állomány nem biztos, hogy képes alkalmazkodni ehhez a számára ismeretlen baktériumhoz

– nyilatkozta az Indexnek Monoki.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

teknős

invazív

ragadozó

ternmészetvédelem

hortobágy