Ne félj váltani, ha ezt tapasztalod: elkerülhetőek a rémtörténetek az orvosi rendelőben

HelloVidék   
  Megosztom
Ne félj váltani, ha ezt tapasztalod: elkerülhetőek a rémtörténetek az orvosi rendelőben

Minden nőt megillet az ítélkezéstől mentes, megfelelő szakmai készültségű nőgyógyászati ellátás, és merni kell máshoz fordulni, ha rosszul érezzük magunkat egy orvosi vizsgálat alatt. Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos vallja, hogy a beteg és az orvos közötti bizalom gyógyító erővel bírhat, ez a bizalom viszont nem magától értetődő. Mint mondta, a nőgyógyászat rendkívül szerteágazó terület a gyermeknőgyógyászattól az onkológián át a terhesgondozásig, de elkerülhetők a közbeszédben terjedő nőgyógyászati rémtörténetek, ha a nők a megfelelő specialistához kerülnek.

Nem érthet valaki mindenhez, igaz ez a nőgyógyászatra is: nem ugyanaz az orvos operálja a méhnyakrákot, kíséri végig a lombikkezelést vagy végzi el a genetikai ultrahangot. Dr. Vörös Annának, az L33 Medical alapítójának meggyőződése, hogy a köztünk élő polihisztorok ideje lejárt, és egyáltalán nem mindegy, hogy az egészségügyi beavatkozásra, vizsgálatra szoruló nő milyen szakemberhez kerül.

Mint fogalmazott, a tökéletes nőgyógyász megtalálása sokszor nehéz feladat, de nem elfogadható, ha valakit megalázóan kezelnek, futószalagon vizsgálnak, vagy ha ítélkeznek felette. Különösen úgy, hogy nagyon magas azoknak az aránya, akik a magánegészségügyben keresik nagy összegekért a számukra legjobb megoldást. Ha tehát valaki rossz érzésekkel hagyja el a rendelőt, az intő jel, hogy nem volt jó helyen.

Ennek van egy emberi oldala, hiszen mi nők nem vagyunk egyformák. Ha a testvérünknek vagy a barátnőnknek tetszik, ahogy egy fodrász dolgozik, az még nem jelenti azt, hogy más ízlésének is megfelel. Ugyanez igaz a nőgyógyászokra is. Azt a szakembert kell megtalálni a negatív élmények elkerüléséhez, akinél a páciens képes megnyílni, kérdéseket tehet fel, vagyis egy hullámhosszon van az orvosával

- sorolta Dr. Vörös Anna.

Úgy folytatta, az érem másik fele, hogy számtalan olyan esetről hallani akár páciensektől, akár barátnők beszélgetései során vagy olvasni internetes fórumokon a hozzászólásokban, hogy sok esetben nem veszik igazán figyelembe, hogy a beteg mit akar, riogatják, esetenként kérdőre vonják, hogy miért 40 évesen szült, miért szült ennyi gyereket, miért feküdt össze fűvel-fával. Ugyan nem mindenkinek bájcsevejre van szüksége, az ítélkezéstől mentes ellátáshoz minden nőnek joga van, hívta fel rá a figyelmet.

Visszafizetik a kezelés költségét, ha a páciens elégedetlen

Dr. Vörös Anna az L33 Medical hálózatában közel 50 orvossal dolgozik együtt, közülük 35-en nőgyógyászok. Mint fogalmazott, számukra a szakmai kompetencia, az emberi kapcsolódás és a megfelelő időpontok, valamint hozzáállás harmonikus egyensúlyában rejlik a sikeres ellátás titka.

Ha valaki nálunk nem kapott megfelelő ellátást, elismerjük, hogy hibáztunk. Ezt a felelősséget annyira komolyan vesszük, hogy hajlandóak vagyunk visszatéríteni a kezelés költségét, ha a páciens úgy érzi, hogy az ellátás nem volt sem szakmailag, sem emberileg megfelelő

- jelentette ki.

Hozzátette, a céljuk nem az, hogy mindenki csak hozzájuk járjon – erre nem is lenne kapacitásuk –, hanem hogy a nők tudják, milyen bánásmódot érdemelnek és tisztában legyenek a jogaikkal és lehetőségeikkel egy nőgyógyászati vizsgálat során.

Mi több, ezzel egyúttal példát is szeretnének állítani a magyar orvostársadalom elé, hogy mindenki vállalja nyíltan a felelősséget azért, amilyen munkát végez. Ezt magukra nézve kötelezőnek érzi, ezért az orvoskollégákat is gondosan és tudatosan választják ki annak érdekében, hogy a páciensek biztonságban érezhessék magukat bármely élethelyzetben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nők

nőgyógyászat

dr. vörös anna

rémtörténetek