Szenzáció: ilyen természeti csoda még nem történt az ország történetében

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzáció: ilyen természeti csoda még nem történt az ország történetében

Az idei költési szezonban immár harmadszor költött egy ugartyúk-pár a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén. A szakirodalom szerint hasonló esetre eddig még nem volt példa Magyarországon - adta hírül a nemzeti park az oldalán.

Mint írták, az ugartyúkok Európa tőlünk délebbre eső részein költenek, hazánk a költőterület északi határa, az itteni állománya a legújabb felmérések alapján mintegy 20-30 párra tehető. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül idén hat pár költött. A költési szezon április végén kezdődött. Dévaványa térségében az első költés mindhárom párnál sikeres volt, a fészkekben két-két fióka kelt ki. Az egyik pár a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont közelében, egy bivalylegelőn költött, így az ő életüket jól nyomon tudták követni. Ők végül a kettő közül egy fiókát neveltek fel sikeresen.

A látogatóközpont közelében költő ugartyúk-pár számára optimálisak voltak a feltételek, így másodszor is költésbe fogtak. Azonban a nemzeti park munkatársainak meglepetésére a második fészekaljból származó utódok kirepülése után a pár harmadszor is tojást rakott. A fióka optimális esetben szeptember utolsó napjaiban kel ki, további sorsa azonban kérdéses, ugyanis az ugartyúkok általában már október közepén útra kelnek déli telelőhelyeik felé.

Végül elárulták, hogy mivel a nyár folyamán, az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének műholdas jeladózási programja keretében a réhelyi ugartyúk-pár is jeladót kapott, így látható lesz, mikor indulnak útnak a felnőtt madarak, és akkor kiderül az is, mi lett a fióka sorsa.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nemzeti park

békés megye

ugartyúk

körös-maros nemzeti park

hellovidék