Itt a MOHU listája: ezeken a településeken fixen lesz palack visszaváltó automata

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a MOHU listája: ezeken a településeken fixen lesz palack visszaváltó automata

2024. január 1-jétől visszaválthatók lesznek az eldobható italcsomagolások. Az új rendszer hatalmas löketet adhat az újrahasznosításnak, több százezer tonnával nőhet az évente feldolgozott hulladék mennyisége - írja ma reggeli cikkében a 24.hu

Már korábban a HelloVidék is cikkezett arról, hogy 2024 január 1-jétől betétdíjasok lesznek az eldobható italcsomagolások, úgy mint a fémdoboz, műanyagpalackok, és az üvegpalackok. Eszerint minden 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszer üzletbe kötelező lesz a visszaváltó automaták telepítése azonban a 24.hu szerint, a MOHU-nál arra számítanak, hogy sok kisebb üzlet önkéntesen jelentkezik majd. A cégnél nagyjából 4000-6000 géppel kalkulálnak, de már 5000 egység is elég lenne az országos lefedettséghez, írja a lap.

Az egységek a műanyagot és a fémet, valamint az üveget külön tárolóba gyűjtik, a gép típusától és a csomagolások méretétől függően a műanyag és fémtárolók kapacitása 400–5000, az üvegeké 150–400 darab lesz. A benti zsák vagy edényzet napjában többször is cserélhető, az automaták megfelelő ürítése az üzemeltető feladata lesz - írják.

Mint kiderült a MOHU célja az az, hogy minden ezer főnél népesebb településen biztosítva legyen a kézi vagy automatás visszaváltás lehetősége, a cég a kistelepüléseken célzottan próbál partnereket találni. A tervek szerint mintegy 5000 automata kerül telepítésre 2025-ig. A hulladékgazdálkodási vállalat a kisebb boltoknak is azt javasolja, hogy inkább automatát telepítsenek, amennyiben van fogyasztói igény havonta várhatóan 10 ezer palack visszaváltására. Fontos változás az eddigi visszagyűjtési rendszerhez képest, hogy az új automaták csak ép csomagolásokat tudnak azonosítani. Éppen ezért kerülni kell a már megszokott „tapossa laposra” elvet a visszaváltási logóval ellátott dobozok és palackok esetében, írja a 24.hu.

Az Európai Unió előírása alapján a tagállamoknak 2029-ig el kell érniük PET-palackok esetén a 90 százalékos begyűjtési és újrahasznosításai arányt. A MOHU szerint a bizonyítékok azt mutatják, a díjas visszaváltási rendszer a leghatásosabb és legfenntarthatóbb módszer a körforgásos, hulladékmentes gazdaság megvalósítására. A visszaváltási díj, mint motivációs eszköz éppen a 2029-re kiírt cél megvalósítását segíti.A MOHU-nál úgy számolnak, egy-kétéves felfutással évi 150 ezer tonnás növekedés jelentkezhet a visszagyűjtött csomagolási hulladékok terén a DRS-nek köszönhetően - írták.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hulladék

hulladékgazdálkodás

pet palack

betétdíj

újrahasznosítás

hellovidek