Közel kétmilliárd forintos kárt okozott egy bűnözői csoport: ez volt a módszerük

MTI   
  Megosztom
Közel kétmilliárd forintos kárt okozott egy bűnözői csoport: ez volt a módszerük

Alkohol tartalmú italokat forgalmazó bűnözői csoport tagjai ellen emeltek vádat Kecskeméten, az elkövetők több éven át fiktív számlákkal kerülték el az áfafizetést, és így 1,7 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.


 

A vád szerint az évek óta alkoholtermékek forgalmazásával foglalkozó férfi - az ügy egyik vádlottja - az Európai Unióból beszerzett áru belföldi értékesítését terhelő áfafizetés elkerülése érdekében 2015-2017-ben valótlan tartalmú számlákat használt fel, ebbe egy kiskőrösi ital-nagykereskedő céget irányító ismerősét is bevonta.

A két férfi társaik segítségével, több céget felhasználva és váltogatva olyan számlázási láncolatot alakított ki, amelyekben gazdasági tevékenységet ténylegesen nem folytató, részben román, szlovák és ukrán strómanok nevén lévő cégeket tüntettek fel közösségi beszerzőként és első belföldi értékesítőként. A székhelyszolgáltatóhoz bejelentett cégeknek vagyonuk, könyvelésük nem volt, adóbevallást egy idő után nem készítettek.

A vádlottak között van, aki az eltűnő cégek létrehozásában, névleges képviselőinek beszervezésében és irányításában működött közre, továbbá koordinálta a társaságok bankszámláiról a készpénzfelvételeket és a befizetéseket. Más az adóraktárakkal tartotta a kapcsolatot, valamint biztosította az ügyleteket látszólag igazoló papírokat.

Az adóelkerülés lényege abban állt, hogy a fiktív számlák alapján az adófizetés a számlákon eladóként feltüntetett és időről időre eltűnő cégeket terhelte, míg a számlázási láncolat végén álló, ital-nagykereskedelemmel ténylegesen foglalkozó társaságok a számlákat felhasználva az adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentették. Ennek köszönhetően az alkoholtermékeket kedvezőbb áron tudták értékesíteni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

kecsekmét

bűncselekmény

vádemelés