A madárkatasztrófa küszöbén Magyarország: óriási a baj, de kiderült, mi áll a háttérben

Agrárszektor   
  Megosztom
A madárkatasztrófa küszöbén Magyarország: óriási a baj, de kiderült, mi áll a háttérben

Lesújtó hír, hogy olyan madarak, mint a fecskék, a gólyák és a varjak létszáma is drámai mértékben csökken hazánkban. Hogy miért és mit lehetne tenni mindez ellen, az Agrárszektor mai cikkéből kiderül.

Nem a fecske és vetési varjú az egyetlen Magyarországon élő madárfaj, amelynek drasztikusan csökkent a példányszáma az elmúlt évtizedekben - írta az Agrárszektor. Egy összeurópai felmérés alapján 1980 és 2017 között 17-19 százalékkal csökkent az összesített madárállomány az Európai Unióban, ami 560 és 620 millió közötti madár eltűnését jelenti. Az iparszerű mezőgazdasági termelés térhódítása miatt elsősorban a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő madárfajok veszélyeztettek. Az MME szerint az ilyen madarak populációi 1980 és 2015 között több mint 55 százalékkal csökkentek az EU-ban. Látványosan csökkent egyes mezőgazdasági környezetben élő madárfajok példányszáma.

Hozzájuk hasonlóan a vizes élőhelyeken vagy nádasokban élő madárfajok száma is drasztikus mértékben csökken. A bíbic és a nádirigó állománya is kevesebb mint felére esett bő húsz év alatt, a bölömbika pedig gyakorlatilag eltűnt Magyarországról.

Összességében tehát elmondható, hogy a megszaporodó konfliktusok hátterében javarészt az emberi tevékenység áll: a városok és a mezőgazdaság terjeszkedése, valamint a klímaváltozás miatt az állatok egyre inkább kiszorulnak természetes élőhelyeikről. Az egyre nagyobb szántóföldi táblák és lebetonozott területek miatt egyre több állat kényszerül arra, hogy emberekkel éljen együtt, ez pedig alapvetően alakítja át az ökoszisztémát. Mindez egyúttal magába foglalja azt is, hogy a fentebb említetteken kívül mi lehetne a megoldás mindez ellen.

- írta az Agrárszektor.

A teljes cikk itt olvasható!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

védett madarak

mezőgadaság

élővilág

veszély