Ezért romlanak meg túl hamar az ételek: így előzd meg az ünnepek után a pénzkidobást

HelloVidék   
  Megosztom
Ezért romlanak meg túl hamar az ételek: így előzd meg az ünnepek után a pénzkidobást

A romlott étel egészségügyi kockázatot is jelent, de gazdasági szempontból is hasznosabb, ha később még fogyasztható lesz a maradék, ahelyett, hogy hagyjuk megromlani, és ezért a kukában végzi - írja az Agrárszektor.

Az élelmiszerek minőségének romlása számos okra vezethető vissza. Leggyakoribbak ezek közül a mikrobiológiai tényezők, azaz, ha baktériumok vagy gombák (például penészek) telepszenek meg rajtuk, és azok élettevékenysége miatt az élelmiszer számunkra kedvezőtlen irányba kezd átalakulni. A helytelen tárolás is ide vezethet. Az élelmiszereket megfelelő hőmérsékleten és páratartalom mellett kell tárolni. Ha nem megfelelően a tárolás, akkor a mikroorganizmusok számára kedvező körülményeket teremtünk, ezek szaporodni kezdenek, és az élelmiszer megromlik. Többnyire a magasabb hőmérséklet és a magasabb páratartalom kedvez ezeknek az élőlényeknek, tehát az alacsonyabb hőmérsékleten és szárazabb körülmények közötti tárolás előnyösebb - ezért is használunk például hűtőszekrényt, hiszen az alacsony hőmérséklet nem kedvez a mikroorganizmusok élettevékenységének - írta az Agrárszektor.

Szivárgások, repedések vagy rosszul záródó csomagolások könnyen a baktériumok bejutását eredményezhetik, ami hozzájárul az élelmiszerek romlásához. Ám ideális környezeti feltételek és jó csomagolás mellett sem lehet a végtelenségig eltárolni élelmiszereket (van pár kivétel: a só és a cukor megfelelően száraz helyen korlátlan ideig eltartható) Az élelmiszereknek különböző lejárati idővel rendelkeznek, és fontos betartani ezeket az ajánlásokat. Ha túl sokáig tartjuk az élelmiszert, akkor megnövekszik annak a valószínűsége, hogy megromlik, és ekkor veszélyes lehet fogyasztani.

A tisztaság már fél siker

Az élelmiszerek romlásának megakadályozása érdekében több lépést is tehetünk. Ilyen a hűtőszekrény rendszeres tisztítása és karbantartása. Így a bejutott mikroorganizmusok többségét elpusztítjuk, és a megfelelő hőfok biztosításával, a túlélők életfolyamatait is gátoljuk. Tartsuk az élelmiszereket az erre kijelölt helyeken, és biztosítsuk a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat a hűtőszekrényben vagy a kamrában.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

élelmiszer

tisztaság

élelmiszerromlás