Drága hobbi hódít a magyarok körében: sokan nem is tudják, pedig börtön is járhat érte

Szurok Dávid   
  Megosztom
Drága hobbi hódít a magyarok körében: sokan nem is tudják, pedig börtön is járhat érte

Még mindig komoly gondot okoz Magyarországon a védett állatok csempészete. Hazánk ráadásul jelentős tranzitországnak számít. Kevesen tudják, de 3-5 év szabadságvesztésre is számíthat az, aki engedély nélkül tartja az állatot. Az egzotikus állatok tartása felelősségteljes és költséges hobbi. De mitől függ, hogy melyik állatból lehet házi kedvenc, és melyikből nem? Többek között erről is beszélt lapunknak Gajdán Zoltán, a Vadtech-Farm Kft. szaktanácsadója.

Pár évvel ezelőtt vírusként terjedt az interneten a hír, miszerint 2021. december 8-án pumához hasonló, fekete színű nagymacskát rögzített mozgás közben egy kamera egy Kiskunhalas határában zajló építkezés közelében. Lakossági jelzések szerint Szolnokon, Kecskeméten, Kerecsenden, Ballószögön, Kengyelen, Tiszatenyőn és Törtelen is látták az állatot.

A nyom nélkül eltűnt fekete párduc minden bizonnyal illegális úton került tulajdonosához, a szerencsétlen sorsú szervált azonban legálisan tarthatta gazdája.

A 2015-ben életbe lépett rendelet három kategóriába sorolja az állatokat tartási lehetőségeik alapján. A különösen veszélyes állatfajokat, mint például az emberszabású majmokat, majomevő sast, krokodilt, zsiráfot, pumát, kazuárt vagy éppen a fekete párducot ma már semmilyen körülmények között nem tarthatunk otthon magánszemélyként, erre csak az állatkerteknek, illetve a cirkuszi menazsériáknak van lehetőségük különféle engedélyezési folyamatokat követően. Bár a fenti szabályok egyértelműen fogalmaznak mégis sokan fittyet hánynak rá.

A leggyakoribb csempészárut a hüllők, főleg a teknősök, valamint az énekes és egyéb madarak jelentik. Utóbbi körben legnépszerűbbek az ara- és a jákó papagájok, illetve nagyon gyakoriak a védett kecskerákok, de rendre előfordulnak például mérgeskígyók is. Ami a trendeket illeti, madarak és a hüllők iránt állandó a kereslet, míg a kecskerákok inkább az utóbbi években váltak népszerűvé. A görög teknősök szinte állandó áldozatok, hiszen kis termetük és „némaságuk” okán nagy számban és viszonylag kevés kockázattal szállíthatók.

Sajnos valóban igaz, hogy hazánk tranzitországnak számít és így a természet elleni bűncselekmények elleni fellépés, fontos szempont a különböző hatóságok számára. Mivel hazánk a schengeni térségen kívül eső országokkal határos így a jogellenesen szerzett egzotikus és vadon élő fajok átutaztatására továbbra is számítani lehet

- mondta lapunk megkeresésére Gajdán Zoltán.

A Vadtech-Farm Kft. szakembere szerint az őket megkereső magánszemélyek, cégek, szervezetek (civil szervezetek) és hatóságok a felelős állattartással nem összeegyeztethető módon tartott állatok védelme érdekében számos alkalommal kérnek tőlük segítséget. Ehhez természetesen a lehető legjobb tudásuk szerint nyújtanak szakmai, jogi és szükség esetén tárgyi eszköz segítséget is.

Amennyiben valaki illegálisan tesz valamit – az a mi látókörünkön kívül esik – illetve már csak a végeredményben, a megtalált illegálisan tartott állatfaj befogásában tudunk segíteni. Az illegális elejtések vagy a fajok más módon történő elpusztítása (lásd korábbi madár mérgezések) számos fajt érint

- hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, az utóbbi időben a médiában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a nagyragadozók, amikkel ők is szembesülnek és lehetőségeikhez képest próbálnak segítséget nyújtani a gazdálkodóknak és a hazai nemzeti parkoknak. Magyarországon mindhárom nagyragadozó faj, a szürke farkas (Canis lupus), a barna medve (Ursus arctos) és az eurázsiai hiúz (Lynx lynx) is fokozottan védett.

Hazánkban ezek a ragadozók főleg az emberi érdekekkel pl. haszonvadfajok elejtéséért folytatott versengés vagy haszonállatok elragadásából származó konfliktusok miatt kerülnek reflektorfénybe

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

illegális állattartás

szabályok

állatok