Börtönvilág Magyarországon: most te is bekukkanthatsz, és rád se zárják a cellaajtót + Fotók

MTI   
  Megosztom
Börtönvilág Magyarországon: most te is bekukkanthatsz, és rád se zárják a cellaajtót + Fotók

A börtönéletet bemutató, interaktív állandó kiállítás nyílik Veszprémben, az egykori várbörtön területén jövő kedden. Az Ember a rács mögött című tárlat bepillantást enged a fogvatartottak személyes történeteibe, és átfogó képet nyújt a büntetés, a büntetés-végrehajtás évszázadokon átívelő alakulásáról.


 

Márkusné Vörös Hajnalka, a VEB2023 EKF programfejlesztési tanácsadója a szerdai sajtóbejáráson elmondta, hogy az épület egyik szárnyában a felvilágosodás előtti időszak nyilvánosan zajló büntetési gyakorlatát mutatják be, a másikban pedig az ezt követő időszakra jellemző büntetési módszert, aminek a lényege a fogvatartottak elszigetelése.

A tárlat az egykori cellák falai között interaktív módon mutatja be egyebek mellett a bűn megítélésének időbeli változását, a pellengérre állítás gyakorlatát, a hóhér és a társadalom viszonyát, Sobri Jóska, a bakonyi betyár történetét. Emellett a látogatók egy berendezett börtöncellát is megtekinthetnek.

A cellákban berendezett kiállítóterekben a bűn mérlegét, a bűn megítélésének társadalmi alakulását ismerheti meg a látogató. Láthatóak a veszprémi várbörtönt formáló makettek, Brusznyai Árpád, 1956-os veszprémi mártír, illetve Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, veszprémi püspök egykori cellája, Mária Terézia 1768-as törvénykönyve. Az egyik zárkában az egykori szökések történetét ismerhetik meg az érdeklődők, amelyek közül az elsőre 1833-ban került sor. A tárlaton a börtönéletre jellemző zajok és zörejek kísérik végig a látogatókat- ismertette Márkusné Vörös Hajnalka. Can Togay, a VEB2023 EKF művészeti és kreatív főtanácsadója a sajtóbejáráson arról beszélt, hogy a tárlat nemcsak a börtönélet árnyoldalait mutatja be, hanem kultúrtörténeti kitekintést is nyújt, társadalmi kérdéseket feszeget. Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy az országban utolsóként, 2000-ben szűnt meg a börtönélet a veszprémi várbörtönben. Mint mondta, a tárlat célja, hogy az idelátogatók minél több időt töltsenek a városban, hozzátéve, hogy a börtönkiállítás méltán illeszkedik a megújult várnegyed egészébe.

Címlapfotó, képek: MTI/Vasvári Tamás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

börtön

börtönbüntetés