Nagyon nem mindegy, hogy használjuk ezt a gyógynövényt: sokan nem tudják, veszélyes is lehet

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, hogy használjuk ezt a gyógynövényt: sokan nem tudják, veszélyes is lehet

Az aloe vera valójában egy dísznövény, amit különleges hatásai miatt egyre többen házi gyógyításra és kozmetikai céllal is előszeretettel használnak. Gyulladáscsökkentő, immunrendszerre ható, sebgyógyulást elősegítő hatása a klinikai vizsgálatok zömében beigazolódott, a sebgyógyulást, ugyanis az égések, fagyások gyógyulását gyorsította. Nemcsak a terasz vagy erkély egyik dísze lehet, de letörve belőle egy darabkát, nedve darázscsípésre, leégésre, kisebb horzsolás kezelésére is igazoltan bevethető. Hogyan gondozzuk? Mire használjuk? Mely részét lehet hasznosítani? Ennek jártunk most utána.

Azoknak is érdemes aloe verát tartaniuk, akik nem különösebben elkötelezettjei a gyógynövényeknek, vagy a kertészkedésnek. Köztudott, hogy ez a növény gyorsan gyógyítja az égési sérüléseket, azonban rengeteg másra is használható. Előnye, hogy igénytelen, így könnyű életben tartani, ráadásul sok helyen beszerezhető, és olcsó is egyben, olvasható a One Green Planet cikkében.

Az aloe növénynek több száz fajtája ismert, ezek közül az aloe vera a leggyakoribb, és ez nem véletlen, ugyanis rengeteg mindenre alkalmazható az a gélszerű anyag, ami a nedvdús növény belsejében van.

  • Égési sérülések: az aloe vera hűsíti és megnyugtatja az égési sérüléseket, ráadásul a bőr regenerációját is elősegíti.
  • Kisebb sebek: gyulladáscsökkentő hatása miatt az aloe vera a kisebb sérülésekre is jó választás. Tisztítsuk ki a sebet, kenjünk rá egy kis aloe verát és kössük be; meglepően gyorsan be fog gyógyulni.
  • Bőrirritáció: az aloe vera nyugtatja és hűsíti a bőrt, elűzi a viszketést, vagy más jellegű irritációt a bőrön, és leégés kezelésére is alkalmas.
  • Hidratálás: a gélszerű anyagot arcra is fel lehet kenni, akár egy maszkot, így egészségesen tartható a bőr.
  • Belső tisztítás: bár kevesen tudják, az aloe vera ehető; általában székrekedés esetén használják az emésztés elősegítésére.
  • Sminklemosás: mindenkinek más a bőre; ha nem a megfelelő sminklemosót használjuk, akár árthat is arcbőrünknek, az aloe verával azonban biztosra mehetünk: teljesen természetes és jótékony hatású.
  • Kézfertőtlenítő: erre a célra aloe verát is használhatunk az alkohol-alapú kézfertőtlenítők helyett, egyrészt olcsóbban kijövünk így, másrészt az aloe vera teljesen természetes.
    Gazdag vitamin és ásványi anyag forrás: az aloe verában rendkívül sok tápanyag megtalálható. Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, krómot, nátriumot, rezet, cinket és szelént, ezen kívül pedig B12-vitamin is van benne.

Mint láthatjuk, rengeteg mindenre jó az aloe vera, és épp ebből kifolyólag jó, ha mindig kéznél van. Ha saját aloe verát szeretnénk tartani, tudnunk kell, hogy az aloe vera nedvdús növény, így nagy a vízigénye. Előnye, hogy jól tűri a szárazságot, így nem esik baja, ha néha elfelejtjük megöntözni. Nagyon rosszul tűri a hideg időt, a fagy számára a halált jelenti, mivel ha a növényben tárolt víz megfagy, az megöli az egész növényt.

Az aloe vera évelő, trópusi növény, Magyarországon mindenképp érdemes bevinni, amikor a hőmérséklet leesik, szerencsére ez nem túl megerőltető feladat: az aloe verának elég egy cserép, így könnyedén áthelyezhetjük, ha úgy látjuk jónak. Ajánlatos az ablakba tenni, mivel sok napfényre van szüksége, a legjobb hely neki a konyha, mivel, ha megsérülünk főzés közben, azonnal kéznél van a gyógyír.

A Real Simple cikke szerint az aloe verát általában nagyszerű növénynek tekintik a kezdők számára, viszonylag alacsony karbantartási igénye miatt. Azonban továbbra is fontos, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk a pozsgás növénynek, hogy megbizonyosodjon arról, hogy virágzik.

  • Fény: Az Aloe Vera növények a világos, közvetett fényt részesítik előnyben. Csak ügyeljünk arra, hogy a növényt óvjuk a közvetlen napfénytől, mivel a túl sok fény megégetheti a leveleket. A legjobb, ha a pozsgás növényt déli vagy nyugati fekvésű ablakokba helyezzük, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjon.
  • Talaj és víz: Mivel az aloe vera sivatagi növény, a jól vízelvezető, agyagos, homokos talajkeveréket kedveli. Mint sok pozsgás növény, az aloe vera növények nem szeretik a túl sok vizet. Mélyen, de ritkán kell öntözni, hagyva, hogy a talaj megszáradjon az öntözés között, hogy a növény ne üljön le.
  • Hőmérséklet és páratartalom: Az aloe vera növények a meleg környezetet részesítik előnyben. A pozsgások jól bírják az átlagos páratartalmat, a körülbelül 40%-os páratartalom már tökéletes ahhoz, hogy a növény boldog legyen.
  • Szaporítás: A növekedés fellendítése érdekében az aloe vera növények számára előnyös lehet a tavasszal kijuttatott folyékony vagy lassú felszabadulású műtrágya. Folyékony műtrágya használata esetén a 10-40-10 arányú keverék ideális a növény megfelelő tápanyagellátásához.
  • Gyakori kártevők és problémák: A kártevők gyakran a növényi levelek alsó részén élnek, és kiszívják a nedvet a növényi szövetekből. A fertőzés leküzdésére alkoholt vagy kereskedelmi forgalomban kapható peszticideket kenhet a levelekre, hogy eltávolítsa a rovarokat.

Csak óvatosan, ezt kevesen tudják!

@hajnizita #aloe #aloevera #gyógynövény #tudtad? #anyakéntisnőneklenni #anyakéntisélni #sikeresnők #sikeresnőketavilágnak #anyaságéskarrieris #mertmegérdemlem #teismegérdemled #nőkegymásért #nőimentor #nőkmentora #mentorvagyok #egészségmentor #merjegyedilenni #merjkilógniasorból #testkontroll #alakreform #fogyás #merjaszívedrehallgatni #merjváltozni #gondolkozzpozitívan #bízzmagadban ♬ eredeti hang - HajniZita - #többrevagyképes

Így használd fel

@tp.makeup Válasz @Adoor-ian részére #aloevera #natúr #natúrkozmetikum #arcápolás #borapolas #tudatosborapolas #otthonibőrápolás ♬ eredeti hang - TP MAKEUP?Bőrápolás|Smink|Haj

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

aloe vera

aloe vera jótékony hatása

aloe vera gyógyhatása

gyógynövény