Ez most a sláger a piacokon: tömegek keresik a téli csodaszert!

Liszkai Attila   
  Megosztom
Ez most a sláger a piacokon: tömegek keresik a téli csodaszert!

Az elmúlt években egyre többen fogyasztanak céklát, mivel nagyon sok vitamin, ásványi anyag és növényi vegyület található meg benne. Nem csak egészséges, de egyben sokoldalú zöldség is, mivel rengeteg formában elkészíthető, például sütve, főzve, kifacsarva léként, vagy nyersen salátában is fogyasztható. A cékla népszerűsége a statisztikában is megmutatkozik; idén a cékla importja 7 százalékkal nőtt, a kivitel pedig 21 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest.

A tél beköszöntével előtérbe kerültek a szezonális zöldségek, ahogy arról már előző cikkünkben is írtunk. Ezeket a zöldségeket első sorban az idényükben érdemes fogyasztani, ekkor a legfrissebbek és legfinomabbak, illetve van közülük amiket máskor nem is lehet kapni, csak konzervált formában. Az elmúlt években egyre többen fedezték fel maguknak a céklát, ez gazdaságilag is meglátszik: 2018-ban már több az importált és kevesebb az exportált cékla hazánkban.

Magyarországon a cékla elsősorban feldolgozva kerül forgalomba. A hagyományosan téli savanyúságként fogyasztott cékla táplálkozásban betöltött szerepe azonban alaposan megváltozott az utóbbi években, ahogy elterjedt az egészséges táplálkozás kultusza, ennek köszönhetően a cékla fogyasztása növekszik. A behozatal - elsősorban Németországból - 14 százalékkal 7,4 ezer tonnára nőtt, míg a kivitel - döntően Romániába - 21 százalékkal 2,2 ezer tonnára csökkent 2017-ben az előző évihez képest.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cékla termelői ára nem változott; 110 forint/kilogramm maradt, a cékla fogyasztói áraiban azonban különbségek mutatkoztak. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszeréből megtudtuk, hogy nem mindegy mikor és hol veszünk céklát. Négy vidéki nagyvárost vizsgáltunk meg a cékla-idényben. Az árkülönbségek a következő grafikonon láthatóak:

A cékla sikerének titka

A céklában nagyon sok vitamin, ásványi anyag és növényi vegyület található. Nem csak egészséges, de egyben sokoldalú zöldség is, mivel nyersen salátába, sütve köretként, vagy vékonyabb szeletekben kisütve akár chipsként is fogyasztható. Egyetlen furcsa mellékhatása, hogy sok cékla fogyasztása esetén rózsaszínné színezheti a vizeletet, de ez eltörpül rengeteg előnye mellett.

A HelloVidék arra volt kíváncsi, hogy mik azok a tulajdonságok, ami miatt a cékla ennyire népszerű lett. A kérdésre több választ is találtunk:

  • A cékla egyik jó tulajdonsága, hogy jelentősen megnövelheti a sportteljesítményt, mivel nagy koncentrációban található meg benne a nitrát, ami növeli az energiaszintért felelős mitochondria hatékonyságát. Érdemes nem csak enni, hanem inni is a céklát: összeturmixolva céklaként is fogyasztható, kimutatások szerint így fogyasztva lecsökkenti a reakcióidőt.
  • Annak, aki fogyni szeretne, vagy tartani szeretné testsúlyát, tökéletes választás a cékla: kevés kalóriát tartalmaz, nagy a víztartalma, emellett igazán laktató, mivel sok benne a protein és a rost.
  • A cékla jót tesz az agynak is: hatására több vér áramlik az agy frontális lebenyébe. Az agynak ez a része felel a memóriáért és a döntéshozatalért.
  • Mivel sok nitrátot tartalmaz, vérnyomáscsökkentő hatása is van, ezért ajánlott a rendszeres fogyasztása azoknak, akik szívproblémákkal küzdenek, vagy hajlamosak az ilyen jellegű megbetegedésekre, mint például szívrohamra vagy a stroke-ra.
  • A cékla nagyon jót tesz az emésztési rendszernek, mivel serkenti és gyógyítja is a belek működését. Székrekedés esetén is érdemes céklát fogyasztani, mivel rengeteg rostot tartalmaz, ennek köszönhetően helyreállítja a helyes bélműködést, ráadásul gyulladásos bélbetegség és diverticulitis ellen is hatásos.
  • Rendszeres fogyasztásával nagyobb eséllyel megelőzhető az elhízás, a szívroham, több féle májbetegség, sőt a céklában magas a szintje egy olyan pigmentnek – úgynevezett betalain-nak - is, ami csökkenti a prosztata és a mellrák kialakulásának és fejlődésének esélyét.

A kutatók sokféle kísérletet végeztek céklával gyulladáscsökkentő hatása miatt. Patkányokon végzett kutatások mutatták ki, hogy a céklából készült kivonattal csökkenteni lehet a tumor növekedését és a vesegyulladást. A tudósok szerint ez a hatás azonos lehet az embereknél is, de ez a megállapítás még további kutatásra szorul.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

cékla

egészséges életmód

egészség