Durván jó lesz idén az évjárat Villányban: mutatjuk, miből érdemes betárazni

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Durván jó lesz idén az évjárat Villányban: mutatjuk, miből érdemes betárazni

Beállt a nyugalmi állapot a Villányi Borvidéken, így a nagyobb pincészetek már el is kezdték a metszést a szőlőtőkéken. A gazdák elégedetten álltak neki az újabb munkálatoknak: a napokban járt le az adatszolgáltatási határidő, amely szerint az átlagosnál jobb termésátlaggal és abszolút jó minőséggel zárhatták az idei esztendőt.

Elégedettek a villányi pincészetek: az év végéhez közeledve összesítették az idei esztendő eredményeit. Október közepére befejeződött a szüret szinte a teljes borvidéken, ezután már csak a jégbornak való szőlő fürtjei maradtak, amit a tőkéken hagytak. A fagy ugyanis olykor nem kárára, hanem épp előnyére válik a bort adó szőlőnek. A fagyottan szüretelt és feldolgozott szőlő mézédes mustjából készült jégbor előállításához legalább -7 fok szükségeltetik.

November 30-án zárult le a termésekre vonatkozó adatszolgáltatási határidő, és az eddig jelentéseket látva a termés mennyisége biztosan az átlag felett alakul. A termés mennyisége általában hektáronként 57-77 mázsa per hektár között alakul, idén egészen biztosan valahol a felső határa körül lesz" - mondta a HelloVidéknek Nagy Gergely, a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.

Nem csak a termés átlaga, hanem a szőlő mustfoka is nagyon jól alakult. Nagy Gergely itt elsősorban az illatos fehér borokat és rozéborokat emelte ki. A borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó minőségét is abszolút jóra értékelte. A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta mintái jellemzően literenként 170-180 gramm cukrot és 5-6 gramm savat tartalmaznak. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik.

Kicsit rázósan indult, pár helyen volt tavaszi fagy, de a borvidék összességét nézve nem számottevő. Évközben azonban szerencsére kedvezően alakult az időjárás, így a korábbi, estleges károkat az ültetvények teljes egészében ki tudták heverni

- tette hozzá Nagy Gergely.

Kiemelte, hogy növényvédelmi szempontból kifejezetten könnyű évet tudhatnak maguk mögött a gazdák, hiszen „viszonylag biztosra lehetett menni”. Az pedig, hogy nem kellett sok vegyszert kijuttatni a tőkékre jó mind a termelőnek, mind a fogyasztónak. „Ritkán látott és tapasztalt, meleg és száraz őszünk volt, amely kedvezett a közép- és késő érésű fajtáknak” – hangsúlyozta a szakember, aki azt is hozzátette, hogy a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt-hat nappal korábban indult a szüret.

Az illatos fehér fajtákat már június második felében elkezdtük szüretelni, majd pár hetes szünet után, augusztusban már az oportó is bekerült a dézsákba. Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajtáit szeptember közepén kezdtük szüretelni: a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t, és 437 hektárról a Sauvignont

- fogalmazott a HelloVidék megkeresésére Nagy Gergely.

Akadnak azonban késői érésű fajták is, ezeknél a gazdáknak minden korábbinál figyelmesebben kellett megválasztaniuk a szüret időpontját. Ennek hiányában ugyanis könnyen magasabb lehet az idén készült borok alkoholfoka. Jó hír azonban, hogy megfelelő szakértelemmel és technológiával még ez is kordában tartható.

Ideje volt, hogy beálljon a hideg, már nagyon vártunk. Most jó lenne néhány hét tartós mínusz, ami kitarthatna december, január, februárban, hogy meg tudja tizedelni a különböző kórokozókat, hiszen ennyivel kevesebb kemikáliát kell majd alkalmazni a borvidéken" – válaszolta a HelloVidék kérdésére Nagy Gergely. A titkár elárulta azt is, hogy a szőlősgazdák életében több dolog is az időjárás függvénye. Egy jó téli időszakkal (amit a tartós, nem túl erős fagy képviselhet) kitűnő feltételekkel indulhatnak egy zökkentőmentes 2019-es szezon felé.

Közben már csattognak az ollók a Villányi Borvidéken: elkezdődtek a márciusig tartó téli metszési munkálatok. Ilyenkor a gazdák jellemzően az oldalirányú hajtásokat vágják vissza, rövidítik meg. A téli metszés pedig elősegíti a virágképződést, valamint a terméshozást. Ráadásul a szőlőnövény fajtától függően február közepéig, végéig mélynyugalmi állapotban van.

A következő évi kihívásokról a hegyközségi tanácsának titkára elmondta, hogy az ágazat továbbra is munkaerőhiánnyal küzd. A nagyobb pincészetek gépesítenek, ám továbbra is igény van a kézi szüretre, hiszen a szőlő életében számos, olyan művelet van (például a metszés, kötözés), amit csak kézi munkával lehet elvégezni. A borvidéken erre keresnek most megoldást. Az idei termésátlagból és kitűnő minőségből kiindulva ezen a területen is igen bizakodók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bor

villány

borászat

bortermelés

dűlő

szüret

gere

bock

csányi