Ez nem városi legenda: íme 6 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen

HelloVidék   
  Megosztom
Ez nem városi legenda: íme 6 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen

A legtöbbünknek túl sok kellemetlen emléke van a péppé főtt zöldségekről. A belőlük kifőzött ízük, és pépes állaguk miatt nem csoda, hogy sok tápanyag is kiürül belőlük. Ezt szem előtt tartva, a nyers zöldségek a táplálkozási virtuozitást tekintve uralják az asztalt. Viszont, bármilyen meglepő is, jó tudni, hogy nem minden zöldség feltétlenül egészségesebb nyersen. A szabály alól a következők kivételek, így ezeket valóban érdemes inkább párolva, de nem túlfőzve fogyasztani.

Bármennyire is ellentmondásosnak tűnik, egyes zöldségek egy nagy löketet kapnak a főzés során. Hiszen így jobban elérhetővé válnak fontos vitaminok, tápanyagok szervezetünk számára. Hogy melyek ezek? A Treehugger cikke alapján most kiderül!

1. Sütőtök

A legtöbb ember nem valószínű, hogy a nyers sütőtököt az étlapjuk fő elemévé teszi. De ha elhagyod a főtt sütőtököt (vagy más téli tököt) valami nyers étel helyett, mert úgy gondolod, hogy kevésbé tápláló, akkor újragondolhatod ezt a stratégiát. A főtt sütőtökben mindenféle csodálatos antioxidáns található, például a béta-karotin, amelyek könnyebben felszívódnak, ha már sütve vagy főzve esszük ezt a tökfélét.

2. Spárga

A nyers spárga hámozva finom, de a főzés segít lebontani a vastag sejtfalakat, amelyek megnehezítik a spárga A, C és E, valamint a folsav felszívódását. A spárga esetében a főzés az antioxidánsokat, konkrétan a ferulinsavat is elérhetőbbé teszi.

A spárga főzésének módszereit vizsgáló tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a gőzölés vagy a mikrohullámú sütő tartja meg a legtöbb tápanyagot, ellenben a többi tesztelt módszerrel (sütés, serpenyőben sütés, sütés, grillezés). Éppen ezért kerülni kell a túlsütést.

3. Paradicsom

Kevés dolog van finomabb, mint egy nyári napon felszeletelni és megenni egy friss paradicsomot, de nem is gondolnánk, hogy a főzéssel felszabadul az erős antioxidáns likopin. A paradicsom főzése lebontja a sejtfalakat, és a likopint felszabadítja, hogy testünk élvezhesse. Ennek ellenére a főzés csökkenti a C-vitamin-tartalmat, de ezt a vitamint nem is ebből a zöldségből szerezzük meg a szervezetünk számára, ezért megéri a kompromisszumot.

4. Sárgarépa

Az Arkansas Egyetem tanulmánya szerint a főtt sárgarépának magasabb a béta-karotin szintje. A béta-karotin a karotinoidoknak nevezett antioxidáns anyagok csoportjába tartozik, amelyek a gyümölcsök és zöldségek piros, sárga és narancssárga színét adják. A szervezet A-vitaminná alakítja a béta-karotint . A National által közzétett tanulmány szerint az A-vitamin számos funkcióhoz fontos az emberi szervezetben, különösen a normál növekedéshez és fejlődéshez, az immunrendszer működéséhez és a látáshoz.

5. Gomba

A gombának is jót tesz, ha egy kis időt tölt a tűzön. A gombák alapvetően emészthetetlenek, ha nem főzik meg őket. Viszont alapos főzéssel, sütéssel felszabadítják a bennük lévő tápanyagokat, beleértve a fehérjét, a B-vitaminokat és az ásványi anyagokat, valamint az új vegyületek széles skáláját. Az ázsiai hagyományokban a gombát élelmiszernek és gyógyszernek is tekintik, mivel az immunrendszer erősítésével támogathatják a szervezet természetes védekezőképességét.

Egy spanyol tanulmány szerint a gombák különböző főzési módok utáni tápanyagprofiljait vizsgáló tanulmány szerint a főzés módja sem mindegy . Amikor a gombát mikrohullámú sütőben vagy grillen főzték, a polifenol tartalma és az antioxidáns aktivitás jelentősen megnőtt és a főtt gombák tápértéke nem csökken jelentős mértékben.

6. Spenót

A nyers és a főtt spenót kompromisszumot kínál. A folsav, a C-vitamin, a niacin, a riboflavin és a kálium jobban elérhető a spenótban, ha nyersen fogyasztják; de a főzés növeli az A- és E-vitamin, a fehérje, a rost, a cink, a tiamin, a kalcium és a vas mennyiségét – valamint a fontos karotinoidok, például a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin is jobban felszívódnak, ha főzzük a spenótot. Ebben az esetben miért ne keverjük össze nyersen és főzve?

Összegzés

Végül a nyers és főtt zöldségek tápanyagainak összehasonlítása bonyolult, és kompromisszumot igényel. Rui Hai Liu , a Cornell Egyetem élelmiszer-tudósa emlékeztet arra, hogy még mindig sok rejtély van azzal kapcsolatban, hogy a növények különböző molekulái hogyan lépnek kölcsönhatásba az emberi testtel.

Az ismereteink alapján a legjobb megközelítés a következő: fogyassz sokféle gyümölcsöt és zöldséget, és fogyaszd őket többféleképpen. Ez biztosítja, hogy a különféle előkészítési módokkal szállított tápanyagok keverékét kapja.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöldség

főzés

főzve

egészséges étkezés

egészséges táplálkozás