Így készítsd fel éléskamrádat az apokalipszisre: egyre többen csinálják

HelloVidék   
  Megosztom
Így készítsd fel éléskamrádat az apokalipszisre: egyre többen csinálják

Az apokalipszistől való félelem a világháborúk óta újra és újra felmerülő probléma. A hidegháború idején rengetegen kezdtek földalatti bunkerek építésébe, de még a 2000-es években is újra fel-felbukkant ez a szokás, ami főleg az Egyesült Államokra volt jellemző. A kiváltó ok általában a háborútól és az atombombától való félelem volt, manapság - ha nem is a háború miatt - újra elkezdték az emberek sokáig fogyasztható élelemmel feltölteni éléskamráikat.

Napjainkra kevésbé jellemző a földalatti menedékek építése, azonban köszönhetően a gazdasági bizonytalanságnak, a klímaváltozásnak, és a tömeges elvándorlásnak, az apokalipszisre való felkészülés újra felütötte a fejét a világban. Egyre többen kezdik el gyűjteni a konzerveket, sokáig fogyasztható hozzávalókat és olyan recepteket, amikkel könnyen, akár elektromos áram használata nélkül is elkészíthetőek az ételek.

Az üzletekben vásárolt konzervált gyümölcsökben és zöldségekben általában sok cukor és / vagy tartósítószer található, épp ezért évekig fogyaszthatóak. Ha saját konzerveket szeretnénk készíteni, érdemes inkább a piacról beszerezni az alapanyagot. Az olyan gyümölcs, vagy zöldségkonzervek, amelyek nem tartalmaznak tartósítószert, 5 évnél tovább nem fogyaszthatóak, a saját készítésű konzervek általában 12-18 hónapig ehetőek.

Nem elég azonban gyümölcs és zöldség: a szénhidrát beviteléhez első sorban rizst, vagy rizstésztát érdemes vásárolni, mivel ha zárt dobozban tároljuk, sokáig eláll, ráadásul feloldható hideg vízben is, és megadhatja az alapját bármilyen ázsiai ételnek, vagy akár köret is készíthető belőle. Lényegében minden gabonaféle csíráztatható és nyersen is ehető, ehhez körülbelül egy napig vízbe kell áztatnunk, majd leöblítenünk kétszer egy nap. Arra kell törekednünk, hogy a választott gabonaféle nedves maradjon, de ne áztassuk túl, minden kalászosnak más íze van, a legcélszerűbb rizst és quinoat, más néven rizsparéjt választanunk erre a célra.

A táplálkozásból nem maradhatnak ki a fehérjeforrások sem. A konzervhús elkészítése igen bonyolult, egyszerűbb inkább megvásárolni, illetve a húst ki is lehet szárítani, így sokáig ehető marad. Szárított húst is lehet vásárolni, ebben az esetben érdemes megkérdezni a hentest, hogy lehet-e szobahőmérsékleten tárolni a húst. A tejtermékeket nem lehet hosszú távon raktározni, a jó minőségű szárított hús pedig drága, de van még egy módja a protein pótlásának: a bab. A bab olcsó, és évekig fogyasztható, tárolásához pedig tökéletes a befőttes üveg. A babot általában megfőzik, de csíra formájában is fogyasztható, erre a legalkalmasabb a lencse és a mungóbab.

A főzéshez – ha jót akarunk enni - elengedhetetlen a fűszerezés, ezért érdemes elraktározni a legszükségesebbeket: só, paprika, csípős paprika, olíva olaj, mustár, egyéb szószok, fűszerek, valamint érdemes elraktározni gyógynövényeket is.

Vannak olyan hozzávalók is, amiknél egyáltalán nem kell figyelnünk a fogyasztási időre, mivel jó tárolás mellett képtelenség, hogy megrohadjanak, vagy bepenészedjenek. Ilyen hozzávaló például: méz, cukor, vanília esszencia, kukoricakeményítő, szárazbab, tömény italok, ételecet és lekvár. Ezeknél a hozzávalóknál arra kell ügyelnünk, hogy légmentesen kell lezárnunk őket, hogy tartósak maradjanak, és hogy ne mászhasson beléjük semmilyen rovar, vagy más kártevő.

Bár a túléléshez első sorban ételre és vízre van szükségünk, igencsak feldobhatja a napot, ha tudunk mit nassolni, erre a csokoládé, chips, vagy cukorka is megfelel, de ha ilyesmit raktározunk el, figyelnünk kell a lejárati dátumokra.

Via: Modern Farmer

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kamra

étel

gasztro