Elárulta Wossala Rozina, milyen az ideális őszi étrend + receptek

HelloVidék   
  Megosztom
Elárulta Wossala Rozina, milyen az ideális őszi étrend + receptek

Az ősz a raktározás ideje, fontos, hogy ilyenkor felkészítsük szervezetünket a hidegre, és bővítsük vitamintartalékainkat. Az alábbiakban Wossala Rozina séf, a sárvári Spirit Hotel gasztrokalandok sorozatának egyik háziasszonya ad néhány őszi étkezési tanácsot, valamint mutat egy izgalmas receptet, amivel elkápráztathatod vendégeidet egy családi vagy baráti összejövetel alkalmával.

Nassolnál? Csak egészségesen!

Amikor egy esős napon bekuckózol a kanapéba, hajlamos vagy édességet vagy chipset majszolni? Próbálj ezek helyett inkább egészséges alternatívát találni: a szőlő, az alma és a dió vitathatatlanul az őszi idény sztárjai. A szőlőnek rendkívül magas az antioxidáns tartalma, és olyan ásványi anyagok találhatók benne, mint a kálium vagy a szelén. Az almának nagy a C, A, és B-vitamin tartalma. Sok benne a folsav, a kalcium, a magnézium és a kálium. A benne lévő pektin és gyümölcssav pedig jó hatással van az emésztésre és a májra, illetve jó méregtelenítő is. Wossala Rozina egyik kedvence ősszel a dió, amelyik A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin és telítetlen zsírsavak találhatóak benne, melyeknek kedvező hatásuk van a szívre és az agyműködésre.

Unod már a megszokott kajákat? Újíts őszi zöldségekkel!

Ez az évszak különösen alkalmas arra, hogy új alapanyagokat és felhasználási módokat próbálj ki. Vegyél például gyökérzöldségeket, hiszen ezek nagyszerűek a krumpli és más bejáratott köretek kiváltására. A cékla méregtelenítő és zsírégető hatású, valamint antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal van tele, sok vasat, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Sokféleképpen felhasználható, bár legtöbben csak savanyúságként ismerik. Jóízű adaléka lehet salátáknak, de akár chipsként is ehetjük. A zellernek sem kell szégyenkeznie: magas a kalcium, foszfor, vas, magnézium, és kálium tartalma. Krémlevesként, és sütőben sütve is nagyon finom. A csicsóka szintén jól áll vitaminokban: káliumban, foszforban, cinkben, valamint C- és B-vitaminban illetve béta-karotinban is gazdag. Remek krumplipüré-alternatíva és krémleves-alapanyag lehet.

Azt hitted, ősszel a vitaminok pihenni mennek? Sok csak most lendülnek formába!

Számos természetes vitaminforrás akad, amelyik az évnek ebben a szakában érik be. Ilyen például a kökény, amely jótékony hatással van a veseműködésre, és sokak szerint a vérnyomást is pozitívan befolyásolja. Ízletes mártást készíthetsz belőle, ami jól illik vadhúsok és csirke mellé. A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, fokozza az anyagcserét, csökkenti a vércukorszintet, védi a májat, ráadásul sokszor annyi C-vitamin van benne, mint a citromban. Lekvárfőzésre is alkalmas, csakúgy, mint a naspolya, ami vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is tartalmaz. Sőt, még csonterősítő hatásáról is ismert!

Ugye nemcsak egyféle gombát ismersz? Nézd, mennyi közül választhatsz!

Ősszel van főszezonja a gombaszedésnek, ilyenkor megtelnek a piacok a kis kalaposokkal, amelyek értékes fehérjét, ásványi anyagokat és zsírsavakat tartalmaznak. A különféle gombáknak eltérő gyógyhatásuk van: a laska egyes források szerint rákmegelőző, a siitake gomba fogyasztását pedig keringési problémákkal küzdők számára javasolják. A pecsétgomba erősíti az immunrendszert, míg a gyapjas tintagomba a népi gyógyászatban vércukorszint-csökkentő hatásáról ismert. Mártások és levesek finom alapanyagai, továbbá tésztaételek kiváló adalékai lehetnek. Borda Attila, a Spirit Hotel séfje a gombapesztóra esküszik, amely kitűnő reggeli lehet friss, ropogós pirítósra kenve. Arra ügyelj, hogy mindig megbízható helyről, csakis bevizsgált gombát vegyél!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

életmód

gasztro

gasztronómia

étrend

étel

ősz

vitamin