Vizes piskóta recept: eredeti és bögrés vizes piskóta recept bármelyik évszakra

HelloVidék   
  Megosztom
Vizes piskóta recept: eredeti és bögrés vizes piskóta recept bármelyik évszakra

Így készül az eredeti vizes piskóta recept és a könnyű, bögrés vizes piskóta: mutatjuk, mi a vizes piskota recept elkészítésének titka, mitől lesz a piskóta ruganyos és könnyed!

A vizes piskóta a közismert desszert alapreceptek egyike: egyszerre végtelenül egyszerű, ám mégis könnyű elrontani, ugyanis a piskóta tészta hajlamos süléskor, a sülés végén összeesni. Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a klasszikus vizes piskóta és a vizes piskóta recept leegyszerűsítése, a bögrés vizes piskóta! Azt is megtudhatod, a piskóta hány fokon és meddig sül, hogyan kombinálható az egyszerű vizes piskota alaprecept más alapanyagokkal, például gyümölcsökkel!

Homemade classic vanilla sponge cake or biscuit sprinkled with powdered sugar and fresh berries on top on a white plate on a light wooden background
Házi vizes piskóta

1. Az eredeti vizes piskóta

A vizes piskóta hozzávalói

  • 8 ek búza finomliszt
  • 6 db tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 ek víz

A vizes piskóta recept elkészítése

  1. A piskóta recept első lépéseként válasszuk szét óvatosan a tojások fehérjét a sárgájától. A sárgáját verjük habosra a kristálycukorral, habverő segítségével. A keverés közben ehhez a keverékhez apránként adagoljuk hozzá a vizet is.
  2. Szitáljuk a lisztet hozzá a cukros, vizes tojáshoz, majd keverjük el alaposan kézi habverővel vagy géppel.
  3. A szétválasztott tojásfehérjét robotgép segítségével verjük kemény habbá, majd keverőlapáttal óvatosan forgassuk a lisztes-tojásos piskóta tészta keverékhez.
  4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, öntsük bele a vizes piskóta tésztát, majd süssük készre 15 perc alatt, 180°-on. Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Ellenőrizzük villapróbával: ha nincs kész, süssük további 2 percig.
  5. Tálaljuk porcukorral meghintve vagy használjuk fel további édességek elkészítéséhez (piskótatekercs, torta).

Mitől lesz szép a vizes piskóta?

A vizes piskóta recept titka az, hogy a leírt utasítások szerint keverjük össze az alapanyagokat: először a cukrot a tojás sárgájával, majd a liszttel, a felvert fehérjét pedig óvatosan kell hozzáforgatni, különben összetörik és nehéz, fullasztó lesz még az egyszerű vizes piskóta is. Sütés közben nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, ugyanis a vizes piskóta érzékeny a hirtelen hőmérsékletváltozásra: a hirtelen hűlés hatására összeeshet. Ha biztosra akarunk menni, miután elzártuk a sütőt, résnyire nyitott ajtóval várjunk néhány további percet, hogy a piskóta még kevésbé legyen kitéve a hőmérsékletesésnek.

Strawberry jam swiss roll
Piskótatekercs vizes piskótából

2. Egyszerűsítsük le: bögrés vizes piskóta

A bögrés piskóta hozzávalói

  • 1 bögre liszt
  • 1/2 bögre kristálycukorcukor
  • 6 db tojás
  • csipet só
  • 1 cs sütőpor
  • 4 ek víz

A bögrés vizes piskóta elkészítése

  1. A fent leírt sorrendben keverjük össze az alapanyagokat: először a tojás sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a kevés vizet is. Szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, keverjük simára a csipet sóval.
  2. Verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd ez esetben is óvatosan forgassuk hozzá a piskóta masszájához.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük készre 15 perc alatt, 180°-on, ügyelve arra, hogy a piskótát közben ne érje hirtelen hőmérsékletváltozás.

Mivel dobjuk fel a vizes piskóta tésztát?

A vizes piskóta egyszerűségét könnyű ellensúlyoznunk, hiszen szinte bármilyen adalékanyagot befogad. Próbáljuk ki meggyel, barackkal és más gyümölcsökkel, aszalványokkal, csokoládéval, vagy piskótatekercs formájában, ízletes lekvárokkal töltve!

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

piskóta

vizes piskóta

bögrés recept

sütés

sütemény

recept

receptek

gasztro