Ingyen virágzik most a pitypang: őrült finom hamis mézet készíthetsz belőle!

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ingyen virágzik most a pitypang: őrült finom hamis mézet készíthetsz belőle!

Ennek a csodanövénynek minden része ehető és nem csak a közismert formában, például gyógyteaként fogyasztható. Leveléből ízletes salátát csinálhatunk, gyökeréből hamis kávét, virágjából pedig mézet készíthetünk, illetve 'hamis' mézet. Isteni nyalánkság!

Mielőtt beindítanád a fűkaszát, érdemes kicsit tudatosabban is körülnézni a kertedbe, milyen hasznos tavaszi gyógynövényeket takaríthatsz be. Ezreket spórolhatsz azon, ha legalább a legalapvetőbb és legkézenfekvőbb gyógynövényekből saját magad is gyűjtesz kicsit, frissen teát készítesz belőlük, vagy télire leszáríthatod – de erről korábban már külön cikkben írtunk. Tavasz van, gyűjtsetek hát és igyátok a csalánt, még mindig virágzik a kerti ibolya, és most a legszebb gyermekláncfű is!

A pongyola pitypangnak csaknem 50 elnevezése létezik a magyar nyelvben, közülük említésre méltó a gyermekláncfű, a kutyatej, a kikirics, barátfű, békavirág, csattogógaz, láncfű, oroszlánfog, pitypang, tyúkvirág. Minden része ehető és nem csak a közismert formában, például gyógyteaként fogyasztható. Leveléből ízletes salátát csinálhatunk, míg a virágját grillezhetjük, gyökeréből hamis kávét főzhetünk, de a legfinomabb a rántott pitypang virág, melynek íze a gombához hasonló. Virágjából pedig, ha eddig nem tetted volna, készíthetsz mézet, illetve 'hamis' mézet. A szára pedig elsőosztályú zsírégető. Áprilistól májusig virágzik, de ősszel másodvirágzására is érdemes figyelni.

Valódi csodaszer!

Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövénykalauz című könyvéből tudhatjuk, hogy fő hatóanyagai a keserűanyagok, triterpének, flavonoidok, cseranyagok, karotinok és az inulin. A gyökerében a szénhidrát-, a föld feletti részekben a kálium-, a levelekben a C- és B2-vitamintartalom főleg a virágzás előtt magas. Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1– és B2-, K -vitamin található benne, valamint említésre méltó kálium-, vas-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma.

Levelei a K-vitamin ajánlott napi értékének 535% -át biztosítják, ami létfontosságú a csontok erősítéséhez és a kognitív hanyatlás megakadályozásában.

  • A pitypang pozitív hatása az összes szervre kiterjed, ami az emésztésben vesz részt.
  • Fokozza a gyomorsav-termelődést, étvágyserkentő és görcsoldó hatású.
  • Magas keserűanyag koncentrációjának köszönhetően serkenti az epetermelődést a májban, és javítja a zsíranyagcserét.
  • Hepatitisznél, epekőnél és májcirrózisnál is alkalmazzák.
  • Jótékony hatású cukorbetegeknek.
  • Vizelethajtó hatással is rendelkezik, sikeresen alkalmazható tehát húgyúti fertőzéseknél.
  • Csonterősítő tulajdonságát az inulinnak és a bórnak köszönheti, ugyanis ezek segítik a kalcium felszívódását szervezetünkben.
  • Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomó duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez.
  • Azoknak, akik állandóan levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával.
  • A pitypang virága az egyik leggazdagabb lecitin forrás. A lecitin növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, mely hatással van az emlékezőképességre
  • Magas antioxidáns tartalma segíthet megelőzni az idő előtti öregedést, a rákot és az oxidatív stressz okozta egyéb betegségeket.
  • Kutatások szerint a pitypang-kivonat fokozza az immunrendszer működését és küzd a mikrobák ellen

Hogyan gyűjtsük be a pitypang virágát?

Az első és legfontosabb, hogy a virágot szár nélkül szedjük! Én, ha kisüt a nap, ollóval és tállal felszerelkezve indulok útnak, tiszta, pormentes helyet keresek, távol a kutyáktól és a közúttól, ahol garantáltan szennyezésmentes virágokat gyűthetek. Közvetlenül a virág alatt csípjük le! Leszedés után mielőbb kezdjünk hozzá a főzéshez, mert 1 óra múlva becsukódnak a szírmok. Ha valakinek van türelme, kitépkedheti egyenként is a szirmokat, de nem rontja el mézünk ízét a zöld sziromtölcsér sem.

A zsákmányt borítsuk ki az udvaron vagy az erkélyen, terítsük ki egyenletesen, hogy az apró rovarok kimászhassanak. Hagyjuk egy-két órát így, szabadon, de fontos, hogy virágokat ne mossuk meg, mert a virágpor jelentős része eltűnne.

Így készíts hamis mézet!

Hozzávalók: (3 kisebb üveg mézhez)

  • 200-250 db pitypang virág
  • 60 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom, megpucolva
  • 7 dl víz
  • friss mentalevelek

A pitypang virágokat akkor kell leszedni, amikor már teljesen kinyíltak, és újra kihangsúlyozzuk: tilos megmosni őket! A lecsipkedett virágokat tegyük egy edénybe, majd öntsük fel vízzel, és adjuk hozzá a héjától megszabadított és feldarabolt citromot. Forraljuk fel, majd kapcsoljuk le, és legalább egy órán át hagyjuk, hadd ázzon ki belőle a virág zamata. Majd szűrőn átszűrjük, és a virágokat valamint a citromot gyengéden kinyomkodjuk.

A tiszta léhez hozzáadjuk a cukrot, majd visszatesszük a tűzre. Alacsony hőfokon 30-40 percig főzzük, hogy szép lassan forrjon. Az elkészült főzetet, forrón üvegekbe töltjük, majd celofánnal lezárjuk. Ezután száraz dunsztba tesszük, majd teljesen hagyjuk kihűlni.

A friss, meleg pitypangmézünk állaga folyós lesz, ami nem baj, ugyanis mire kihűl, garantáltan méz állagú lesz! Gyönyörű színt kap a virágoktól, nagyon finom és egészséges (persze a cukrot leszámítva). Én többféleképpen próbáltam, de citrommal és friss menta levéllel ízesítve találom a legfinomabbnak.

Palacsintára isteni, de mehet teába is!

Felhasználása a hagyományos mézhez hasonló: ízesítheted vele a teát, kávét, teheted süteménybe vagy palacsintára. Igazi csemege, ha egy üvegbe diót teszünk, és arra öntjük rá!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pitypang

pitypang méz

gyógynövény

ehető vadvirágok