Az élelmes magyarok bespájzolnak: tízezreket spórolhatsz, ha így teszel zöldséget-gyümölcsöt télire

HelloVidék   
  Megosztom
Az élelmes magyarok bespájzolnak: tízezreket spórolhatsz, ha így teszel zöldséget-gyümölcsöt télire

A nagymamák konyhája sok finomságot rejteget: a befőttek, savanyúságok mellett helyet kapnak olyan egyszerű desszertek is, mint a kompót. Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk, ráadásul évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük.

Egy kis kompót-történelem

A kompót eredetéről nem sokat tudnak a kutatók, vannak források, melyek szerint a középkori Bizáncban is fogyasztották már, de talán a legközelebbi írásos emlék a a 17. századi Franciaországból maradt fent. Ekkor a kompótot különböző fűszerekkel ízesítették, cukrozták és sziruposra főzték benne a gyümölcsöket. Ugyan ekkoriban az olyan különleges fűszerek, mint például a vanília és a fahéj rettentően drágák voltak, így csak a gazdagabb réteg juthatott hozzájuk, a kompót tehát nem épp a szegények eledele volt.

Érdekesség, hogy Franciaországban és az angolszász országokban ma is hasonlóan készítik a kompótot. Az általuk készített recept négy egyszerű lépésből áll. Először kockákra vágjuk az almát, majd egy tálba helyezzük. Nem igazán kell hámozni őket, csak akkor tegyük meg, ha nem szeretjük az alma héját. Ezután adjuk hozzá a fűszereket: fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót és szárított kakukkfüvet. Ezt követően olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és adjunk hozzá cukrot. Lassú tűzön főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik. Végül, adjunk hozzá fűszeres almát, fedjük le és főzzük, amíg meg nem puhul. Időnként nem árt átkeverni. Ha túl száraznak, sziruposnak érezzük, önthetünk hozzá egy kis vizet is, majd így főzzük tovább.

A fordulat valamikor a 19. században jött el, ezután egyre népszerűbb lett a kompót, mivel ekkor olcsóbb és elérhetőbb lett a cukor, így a házkörüli gyümölcsökből már azok is képesek voltak kompótot főzni, akik a szegényebb réteghez tartoztak. A recepteket illetően, itthon talán a legelterjedtebb a törökök által készített kompót. Ez egy könnyű, lédús desszert (majdnem olyan, mint egy könnyű leves), amelyet a főételekkel és köretekkel együtt szolgálnak fel a török konyhában. Itthon talán azért lett ez a népszerűbb, hiszen nem kell hozzá sok dolog, és nem kerül sokba az elkészítése.

Emellett az elkészítése is eltérő az angolszász és francia receptektől. A török ​​gyümölcs kompót 3 fő összetevőből készül: víz, cukor és friss vagy szárított gyümölcs. Először vizet és cukrot kell összekeverni egy fazékban, majd ezt fel kell forralni. Tetszés szerint használhatunk ízesítéshez fahéjat vagy szegfűszeget, de ez elhagyható. Ezután felkockázott vagy szeletelt almát beledobni az edénybe. Ezután addig főzzük, amíg meg nem puhul. Végül nincs más hátra, mint hagyjuk kihűlni és lehűlni, lehetőleg egy éjszakán át.

Hasznos tanácsok a kompót elkészítéséhez

Fűszerek terén széles a paletta, hiszen sokféleképp ízesíthetjük a kompótunkat. A kompót elkészítéséhez a fahéj elengedhetetlen, mert tökéletes passzol az alma ízéhez. A fahéj mellett ajánlott fűszerek: kardamom, gyömbér, szegfűszeg, csillagánizs és szerecsendió vagy vanília. De, aki igazán különleges ízekret szeretne kóstolni, az tehet bele szárított kakukkfüvet vagy friss rozmaringot is.

Fontos lépés lehet a cukor elhagyása, hiszen vannak, akiknek ezt száműzni kell az étrendjéből. Jó hír viszont, hogy a kompótot egészséges verzióban is elkészíthetjük. Használjunk édesítőszert cukor helyett vagy juharszirupot, mézet. De a legegyszerűbb, ha édesebb almafajtát választunk, hiszen így a gyümölcs megédesíti annyira a kompót levét. Ezzel tulajdonképpen el is hagyhatjuk az édesítés fázisát.

Tárolás során arra érdemes figyelni, hogy legelőször is, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután légmentesen lezárt edényben tárolhatjuk a hűtőszekrényben legfeljebb 10 napig.

Mi kerülhet a kompótba?

Árak szempotnjából a PAIR legfrissebb adatai alapján azt mondhatjuk, hogy a népszerű kompót gyümölcsök a vidéki piacokon jelenleg a következő árakon mozognak:

  • Alma ára: a vidéki fogyasztói piacokon 350-420 Ft/kg, vidéki nagybani piacokon 200-260 Ft/kg
  • Körte ára: a vidéki fogyasztói piacokon 600-800 Ft/kg, vidéki nagybani piacokon 430-500 Ft/kg
  • Birsalma ára: a vidéki fogyasztói piacokon 700 Ft/kg, vidéki nagybani piacokon 500 Ft/kg

Népszerű vitaminbomba

A kompótot legtöbben almából készítik, de körtéből, vagy akár rebarbarából is készülhet. A hidegebb hónapokbam mégis a birsalmakompót az, amit sokan készítenek, hiszen a birsnek számos jótékony hatása van. Elkészítés szempontjából nem igényel sok macerát, néhány lépésből egészen gyorsan elkészül.

A legegyszerűbb recept alaján először is, a birsalmákat megmossuk, cikkekre vágjuk. Ezután feltesszük őket főni, és addig engedjük fel vízzel, ameddig az el nem lepi az almákat. A cukrot, fűszereket (tetszés szerint mehet bele szegfűszeg és fahéj) hozzáadjuk. Kóstolgatjuk, míg megfelelő ízt nem érzünk. Végül puhára főzzük az almát és kihűlve fogyaszthatjuk.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kompót

alma

almakompót

körte

körte kompót

birs

birsalma

birs kompót

kompót készítés

kompót gyümölcs

jótékony hatás

betegség

mérgező hatás

mérgezés