Felejtsd el a méregdrága bolti trappistát: így készíthetsz otthon sajtot, egyszerű a recept

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a méregdrága bolti trappistát: így készíthetsz otthon sajtot, egyszerű a recept

Elképesztő és megdöbbentő adat, hogy 2021 és 2022 októbere között a trappista sajt átlagos, kilós fogyasztói egységára 99 százalékkal emelkedett. Éppen ezért nagyon mélyen a zsebébünkbe kell nyúlni, ha most vásárolnánk belőle. A sajtárdrágulás persze nem csak a trappistát, de más termékeket is érint. Éppen ezért most annak jártunk utána, hogy készíthetjük el olcsóbban, otthon, saját magunk, kedvenc sajtunkat. Mutatjuk is a receptet hozzá. 

A hosszú évtizedek óta nem látott brutális drágulás egyik legnagyobb magyarországi áldozata a trappista sajt. Ennek a terméknek a kilós átlagára ugyanis nem kevesebb, mint 99 százalékkal emelkedett idén október és tavaly október között. Ez azt jelenti, hogy míg egy kiló trappistát átlagosan 2 040 forintért lehetett megvásárolni tavaly, addig ugyanezért a mennyiségért mostanság már inkább 4 050 forintot kell kiadni a boltokban.

Persze ezek csak az átlagos minőségű termékek árai. Ha valaki bemegy a legnagyobb élelmiszerláncok üzleteinek egyikébe, és vásárolni szeretne minőségibb trappistát (hosszabb érlelésű sajtot), akkor azoknak a termékeknek a kilós egységára már 5 500 – 7 000 forintos áron is mozoghat. Ezek pedig egészen elképesztő magasságok ahhoz képest, hogy tavaly még ezek a termékek is nagyjából fele áron voltak kaphatók.

Mit tehetünk, ha nem mondanánk le kedvenc sajtunkról?

A Pénzcentrum friss kutatásai szerint a boltokban kapható nagyüzemi sajtok árai annyira elszálltak, hogy érdemes lehet a kistermelőknél szétnézni, ott ugyanis nem egy esetben sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni sajttermékekhez, mintha azt az ember a boltban vásárolná.

Van viszont egy másik megoldás is: készítsünk sajtot otthon! Hogy hogyan és milyen hozzávalókra lesz szükség? Azt az alábbi receptből megtudhatju:

@patkodia Így készítem a sajtot ☺️? #házisajt #ígykészül ##fy #foryou #nekedbelegyen❤️ ♬ A tropical house that feels Summer vibes - Roa

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

sajt

sajtdrágulás

infláció

sajtárak