Felejtsd el a méregdrága bolti trappistát: így készíthetsz otthon sajtot, egyszerű a recept

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a méregdrága bolti trappistát: így készíthetsz otthon sajtot, egyszerű a recept

Elképesztő és megdöbbentő adat, hogy 2021 és 2022 októbere között a trappista sajt átlagos, kilós fogyasztói egységára 99 százalékkal emelkedett. Éppen ezért nagyon mélyen a zsebébünkbe kell nyúlni, ha most vásárolnánk belőle. A sajtárdrágulás persze nem csak a trappistát, de más termékeket is érint. Éppen ezért most annak jártunk utána, hogy készíthetjük el olcsóbban, otthon, saját magunk, kedvenc sajtunkat. Mutatjuk is a receptet hozzá. 

A hosszú évtizedek óta nem látott brutális drágulás egyik legnagyobb magyarországi áldozata a trappista sajt. Ennek a terméknek a kilós átlagára ugyanis nem kevesebb, mint 99 százalékkal emelkedett idén október és tavaly október között. Ez azt jelenti, hogy míg egy kiló trappistát átlagosan 2 040 forintért lehetett megvásárolni tavaly, addig ugyanezért a mennyiségért mostanság már inkább 4 050 forintot kell kiadni a boltokban.

Persze ezek csak az átlagos minőségű termékek árai. Ha valaki bemegy a legnagyobb élelmiszerláncok üzleteinek egyikébe, és vásárolni szeretne minőségibb trappistát (hosszabb érlelésű sajtot), akkor azoknak a termékeknek a kilós egységára már 5 500 – 7 000 forintos áron is mozoghat. Ezek pedig egészen elképesztő magasságok ahhoz képest, hogy tavaly még ezek a termékek is nagyjából fele áron voltak kaphatók.

Mit tehetünk, ha nem mondanánk le kedvenc sajtunkról?

A Pénzcentrum friss kutatásai szerint a boltokban kapható nagyüzemi sajtok árai annyira elszálltak, hogy érdemes lehet a kistermelőknél szétnézni, ott ugyanis nem egy esetben sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni sajttermékekhez, mintha azt az ember a boltban vásárolná.

Van viszont egy másik megoldás is: készítsünk sajtot otthon! Hogy hogyan és milyen hozzávalókra lesz szükség? Azt az alábbi receptből megtudhatju:

@patkodia Így készítem a sajtot ☺️? #házisajt #ígykészül ##fy #foryou #nekedbelegyen❤️ ♬ A tropical house that feels Summer vibes - Roa

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

sajt

sajtdrágulás

infláció

sajtárak