Felejtsd el a méregdrága bolti trappistát: így készíthetsz otthon sajtot, egyszerű a recept

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a méregdrága bolti trappistát: így készíthetsz otthon sajtot, egyszerű a recept

Elképesztő és megdöbbentő adat, hogy 2021 és 2022 októbere között a trappista sajt átlagos, kilós fogyasztói egységára 99 százalékkal emelkedett. Éppen ezért nagyon mélyen a zsebébünkbe kell nyúlni, ha most vásárolnánk belőle. A sajtárdrágulás persze nem csak a trappistát, de más termékeket is érint. Éppen ezért most annak jártunk utána, hogy készíthetjük el olcsóbban, otthon, saját magunk, kedvenc sajtunkat. Mutatjuk is a receptet hozzá. 

A hosszú évtizedek óta nem látott brutális drágulás egyik legnagyobb magyarországi áldozata a trappista sajt. Ennek a terméknek a kilós átlagára ugyanis nem kevesebb, mint 99 százalékkal emelkedett idén október és tavaly október között. Ez azt jelenti, hogy míg egy kiló trappistát átlagosan 2 040 forintért lehetett megvásárolni tavaly, addig ugyanezért a mennyiségért mostanság már inkább 4 050 forintot kell kiadni a boltokban.

Persze ezek csak az átlagos minőségű termékek árai. Ha valaki bemegy a legnagyobb élelmiszerláncok üzleteinek egyikébe, és vásárolni szeretne minőségibb trappistát (hosszabb érlelésű sajtot), akkor azoknak a termékeknek a kilós egységára már 5 500 – 7 000 forintos áron is mozoghat. Ezek pedig egészen elképesztő magasságok ahhoz képest, hogy tavaly még ezek a termékek is nagyjából fele áron voltak kaphatók.

Mit tehetünk, ha nem mondanánk le kedvenc sajtunkról?

A Pénzcentrum friss kutatásai szerint a boltokban kapható nagyüzemi sajtok árai annyira elszálltak, hogy érdemes lehet a kistermelőknél szétnézni, ott ugyanis nem egy esetben sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni sajttermékekhez, mintha azt az ember a boltban vásárolná.

Van viszont egy másik megoldás is: készítsünk sajtot otthon! Hogy hogyan és milyen hozzávalókra lesz szükség? Azt az alábbi receptből megtudhatju:

@patkodia Így készítem a sajtot ☺️? #házisajt #ígykészül ##fy #foryou #nekedbelegyen❤️ ♬ A tropical house that feels Summer vibes - Roa

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

sajt

sajtdrágulás

infláció

sajtárak