Olcsó finomság lehet a vasárnapi ebéd mellé: így készül a legfinomabb házi kompót

HelloVidék   
  Megosztom
Olcsó finomság lehet a vasárnapi ebéd mellé: így készül a legfinomabb házi kompót

A nagymamák konyhája sok finomságot rejteget: a befőttek, savanyúságok mellett helyet kapnak olyan egyszerű desszertek is, mint a kompót. Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk, ráadásul évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük.

Az alma hazánkban az egyik leggyakrabban vásárolt élelmiszer. A friss gyümölcsön túl, aszalványként vagy gyümölcslé formájában feldolgozva is kiválóan fogyasztható. Az évi átlagosan 23 ezer hektáron termesztett gyümölcsöt elsősorban a magyar piacon értékesítik. Az idei évben a különböző káros természeti jelenségek, valamint a termesztési terület csökkenése okozta nehézségek miatt az elmúlt 15 év legalacsonyabb almatermését hozta, de a magyar étkezési alma termelése 100%-ban lefedi a fogyasztást. A mennyiségcsökkenés kifejezetten az ipari felhasználásra szánt gyümölcsöket illeti.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, borúsan látják a tavaszt a szakemberek: az alma hűtőházban ugyan egészen nyárig eltárolható, de sokan ezeket a tárolási költségeket nem vállalják, így próbálják inkább minél hamarabb értékesíteni a készletüket. Mivel az alma tárolhatósága az aszályos nyár miatt romlott, így elképzelhető, hogy 2023 nyarára már nem lesz olyan minőségben és mennyiségben alma, mint amennyi például egy-két éve elérhető volt.

Félő, hogy a tartósan betárolható zöldségekből és gyümölcsökből – alma, burgonya, hagyma, gyökérzöldségek – relatív hiány alakul ki a tavaszi időszakra

- nyilatkozta korábban Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb elnöke a Népszavának.

Nem szállt egekbe az ára

Az árak tekintetében most is az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerének friss adatait vettük alapul. Ennek alapján láthatjuk, hogy mennyiért szerezhetjük be a legkedveltebb almafajtákat:

  • a vidéki fogyasztói piacokon az egyes almák ára 350-400 Ft/kg között mozog.
  • a vidéki nagybani piacokon pedig 300-450 Ft/kg között találjuk.

Népszerű desszert: a kompót

Sokan készítik el a vasárnapi ebéd mellé, főleg az őszi-téli hónapokban. A kompót készülhet mindenféle gyümölcsből, például almából (leggyakoribb), körtéből, birsből, barackból (őszi, kajszi), szilvából, meggyből, cseresznyéből, eperből, málnából, szederből, ananászból, fügéből és rebarbarából is. Cukorral vagy más édesítőszerekkel édesíthetjük, egy csipet sóval ízesíthetjük, fahéjjal, szegfűszeggel vagy vaníliával fűszerezhetjük.

Hogyan készül a legfinomabb házi kompót?

Hozzávalók:

  • 1,5 kg alma
  • 1 db citrom
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 db vanília (rúd)
  • 6 db szegfűszeg
  • 3 db fahéjrúd

A gyümölcsöket meghámozzuk, kimagozzuk és mérettől függően negyedekbe, vagy hat részre vágjuk. Egy citromos vízzel teli, nagy tálba rakjuk a gyümölcs darabokat, amíg a többit előkészítjük, hogy ne barnuljanak meg. Lábasba tesszük az gyümölcsöket, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot (a gyümölcs édességétől/savanyúságától függően), a citrom vékonyan levágott héját, a kifacsart levét és a fűszereket (szegfűszeg, fahéj, félbevágott vaníliarúd). Addig főzzük, míg a gyümölcs majdnem puha nem lesz. Nem kell megvárni, míg teljesen megpuhul, mert a tűzről lehúzva úgyis még tovább puhul, mialatt saját levében kihűl. A kompótot a tálalásig hűtőbe tesszük.

Hasznos tanácsok a kompót elkészítéséhez

Fűszerek terén széles a paletta, hiszen sokféleképp ízesíthetjük a kompótunkat. A kompót elkészítéséhez a fahéj elengedhetetlen, mert tökéletes passzol az alma ízéhez. A fahéj mellett ajánlott fűszerek: kardamom, gyömbér, szegfűszeg, csillagánizs és szerecsendió vagy vanília. De, aki igazán különleges ízekret szeretne kóstolni, az tehet bele szárított kakukkfüvet vagy friss rozmaringot is.

Fontos lépés lehet a cukor elhagyása, hiszen vannak, akiknek ezt száműzni kell az étrendjéből. Jó hír viszont, hogy a kompótot egészséges verzióban is elkészíthetjük. Használjunk édesítőszert cukor helyett vagy juharszirupot, mézet. De a legegyszerűbb, ha édesebb almafajtát választunk, hiszen így a gyümölcs megédesíti annyira a kompót levét. Ezzel tulajdonképpen el is hagyhatjuk az édesítés fázisát.

Tárolás során arra érdemes figyelni, hogy legelőször is, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután légmentesen lezárt edényben tárolhatjuk a hűtőszekrényben legfeljebb 10 napig.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

alma

almatermesztés

almatermelők

kompót

kompót készítés

kompót készítése házilag

házi kompót