Unod a rizs és krumpli köretet? Íme két filléres alapanyag, ami kiválóan helyettesítheti őket

HelloVidék   
  Megosztom
Unod a rizs és krumpli köretet? Íme két filléres alapanyag, ami kiválóan helyettesítheti őket

A húsos és zöldséges főételek elengedhetetlen társa a jól elkészített köret, ami, ha nem variáljuk az alapanyagokat, egy idő után unalmassá, egyhangúvá válnak. Hogy egy kicsit elrugaszkodunk a megszokott krumplitól és rizstől érdekes és egyszerű köreteket fedezhetünk fel, mint például a hajdina vagy a bulgur. Miért érdemes fogyasztani őket? Hogy készítsük el ezeket a köreteket? Mennyibe kerülnek? Ennek jártunk most utána.

Fedezd fel a köretek világát

Nem kell lemondanunk a finom falatokról az egészéges táplálkozás, vagy a spórolás miatt. A titok a megfelelő alapanyagokban rejlik: mint például a fehér helyett a rostokban gazdagabb barna rizs választása valamint alternatív köretek, mint a bulgur, hajdina használata. Éppen ezért most összegyűjtöttük, mit érdemes kipróbálni a heti menüsorban és miért. Lássuk az alapanyagokat!

Bulgur

A bulgur egy igazán egészséges, rostban gazdag élelmiszer, ami elősegíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését, tehát mindenképpen jót teszünk szervezetünknek a bulgur gyakori fogyasztásával - sőt, diétánkba is nagyszerűen beilleszthetjük! A bulgur elkészítése, mivel már egy előfőzött/előpárolt élelmiszerrel van dolgunk nagyon egyszerű, sok esetben főznünk sem kell, elég csak leforráznunk - a legtöbb török bulgur recept szerint is elég egyszerűen letakarnunk a leforrázott szemeket, hogy az magába szívhassa a nedvességet. Az következő bulgur receptek elkészítése bármelyik hétköznapra tökéletes, hiszen nem kell velük sokat bajlódni, nagyon finomak és egészségesek.

Hajdina

Akárcsak a többi kásaalapanyag, a hajdina is magas rosttartalommal rendelkezik, emellett többféle B-vitamint tartalmaz. A hajdina amellett, hogy tényleg nagyon egészséges, a népszerűségét leginkább a candidaőrületnek köszönheti, mivel a candida diétában kiválóan helyettesíthető vele a fehér liszt. A hajdina a régebbi korokban (és egyes területeken még ma is) a táplálkozás szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle, a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél jóval sokoldalúbb.

Mit mutatnak az árak?

bulgur: a Tesco online polcain 325-1269 Ft/csomag között van az ára, attól függ mekkora kiszerelésben vásároljuk. A Spar online oldalán 319-1349 Ft/csomag, kiszereléstől függően. Az Auchanban pedig 319-779 Ft/csomag, szintén kiszereléstől függően.

hajdina: a Tesco kínálatában 639-1769 Ft/csomag között találjuk, a Sparban 469-989 Ft/csomag áron, az Auchanban pedig 559-2129 Ft/csomag áron kapható.

Oké, de mihez és hogy készítsük el őket?

Hajdina: A hajdina elkészítése rendkívül egyszerű: szűrő segítségével öblítsük át alaposan a hajdina magokat, majd tegyük egy lábasba kétszeres mennyiségű vízzel (1 bögre hajdina, 2 bögre víz), adjunk hozzá egy kevés sót és közepes lángon főzzük puhára. Ha a hajdina elfőtte a vizét, takarjuk le az edényt és hagyjuk állni kb. 15 percen keresztül, hogy megpuhuljon. Ezt követően bármilyen fűszerrel ízesíthetjük.

Bulgur: Mivel már részben megfőtt, a bulgur gyorsan és egyszerűen elkészíthető otthon. A legtöbb bulgur 15 percnél rövidebb idő alatt teljesen megfő, de a különböző fajtákhoz eltérő főzési idő szükséges, ezért a legjobb, ha mindig ellenőrizzük a csomagoláson található utasításokat. Általában 2 csésze folyadékot és 1 csésze száraz bulgurt összekeverünk egy edényben, felforraljuk, csökkentjük a hőt, és lefedve pároljuk, amíg a bulgur megpuhul, körülbelül 12 percig. Tálalás előtt csepegtessük le a felesleges folyadékot, és tálalás előtt villával kavargassuk meg a szemeket. Ha nagyon rohansz, kifőzheted, mint a tésztát, ha pedig különösen kézenfekvő akarsz lenni, áztasd be egy éjszakára. Innentől kezdve ez egy enyhén diós, rágós, texturális üres vászon bármilyen fűszerezéshez, öntethez és körethez.

A bulgurt előfőzik, ami azt jelenti, hogy csak forró vízben kell feloldani, vagy rehidratálni, a következő arányban: egy rész bulgur két rész vízhez. Kevesen tudják, de a bulgurt háromféleképpen főzhetjük:

  • Áztatás: Egyszerűen öntsünk két csésze forrásban lévő vizet egy tálba egy csésze bulgurral, és hagyjuk állni egy órát, amíg a szemek felszívják a vizet. Ha kész, villával kevergessük meg.
  • Főzés: Ez a módszer hasonló a rizs főzéséhez. Forralj fel két csésze vizet egy serpenyőben. Öntsünk bele egy csésze bulgurt, adjunk hozzá egy kis sót, és egy lapka vajat vagy csepegtessünk olívaolajat. Főzzük a bulgurt 15 percig, vagy amíg a víz felszívódik, és a bulgur könnyű és bolyhos nem lesz. Ezután szűrjük le a felesleges folyadékot.
  • Egyszerűen hozzáadva egy forró ételhez: Amikor levest főzünk, egyszerűen öntsünk bele egy csésze bulgurt, és hagyjuk, hogy az ízletes húsleves magába szívja.

Íme néhány egyszerű recept:

Bulgursaláta

Hozzávalók:

  • 1 csésze bulgur
  • olívaolaj
  • 5 csésze alaplé
  • 1 ek mustár
  • 1 tk nádcukor
  • 1 tk almaecet
  • bors
  • 1 db kápia paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db kígyóuborka

Elkészítés:

A bulgurt az olívaolajon kicsit megpirítjuk, felöntjük az alaplével, és puhára pároljuk. Ha megfőtt, langyosra hűtjük. A mustárt összekeverjük a cukorral, az almaecettel, sóval, borssal és kevés olívaolajjal. A paprikát, paradicsomot, uborkát tetszés szerint felszeleteljük. Végül az öntetet és a zöldségeket összekeverjük a bulgurral. A tetejére szórhatunk kaprot, petrezselymet, vagy újhagymát.

Hajdina saláta

Hozzávalók:

  • 0,5 ek kókuszzsír
  • 12.5 dkg hajdina
  • 3 dl víz
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 db pritaminpaprika
  • 1 közepes db paradicsom
  • 1 közepes db sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 lime-ból nyert limelé
  • 1 kk tárkony
  • 0,5 kávéskanál só

Elkészítés:

A hajdinához olyan főzőedényt válasszunk, amihez van fedőnk. A hajdinát megpirítjuk a kókuszzsírban. Kevergessük néha. A fedőt magunk előtt tartva ráöntjük a forró vizet. Lefedve 10-15 perc alatt puhára pároljuk. A vizet felszívja majd. A köménymagot száraz serpenyőben megpirítjuk közepes lángon. 2-3 percig tart majd, míg az illata bejárja a konyhát. Addig a paprikát, paradicsomot megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A sárgarépát lereszeljük. A fokhagymát áttörjük. A lime-ot kifacsarjuk. A zöldségeket és a fokhagymát egy közepes dobozba halmozzuk. A megfőtt hajdinát beleszórjuk, és összekeverjük a zöldségekkel. Rászórjuk a tárkonyt, köménymagot, sót, és ráöntjük a limelevet. Összekeverjük.
Lezárt dobozban a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hajdina

gasztro