Unod a lecsót? Íme, a zalai nagyik titkos receptje: mert rántva is isteni ez a nyári zöldség

HelloVidék   
  Megosztom
Unod a lecsót? Íme, a zalai  nagyik titkos receptje: mert rántva is isteni ez a nyári zöldség

Ha meghalljuk, hogy töltött paprika, szinte már a szánkban érezzük a paradicsomszószos darált hússal töltött paprika ízét. Most viszont egy különlegességet hozunk, eláruljuk nektek, hogyan is készül a zalai változat, a rántott töltött paprika. De előtte még megnéztük, mennyiért vesztegetik a piacon a nyár szuperzöldségét!

Sok titkot nem árulunk el azzal, hogy Magyarország hagyományosan paprikatermelő nagyhatalomnak számít. Fontos mezőgazdasági tevékenységünk, a paprika pedig az egyik legjellemzőbb és legnépszerűbb nyári zöldségünk, nincs is olyan vidéki kiskert, ahová ne ültetnének pár tövet, ne próbálkoznának a termesztésével. A legnagyobb mennyiségben még mindig a fehér tölteni való paprika típusokat ültetik felénk, az utóbbi években azonban egyre többen keresik a piros kápia, a blocky és a pritamin fajtákat is - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK).

Hazánk egyébként zöldpaprikából nettó exportőr, 2022-ban kivitelre 16 százalékkal több paprika került a megelőző évhez képest. A KSH adatai szerint zöldpaprikát (azaz étkezési paprikát) 2021-ben 1612 hektáron termesztettek Magyarországon, ez a szám 2022-ben 1500 hektár körül volt, 2023-ban pedig körülbelül 1200 hektáron termelnek étkezési paprikát hazánkban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint. Míg 2021-ben 91838 tonna termést takarítottak be itthon, addig tavaly a NAK adatai szerint 138 ezer tonna volt a hajtatott étkezési paprika mennyisége. Hazánkban jellemzően a Dél-Alföldi régióban, kiemelten Csongrád-Csanád vármegyében zajlik étkezési paprika termesztése. Magyarországon döntően zárt termesztőberendezés alatt zajlik a paprikatermesztés, a szabadföldön termesztett paprikát a feldolgozópar használja fel. Előfordulhat azonban, hogy az első érési hullámot étkezési paprikaként értékesítik, ám ennek mennyisége igen elenyésző az zárt termesztéshez képest.

Bőséggel terem a kiskertekben is a paprika, de a bolti árak még most is az egekben

Az AKI PÁIR adatai szerint augusztus első hetében a Budapesti Nagybani Piacon a belpiaci tölteni való édes paprika 345 leggyakoribb áron szerepelt a választékban. Az elmúlt hetekben az ára némileg csökkent, a 30. hétben 475 forint/kilogrammos áron kínálták még, azóta 130 forinttal olcsóbb lett kilója. Az importból származó kaliforniai paprika ára kész horror: 1550 Ft/kg. Az AKI PÁIR adatai szerint a tölteni való paprika ára 2023 nyarán a kisebb méretkategóriában 7 százalékkal csökkent, míg a nagyobb mérete 4, a bogyiszlói paprika pedig 24 százalékos áremelkedést mutatott a 2022. azonos hetihez képest. A hazai kaliforniai paprikát az egy évvel korábbit 5 százalékkal meghaladó, 1050 forint/kilogramm áron kínálták a 30. héten.

Ha a bolti árakat nézzük, és a kötelező akciózás épp nem érinti a paprikát, még mindig boros áron tudjuk a lecsóhoz beszerezni a sütnivalónkat:

Az online piactérben:

  • Paprika lédig: 579 Ft/kg (Penny) - 760 FT/ kg (Tesco, Spar)
  • TV Paprika lédig: 1190 Ft/kg (Aldi)
  • Kaliforniai piros paprika lédig: 1190 Ft/kg (Spar) - 1350 Ft/ kg (Tesco)
  • Hegyes erős paprika: 129 Ft/db (Tesco)- 599 Ft/ Db (Spar)
  • Piros paprika lédig: 1200 Ft/kg (Spar )- 1600 Ft/kg (Tesco)
  • Étkezési lecsó paprika : 727 Ft/kg (Tesco) - 1 741 Ft/kg (Aldi)

Vidéki kistermelőknél, vagy helyben, a kertészetek árudáiban azért olcsóbban is beszerezhető:

Milyen paprikafajtákat kedvelnek a magyarok?

Számos paprikafajta létezik, amelyek a helyi termőhelyekhez és ízléshez igazodnak. A fűszerpaprikának, különösen az édes és erős fajtáknak, nagy hagyománya van a magyar konyhában, gondoljunk csak a szegedi és a kalocsai paprikára. Az édes paprikából készült pirospaprika jellegzetesen hungarikum, amelyet a szárított és őrölt paprikából állítanak elő. Az erős paprikából készült fűszerpaprikák, például a piros és zöld erős paprika, szintén széles körben használtak. Emellett a magyar konyha elengedhetetlen zöldsége a tölteni való paprika is, amelyeket hagyományosan a karácsonyi időszakban készítenek el. De a paradicsomos töltött paprikának is most indul a szezonja. Aztán sokan keresik az almaparikát, sok háziasszony szívesen készít belőle savanyúságot, akár káposztával töltve is. Emellett Magyarországon olyan ritkább paprikafajtákat is termesztenek, mint például a bogyiszlói paprika vagy a fehérborsfűszerpaprika.

A paprika-típusokat általában a termés formája szerint különböztetik meg. Ezek a töltenivaló-, blocky- (pl. a kaliforniai paprika), kápia-, almapaprika-, hegyes erős-, pritamin-, kosszarv-, és lamuyo-típusok. A legnagyobb mennyiségben még mindig a fehér tölteni való típusokat termesztik, emellett a hegyes erős típusok a legnépszerűbbek. Ugyanakkor az utóbbi években jelentősen felfutott a piros kápia típusok termelése is és ugyan még kisebb mennyiségben, de megjelentek más, nemzetközi piacokra jellemző paprikák is, például a blocky és a pritamin típusok.

Sokféle módon dolgozzák fel aztán a paprikát, például szárítják, darálják, konzerveket és paprikakrémet, savanyűúságot készítenek belőle.

Mi a bő paprikatermés titka?

Akinek van kiskertje, az tudja, hogy a bőséges paprikaterméshez számos tényező együtthatása szükséges. A kertészek tanácsa szerint van viszont néhány fontos dolog, amit mindenképpen érdemes betartani:

1. Megfelelő talaj és trágyázás: A paprikának jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajra van szüksége. A megfelelő talaj elősegíti a gyökerek egészséges fejlődését és a növény tápanyagfelvételét.

2. Napfény: A paprikának sok napfényre van szüksége a megfelelő növekedéshez és terméshozamhoz. Legalább napi 6-8 óra napfényre van szükségük.

3. Megfelelő ültetés és térköz: Ültetéskor tartsd be a megfelelő távolságokat a növények között, hogy elegendő hely és levegő legyen a növekedéshez. Túl sűrű ültetés esetén a növények versenghetnek a tápanyagokért és a helyért.

4. Víz és öntözés: A rendszeres, mérsékelt öntözés fontos a paprikák számára. Kerüld a túlzottan száraz vagy vizes körülményeket, mivel mindkettő káros lehet a növényeknek és a termésnek.

5. Támrendszer: A paprikák gyakran nőnek magasra és súlyos termést hozhatnak. Egy megfelelő támrendszer, például drótok vagy karók segíthet támogatni a növényeket, és megakadályozhatja az ágak letörését.

6. Takarás és mulcsozás: A talajtakarás és mulcsozás segíthet a talaj nedvességének megőrzésében, a gyomok elnyomásában és a hőmérséklet szabályozásában. Ez hozzájárulhat a növények egészségéhez és a termés növeléséhez.

7. Megfelelő trágyázás: Adagold ki a megfelelő mennyiségű trágyát a növények számára a növekedésük támogatása érdekében. Használj olyan trágyát, amely magas kálium- és foszfor tartalommal rendelkezik, mivel ezek fontosak a virágzás és a termés kialakulása szempontjából.

8. Kártevők és betegségek elleni védekezés: Figyelj oda a növényekre, hogy ne támadjanak rájuk kártevők vagy betegségek. Rendszeres ellenőrzésekkel és szükség esetén alkalmazott védekezéssel megőrizheted a növények egészségét.

Mindezen tényezők együttesen járulnak hozzá a bőséges paprikaterméshez. Fontos azonban megérteni, hogy a növények természete és a helyi körülmények is befolyásolhatják a termést, így lehet, hogy kis kísérletezgetésre és finomhangolásra is szükség lehet az optimális eredmények eléréséhez.

Végezetül eláruljuk, hogyan is készül a zalai rántott töltött paprika

A zalai töltött rántott paprika egy hagyományos magyar étel, amely finom és laktató. Itt van egy lépésről lépésre történő útmutató arról, hogyan is készítsd el:

Hozzávalók:

  • 4-6 db nagyobb méretű zöld vagy piros paprika
  • 250 g darált hús (sertés vagy sertés-marha keveréke)
  • 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
  • 1 csésze rizs
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • olaj a sütéshez

A bundázáshoz:

  • kb. 4 evőkanál finomliszt, 2 nagy tojás, kb. 6 evőkanál zsemlemorzsa

Először a töltelékkel kezdjük: a rizst először megfőzzük enyhén sós vízben, majd leszűrjük és félretesszük. Egy serpenyőben melegítsünk olajat, majd pirítsuk meg benne az aprított vöröshagymát, amíg aranybarnára pirul. Adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk 5-7 percig, amíg teljesen átsül és a hús szétesik. Keverjük hozzá a főtt rizst, és fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és őrölt pirospaprikával. Alaposan keverjük össze, majd kicsit hűlni hagyjuk, azután a tölteléket a paprikák üregébe töljük. A szokásos módon a lisztbe, a fölvert tojásba majd a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró zsírban vagy olajban pár perc alatt szép aranybarnára sütjük, és már tálalhatjuk is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

paprika

gasztro

gasztronómia

töltött paprika

zalai rántott töltött paprika