Nagyon nem mindegy, milyen krumplit készítesz vacsorára: az egészséged lehet a tét

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, milyen krumplit készítesz vacsorára: az egészséged lehet a tét

Ráncos, töpörödött és száraz? Ez határozottan nem a friss burgonya ismertetői. Bizony előfordul, hogy mégis ezzel találkozunk a konyhában, kamrában. Ez lehet a jelen annak, ha túl sok krumplit vásároltunk, mint amennyit fel tudtunk volna használni. Vagy csak szimplán rosszul tároltuk a beszerzett mennyiséget. A kérdés az, hogy a ráncok egy kevésbé friss, de még ehető burgonyát jeleznek, vagy a puha és fonnyadt krumpli már annak a jele, hogy komposztládába kellene dobnunk? Cikkünkben most ennek jártunk utána.

A Tasting Table cikke szerint magasabb hőmérsékletnek vagy közvetlen napsugárzásnak kitéve a burgonya megromlik, amitől összezsugorodik, kihajt és zöldellni kezd. Ezenkívül a gumók szerkezete és íze is megváltozik, szilárdból és édesből pépes és keserű lesz – és még enyhén dohos illat is lehet. A legnagyobb átalakulás azonban, amely a burgonya bomlása során bekövetkezik, az, hogy elkezd szolanint termelni.

Mint írják, magasabb hőmérsékletnek vagy közvetlen napsugárzásnak kitéve a burgonya megromlik, amitől összezsugorodik, kihajt és zöldellni kezd. Ezenkívül a gumók szerkezete és íze is megváltozik, szilárdból és édesből pépes és keserű lesz – és még enyhén dohos illat is lehet. A legnagyobb átalakulás azonban, amely a burgonya bomlása során bekövetkezik, az, hogy elkezd szolanint termelni.

Bár a töpörödött gumókat bedobhatjuk a komposztládába, vagy levághatjuk a csírákat, és újratelepíthetjük őket a kertben, de óvintézkedéseket is tehetünk, hogy megelőzzük a burgonya megromlását.

Figyeljünk a tárolásra!

Friss, kemény és minimálisan foltos burgonya vásárlása jó kiindulópont. A helyes tárolás azonban az, ami igazán jó formában tartja őket. Bár tárolhatjuk a burgonyákat abban a légáteresztő zacskóba, amelybe csomagolták, de kosárba is helyezhetjük őket. Bármibe is tesszük, ne tartsuk őket műanyag zacskóban vagy zárt edényben, mert a levegő keringésének hiánya felgyorsítja a romlást.

Ami azt illeti, hogy pontosan hol tároljuk a burgonyát? A kamra, a pince vagy egy sötét szekrény mind működhet. A lényeg az, hogy hűvös (de nem hideg) hőmérsékletet tartsunk. Ez természetesen azt jelenti, hogy a hűtőszekrényben való tárolás szóba sem jöhet, kivéve, ha a burgonyát már meghámozták, felvágták vagy megfőzték. Viszont ebben az esetben nem kell megmosni őket, amíg készen nem áll a használatra, mivel ez csak serkenti a nem kívánt baktériumok és gombák növekedését, ami a burgonya idő előtti pusztulásához is vezethet.

Mihez kezdjünk a még használható burgonyával?

@greens_of_daisy Neked melyik a kedvenced ezek közül?? #krumpli #pazarlásmentes #recept #ételmentés #szilvásgombóc #nudli #krumplistészta #főzés #gyerekekkel ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

burgonya

krumpli

krumpli mentés

újrahasznosítás

pazarlásmentes életmód