Nagyon nem mindegy, milyen krumplit készítesz vacsorára: az egészséged lehet a tét

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, milyen krumplit készítesz vacsorára: az egészséged lehet a tét

Ráncos, töpörödött és száraz? Ez határozottan nem a friss burgonya ismertetői. Bizony előfordul, hogy mégis ezzel találkozunk a konyhában, kamrában. Ez lehet a jelen annak, ha túl sok krumplit vásároltunk, mint amennyit fel tudtunk volna használni. Vagy csak szimplán rosszul tároltuk a beszerzett mennyiséget. A kérdés az, hogy a ráncok egy kevésbé friss, de még ehető burgonyát jeleznek, vagy a puha és fonnyadt krumpli már annak a jele, hogy komposztládába kellene dobnunk? Cikkünkben most ennek jártunk utána.

A Tasting Table cikke szerint magasabb hőmérsékletnek vagy közvetlen napsugárzásnak kitéve a burgonya megromlik, amitől összezsugorodik, kihajt és zöldellni kezd. Ezenkívül a gumók szerkezete és íze is megváltozik, szilárdból és édesből pépes és keserű lesz – és még enyhén dohos illat is lehet. A legnagyobb átalakulás azonban, amely a burgonya bomlása során bekövetkezik, az, hogy elkezd szolanint termelni.

Mint írják, magasabb hőmérsékletnek vagy közvetlen napsugárzásnak kitéve a burgonya megromlik, amitől összezsugorodik, kihajt és zöldellni kezd. Ezenkívül a gumók szerkezete és íze is megváltozik, szilárdból és édesből pépes és keserű lesz – és még enyhén dohos illat is lehet. A legnagyobb átalakulás azonban, amely a burgonya bomlása során bekövetkezik, az, hogy elkezd szolanint termelni.

Bár a töpörödött gumókat bedobhatjuk a komposztládába, vagy levághatjuk a csírákat, és újratelepíthetjük őket a kertben, de óvintézkedéseket is tehetünk, hogy megelőzzük a burgonya megromlását.

Figyeljünk a tárolásra!

Friss, kemény és minimálisan foltos burgonya vásárlása jó kiindulópont. A helyes tárolás azonban az, ami igazán jó formában tartja őket. Bár tárolhatjuk a burgonyákat abban a légáteresztő zacskóba, amelybe csomagolták, de kosárba is helyezhetjük őket. Bármibe is tesszük, ne tartsuk őket műanyag zacskóban vagy zárt edényben, mert a levegő keringésének hiánya felgyorsítja a romlást.

Ami azt illeti, hogy pontosan hol tároljuk a burgonyát? A kamra, a pince vagy egy sötét szekrény mind működhet. A lényeg az, hogy hűvös (de nem hideg) hőmérsékletet tartsunk. Ez természetesen azt jelenti, hogy a hűtőszekrényben való tárolás szóba sem jöhet, kivéve, ha a burgonyát már meghámozták, felvágták vagy megfőzték. Viszont ebben az esetben nem kell megmosni őket, amíg készen nem áll a használatra, mivel ez csak serkenti a nem kívánt baktériumok és gombák növekedését, ami a burgonya idő előtti pusztulásához is vezethet.

Mihez kezdjünk a még használható burgonyával?

@greens_of_daisy Neked melyik a kedvenced ezek közül?? #krumpli #pazarlásmentes #recept #ételmentés #szilvásgombóc #nudli #krumplistészta #főzés #gyerekekkel ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

burgonya

krumpli

krumpli mentés

újrahasznosítás

pazarlásmentes életmód