Itt a lista: ennyibe kerül egy menüsor az ország legjobb vidéki éttermeiben

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Itt a lista: ennyibe kerül egy menüsor az ország legjobb vidéki éttermeiben

Az elmúlt évek történéseinek igazán nagy vesztesei a vendéglátóhelyek voltak, nem csoda, hogy sorra zártak be a vidéki éttermek is. A legfrissebb adatokból láthatjuk, hogy a járványhelyzet, energiaáremelés és egyéb gazdasági történések előtt 2019-ben még 51 329 vendéglátóhely üzemelt Magyarországon, ez a szám 2023 decemberére már 6425-el kevesebb, 44 904 volt. Hol van a legkevesebb vendéglátóegység az országban? Hol van a legtöbb? Mik most a legjobb vidéki éttermek? Illetve, mennyiért fogyaszthatunk el egy ebédet a top 5 legjobb vidéki étteremben? Ennek jártunk utána.

A Központi Statisztikai hivatal adatai szerint, a vendégek száma összességében 1,3, a vendégéjszakáké 4,7%-kal csökkent a turisztikai szálláshelyeken, amit részben az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék 2023 áprilisához képest eltérő időbeli eloszlása okozott. Idén a nagypéntektől húsvéthétfőig tartó négy napból három márciusra esett, illetve az előző évvel ellentétben május 1-jéhez nem kapcsolódott hosszú hétvége. A vendégéjszakák 71%-át a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 5,5%-kal elmaradt az előző évitől. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7%-kal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 5,5, a vendégéjszakáké 8,9%-kal kisebb volt az előző év azonos havinál. A vendégek száma 598 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 434 ezer vendéget és 952 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 76%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,0%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 12%-kal maradt el a 2023. áprilisitól.

Összesen 22 532 turisztikai szálláshely, ezen belül 2 409 kereskedelmi, illetve 20 123 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 940 szálloda és 1024 panzió volt nyitva április egy részében vagy egészében.

Kevesebb étterem közül választhatunk?

Az elmúlt évek történéseinek igazán nagy vesztesei a vendéglátóhelyek voltak. A koronavírus-járvány miatti közel két éves kötelező bezárások után jött az energiaválság, majd a rég nem látott mértékű infláció kettős negatív hatása is rányomta bélyegét a vendéglátóhelyek üzemeltetésére. Ezek mentén nem csoda, hogy ennyi vendéglátóegység bezárt.

Ha részletes bontásban nézzük az adatokat, akkor kiderül, hogy a vendéglátóhelyek közül:

 • 22 169 a működő étterem, büfé, gyorsétterem száma
 • 3 817 a működő cukrászda száma
 • 11 569 a működő italüzlet, kávézó, zenés-táncos szórakozóhely száma
 • 7349 a működő munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhely száma

Ha a vendéglátóhelyek számát vármegyei bontásban nézzük, akkor a következő a sorrend:

Forrás: KSH
Forrás: KSH
 • Az nem meglepő, hogy Pest vármegyében kimagaslóan sok a vendéglátóhely, itt összesen 4409 helyre látogathatunk el. Ami viszont megdöbbentő, hogy Budapesten ezzel szemben összesen 9115 ezek száma.
 • KSH adataiból jól látszik, hogy vármegyei bontást nézve Tolnában és Nógrádban van jelenleg a legkevesebb vendéglátóhely, előbbiben 920, utóbbiban még kevesebb, 769 vendéglátóhely található.
 • Ezzel szemben megdöbbentő a szinte szomszédos vármegye, Borsod-Abaúj-Zemplén statisztikája, hiszen itt az adatok szerint 2721 vendéglátóhely üzemel. A lista további dobogósa, nem meglepően Veszprém vármegye 2387 vendéglátóhellyel, ezt követi Gyõr-Moson-Sopron 2310, Somogy 2 159 és Bács-Kiskun megye 2120 vendéglátóhellyel.

Bezárás ide vagy oda, még mindig vannak kiváló vidéki éttermek, ahova érdemes betérni

Az ország minden szegletében fantasztikus éttermekkel találkozhatunk, a Dining Guide Top100 Étteremkalauz pedig idén is listába szedte, hogy hova is látogassunk pontosan, ha az ország legjobb vidéki éttermeit szeretnénk végigjárni. A rangsor első helyén a tatai Platán Gourmet éttermet találjuk, de Esztergom és Villány mellett az Őrség és a Balaton-part is célpontunk lehet, illetve Encsen, Dánszentmiklóson és Debrecenben is vár minket a Top10-es listán szereplő étterem.

Az ország gasztronómiai térképén szereplő összes éttermet nagyon nehéz összehasonlítani egymással. Ezért a Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz pontszámainak kialakításánál azt is figyelembe vesszük, hogy az adott étteremtípustól elvárható színvonalhoz képest milyen teljesítményt nyújt. A pontozás során az éttermek minőségének összehasonlítása mellett azt is értékeljük, hogy az adott vendéglátóhely mennyire teljesíti saját ígéreteit

- mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

Modern, bátor, kortárs koncepciók, saját kertészetből származó és környékbeli alapanyagokból készült, regionális ízeket felvonultató ételek - mutatjuk, milyen gasztrokalandok várnak ránk az ország legjobb vidéki éttermeiben!

Top 10 vidéki étterem 2024-ben a Dining Guide Top100 Étteremkalauza szerint:

 1. Platán Gourmet
 2. 42 Restaurant
 3. Sauska 48
 4. Pajta
 5. Anyukám Mondta
 6. Platán Bisztró
 7. Kistücsök
 8. Bistro Sparhelt
 9. Botanica
 10. IKON

Nézzük meg az ételeket és az árakat is!

Az friss toplista alapján megnéztük a top 5 étterem kínálatát. Ehhez az éttermek weboldalát hívtuk segítségül, mivel itt megtaláljuk a degusztációs vagy másnéven kóstolómenü árakat is, hiszen sokan szeretnek kísérletezni új ízek kipróbálásával, erre pedig tökéletes választás lehet egy ilyen menüsor. Természetesen a népszerű kóstolómenük mellett más ételeket is kipróbálhatunk, ezek árát és listáját is megtaláljuk az éttermek veboldalán. De most nézzük meg, mit kínálnak a vidék legjobb éttermei népszerű kóstolómenüikben:

1. Platán Gourmet

 • Chef’s Table terem - 87 000 Ft
 • Flavours and Senses terem (private dining) - 79 000 Ft
 • Borpárosítás - 45 000 Ft
 • Alkoholmentes italpárosítás - 19 000 Ft

2. 42 Restaurant

 • Degusztációs menü: 55 000 Ft
 • Alkoholmentes italpárosítás: 18 000 Ft
 • Borsor: 33 000 Ft

3. Sauska 48

 • 2 fogás (egy előétel vagy desszert és egy főétel) 8 900 Ft
 • 3 fogás (egy előétel, egy főétel és egy desszert) 10 900 Ft
 • A kóstolómenü ára borpárosítás nélkül: 19 900 Ft
 • A kóstolómenü ára borpárosítással: 28 900 Ft

4. Pajta

 • 3 fogásos menüsor: 14 500 Ft előétel vagy leves + főétel + desszert + borpárosítás: + 7500 Ft
 • 4 fogásos menüsor: 16 500 Ft előétel + leves + főétel + desszert + borpárosítás: + 7500 Ft
 • 10 fogásos menüsor: 36 000 Ft + borpárosítás: +17 500 Ft
 • 6 fogásos menüsor: 29 500 Ft + borpárosítás: +12 000 Ft

5. Anyukám Mondta

 • Vakrandi a séffel… - 5 fő fogás a rendelkezésre álló legfrissebb alapanyagokból - 19 990 Ft
 • … és a sommelier-vel - 5 fő fogás + 5 borpárosítás + víz + kávé/tea - 29 990 Ft

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dining guide

vidéki étterem

vidéki éttermek

legjobb vidéki éttermek

menü

ebéd

árak

turizmus

belföldi utazás