Furcsa jelenség a Hortobágyon: ilyen is csak egyszer van egy évben Magyarországon

Tóth Viktória   
  Megosztom
Furcsa jelenség a Hortobágyon: ilyen is csak egyszer van egy évben Magyarországon

A legelő állatokat hagyományosan április végén, Szent György-napján hajtják ki a magyar legelőkre – ennek az eseménynek igazi tavaszkezdő jelentősége van, színes hagyományait országszerte ünneplik, ám különösen a Hortobágyon tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Milyen hagyományok jellemzik a György-napi kihajtást, mit kell tudnunk a Hortobágy pásztorairól? Milyen ételek köthetőek a pásztorélethez, milyen jellegzetes alapanyagokat használat ők – sőt, használnak mind a mai napig? Ha április, akkor bizony birkahús kerül a tányérra – fogadjunk, hogy ebben a formában még nem kóstoltad, vasedényben készítve, mentás-zöldborsókrémes nudli körettel!

Cikkünkben eláruljuk, ki volt a legendás Sárkányölő Szent György, és hogy mi köze a szentnek a hortobágyi kihajtáshoz. Milyen ősi hagyományokra vezethető vissza ez a jeles alkalom, hogyan ünnepelte a nép régen és ma? Mik voltak a kihajtási ünnep gasztronómiai vonatkozásai? Mit kell tudnunk a bárány- és birkahúsról, milyen köret illik hozzájuk tavasszal? Mégis hogy kerül a tányérra a menta, ami az egész ételünket felpezsdíti, ízlelőbimbóinkat pedig egyenesen megbolondítja?

Honnan ered Szent György legendája?

Szent György a keresztény egyházak egyik leghíresebb katonaszentje, még a Római Birodalom korában, 303-ban vált vértanúvá, többnyire sárkányölő lovag képében ábrázolják. Szent György legendája leginkább arra a keresztény meggyőződésre utal, miszerint a hit megszünteti a démonok uralmát és hogy a hit által a gonosz minden alakban legyőzhető. Az egyház írásos emlékezetei szerint – habár György „valószínűsíthetően” nem ölt sárkányt -, életét a jó ügyért áldozta.

A legendák szerint György Diocletianus császár idején szolgált katonaként, kiváló kardforgató képességének köszönhetően magasra emelkedett – azonban, mikor a császár üldözni kezdte a keresztényeket, lemondott hivataláról és a keresztények védelmére kelt – ezért a cselekedetéért bebörtönözték, majd kivégezték, azonban még a legkegyetlenebb kínzások sem tudták eltántorítani őt hitétől. Érdekesség, hogy már jóval a György-nap előtt ekkor ünnepelték a rómaiak a kihajtást, ilyenkor volt ugyanis Palilia, az ősi pásztorünnep, mikor a pásztorok kiseperték az istállókat, vízbe mártott babérágakkal hintették be azok padlóját, illetve szalmafüsttel „tisztították meg” magukat és a jószágaikat. A későbbeikben a katolikus egyház helyezte erre a dátumra Szent György napját és mosta össze a kihajtási ünnepéllyel.

Szent Györgyről számos magyar és erdélyi település került elnevezésre, emellett rengeteg keresztény ország és csoport védőszentje is; róla nevezték el a legmagasabb katonai rendjelet, a György-keresztet. Nagy kultusza van továbbá Angliában, ahol ő az ország védőpatrónusa, illetve az ő fehér (vagy ezüst) alapon piros keresztjét viseli a legelőkelőbb angol rend, a térdszalagrend is, sőt, a magyar Szent Korona bizánci részén is látható. A Szent György-napot a legtöbb országban április 23-án, Magyarországon április 24-én ünneplik (ekkor van nálunk György névnap), illetve a György-napi hétvégén rendezik meg az éves kihajtási ünnepségeket és vásárokat is.

Sárkányölő Szent György
Sárkányölő Szent György

Szent György-napi kihajtás a Hortobágyon

Országszerte híres a Szent György-napi kihajtás a Hortobágyon, ugyanis ekkor hagyják el téli szálláshelyüket a legelő állatok, egyben ez a pásztorok legnagyobb ünnepe is, amit számtalan népi rituálé és babona övez. Egyrészt ezt a napot tartották a pásztorvilágban a tavasz kezdetének, másrészt rendszerint ilyenkor szegődtek munkába a pásztorok, béresek az évre, egészen Szent Mihály napjáig (szeptember 29.), vagy a következő György napig.

A kihajtás ünnepét rendszerint hatalmas eszem-iszom és vásár kísérte (amit a Hortobágyon a mai napig megrendeznek), illetve számos, a gonosz elűzéséhez és az állatok termékenységvarázsához fűződő hagyomány köthető az alkalomhoz. Ha szeretnénk megcsodálni a tavasszal éledező síkságot, illetve a Kilenclyukú hídon áthajtott szürkemarhákat, rackajuhokat, feltétlenül látogassunk el a térségbe – nézzük meg a kézművesek gyönyörű portékáit, és ha már itt vagyunk, térjünk be az egyik csárdába egy jóféle hortobágyi húsos palacsintára, vagy egy ízletes birkapörköltre!

A hortobágyi Kilenclyukú híd
A hortobágyi Kilenclyukú híd

Tejbemérés: nagyobb esemény még a lagzinál is

A kihajtási ünnephez köthető a „tejbemérés” hagyománya, ami kifejezetten Kalotaszeg térségében és Mérán volt jelentős rendezvény. A lakomával és mulatsággal kísért esemény még a lagziknál is nagyobb jelentőségű volt, amelyen mindenki megjelent – nemhiába, hiszen az állatok megfejéséhez, tejhozamához viszonyítva ekkor dőlt el, hogy a közös nyájból a gazdák a nyár folyamán lemért tejet milyen sorrendben és mennyiségben kapják meg (vagyis a tejbemérés fejésén jól szereplő állatok gazdái jártak később a legjobban).

Az ünnepen, hogy serkentsék a tejet, rendszerint lelocsolták az állatokat és a juhászokat, de még a leányokat is egy vödör vízzel, hogy az emberek megtisztuljanak és egészségesek legyenek – ennek a Balkánon is nagy hagyománya van. A Balkáni országokban jellemző a zöld füvekből, ágakból való koszorúfonás, amit az állatokra/azok mellé helyeztek. Ilyenkor jellemző volt mindemellett a pásztorok megajándékozása is: a gazda, akinek a jószágát a pásztor őrizte, rendszerint tojást, szalonnát, bort, pálinkát kapott.

Rengeteg egészségmegőrző hagyományt tartottak ezek mellett, ilyen volt például a gyíkfogás: aki Szent György napja előtt gyíkot fogott, s háromszor elhúzta a gyík torkán a gyűrűsujját, majd a sajátján, a hiedelmek szerint megelőzhette a torokgyíkot. Ugyanígy a kígyófogással nagy erőt, tudást lehetett szerezni. A békák is jelentéssel bírtak: Bukovinában, illetve az Ipoly vidékén úgy gondolták, hogy ha a béka György-nap előtt megszólalt, az korai tavaszt és nyarat jelent (illetve esőtlen nyarat is jelentett).

Harmatszedés, gonoszelhárítás, zöldággal való kihajtás

Mivel a régiek hite szerint ez a nap rontásra, varázslásra alkalmas volt, rengeteg játékos babona fűződött a kihajtáshoz, melyek mind a gonosz, rontó szándékú szellemek elűzését szimbolizálták, illetve elhozták az állatok jó egészségét, szaporaságát, bőséges tejhozamát. Ilyen tevékenység volt például, amikor a marhákat áthajtották láncon, fejszén, vagy ekevason, de akár tojáson, vagy a gazdasszony kötényén is. Ugyanezt a célt szolgálta, amikor az állatokat zöld ággal hajtották ki a mezőre – Medvesalján például csipkeágon hajtották át az állatokat, majd ezzel csapkodták őket a legelőig; ez a rituálé gátolta meg a boszorkányokat, hogy megrontsák az állatokat.

Közhiedelem volt, hogy a boszorkányok különböző tárgyakból, például a kötényükből is tejet tudnak fejni, illetve úgy tartották, hogy akinek György éjszakáján megfaragták a kapufélfáját, annak elvitték a tejhasznát. A korábban említett füstölés kifejezetten a hortobágyi juhászok, gulyások, csikósok szokása volt: ennek köszönhetően az állat és a pásztor is elkerülte a rontást, illetve a jószág nem bitangolt el. A boszorkányok ellen máshogy is védekeztek, például fokhagymával, vagy a tejesköcsögök gyógyfüvekkel való kimosásával.

Jellegzetes esemény volt a harmatszedés is: az emberek hajnalban, a réten harmatos füveket szedtek, vagy alsóingben, kötényben, vagy abrosszal a kezükben gázoltak a magas fűben, ezzel gyűjtve be a harmatot, ami a jó tejhozamot szimbolizálta. Ezt a harmatos ruhadarabot a tejesfazékba facsarták ki, hogy sok vajuk legyen, de a harmatos pogácsa sütése is jellemző volt, amit aztán az állatokkal etettek meg. Időjóslással is foglalkoztak ilyenkor: ha Szent György napon zengett az ég, vagy ha nagy eső volt, az jó termést és jó bort ígért. A Szent György-napi fürdőzésnek is nagy hagyománya volt: aki ezen a napon megfürdik, ellenálló lesz a betegségekkel szemben.

A harmatszedéshez kötődik a Mura-vidéki „viszek is, hagyok is” mondás, ami annyit tesz, hogy a gazdák nem viszik el egyedül a hasznot, osztoznak rajta. A harmat mágiája a tejhaszon mellett a vetési haszonhoz is köthető: az Ormánságban például úgy tartották, hogy akinek gyenge a vetése, az menjen ki éjfélkor a termőre, húzzon át egy lepedőt egy szép, harmatos vetésen, majd vigye át a harmattal együtt a termékenységet az ő földjére. A harmatot kenyértésztába is cseppentették – ettől szebb lett a kenyér.

Rackajuhok a Hortobágyon
Rackajuhok a Hortobágyon

A pásztorkonyha jellegzetes fogásai

A pásztorok idejük nagyrészét kinn töltötték a legelőn a juhokkal, marhákkal és más legelő állatokkal – éppen ezért gasztronómiájuk összeforrt a szabadtűzön való főzéssel és a hagyományos magyar bográcsételekkel. Tipikus pásztorétel – a nevéből eredendően is – a gulyás (krumpligulyás, babgulyás) és a pörkölt, amit a leggyakrabba birkából, marhából, vagy sertésből készítettek, illetve elterjedtek voltak ezek raguverziói, amik gyakorlatilag zöldségekkel gazdagított, pörköltszerű ételek.

A hajdúsági pásztorok alapvető ételei közé tartoztak a krumplis tésztafélék, mint például a slambuc (ennek egy klasszikus betyárverziója az „öhöm”), vagy a különféle tokányok, mint például az erdélyi származású vetrece. A pásztorok kedvelték a végtelenül egyszerű és olcsó paprikás krumplit is kenyérrel, húsos fogásaik mellé pedig előszeretettel fogyasztottak krumplit, vagy olyan egyszerűen elkészíthető tésztákat, mint a nokedli vagy a laktató nudli. A levesek közül nem csak a gulyás volt jellemző, hanem a lebbencsleves is (szintén krumplival és tésztával), a sütemények azonban – lévén a pásztorok férfiak voltak – nem voltak általánosak az ő gasztronómiájukban.

Milyen alapanyag a birkahús?

Először is tisztázzuk, hogy „birka” vagy „bárány”, mert nem mindegy! Április, azaz György hava különleges időszak, ugyanis ilyenkor vágják a bárányokat és gyakran a birkákat is (egy állat 10 kg-ig számít báránynak, ekkor méretei jóval kisebbek, húsa rózsaszínebb) – ez egyrészt a húsvéti hagyományok miatt van, másrészt azért, mert ilyenkor érnek vágósúlyba a bárányok. A két húst teljesen külön alapanyagokként készítjük: a bárány a legexkluzívabb, legzsengébb húsok közé tartozik, akkor használjuk ki a legjobban, ha rózsaszínre sütjük (lehet szuvidáni, de serpenyőben + sütőben is elkészíthetjük), nem érdemes túlkészíteni; lehetőleg vajban süssük.

Míg a zsenge kis bárányt szinte bűn pörköltbe rakni, addig a felnőtt birka húsa kifejezetten pörköltbe, raguba jó, illetve lassú sütéssel, bő zsiradékban is elkészíthetjük (konfitálhatjuk) sütőben, tipikusan öntöttvas edényben. Habár a birkahús nem tartozik minden vidéken az elterjedt alapanyagok közé, a legtöbb városban egy nagyobb hentesüzletben beszerezhetjük. A leggyakrabban kapható birkahús a birkacomb, vagy az oldalas, illetve az ezekből összeállított vegyes, darabolt hús, ami raguba, pörköltbe kiváló. A combot, csülköt, vagy csontos gerincet egyben is kisüthetjük, ám ajánljuk, hogy használjunk hozzájuk szalonnát, esetleg sertészsírt, hogy nehogy kiszárítsuk az alapanyagot.

A birkánál ott van mindemellett a faggyú kérdése: sokan azért nem kedvelik a birkahúst, mert túlságosan „faggyús” íze van. Ez valóban problémát okoz: lehetőség szerint kerüljük azokat a darabokat, amelyeken fél centinél vastagabb a faggyúréteg (árban sem éri meg), illetve keressük a fiatal ürühúst (herélt kos). A birkahúsról érdemes továbbá tudnunk, hogy a zöldfűszerek illenek hozzá, például a rozmaring, vagy a menta, amit egyre gyakrabban kínálnak a birkahúshoz, mert remekül ellensúlyozza a karakteres ízét.

Kifőzésre váró nudlik
Kifőzésre váró nudlik

Nudli, avagy a „magyarok gnocchija”

Ha krumpliról és tésztáról van szó, amik a pásztorkonyha alapját képezik, kiváló választás a magyarok hagyományos krumplis tésztakörete, a nudli, ami jóval izgalmasabb egy egyszerű tojásos nokedlinél. A nudli hasonlít az olasz gnocchira (ejtsd: „nyokki”), azonban a két főtt tészta között az a különbség, hogy a nudliban tojás is van, míg a gnocchi csak krumpliból és vízből áll. Érdekesség, hogy a nudli a 18. században „született meg”, ugyanis Magyarországra ekkor jutott el az amerikai hódításokból származó burgonya.

A krumplis ételek – beleértve a paprikás krumplit is – az Osztrák-Magyar Monarchia idején honosodtak meg és váltak széleskörűen készített receptekké. A hagyományos nudlihoz sokan nem csak krumplit és lisztet, hanem grízt is használnak, ami sokakat a grízgaluskára emlékeztethet – a mi verziónk a „modernebb”, gríz nélkül készült nudli lesz. A kész nudlit, miután kifőtt, vajba, vagy zsírba forgatják, sokszor pirított zsemlemorzsába hempergetik. Ez egy univerzális étel: lehet köret vagy főfogás, illetve fogyasztható édesen (tipikusan cukrozott mákkal és dióval vagy lekvárral) és sósan is, a modern magyar konyhában valamilyen ízletes szószba forgatva.

Menta és zöldborsó: kéz a kézben járnak

Tipikus tavaszi hüvelyesünk a zöldborsó, azonban kevesen gondolnánk róla, hogy még mindig tud valami újat mutatni a tányéron – pedig így van! Az egyik legnépszerűbb konyhai trend a zöldborsóval kapcsolatban a különféle pürék és krémek készítése, amelyek remek kiegészítői bármilyen főtt, vagy sült húsnak, különösen a marhának, vagy birkának, de libamáj mellé is sűrűn tálalják. A friss zöldborsó mellé remekül illenek az olyan zöldfűszerek, mint a petrezselyem, a bazsalikom, vagy éppen a menta. De jól hallottuk, hogy a menta? Az nem csak limonádéba való?

De nem ám! Az alapvetően édeskés ízű zöldborsó pürékhez, krémekhez kiváló választás ez a fűszernövény, mert hűs beütésével képes ellensúlyozni a borsó tömény ízét (ez a „találmány” egyébként az angol konyhából származik). A borsó újra felfedezésének köszönhetően rengeteg jól megszokott, hagyományos fogást felturbózhatunk: kínálhatjuk mártogatósként, szendvicskrém formájában, köretként és szószként is, akár vega, akár húsos fogásról legyen szó.

Vasedényben készített birkaragu mentás zöldborsókrémes nudlival
Vasedényben készített birkaragu mentás zöldborsókrémes nudlival

Recept: Birkacomb vasedényben, mentás-zöldborsókrémes nudlival

Hogy ötvözzük ezeket az igazán finom, magyaros alapanyagokat - vagyis a birkahúst, a magyarok krumplival készült gyúrt tésztáját és a zsenge, tavaszi zöldborsót -, egy igazán különleges receptet hoztunk: ez a vasedényben készült birkacomb ízekben gazdag, vaskos szafttal, illetve a hozzá köretként ajánlott nudli egy üde, tavaszias mentás zöldborsókrém-mártásban. Az alapanyagok tekintetében mindenképpen győződjünk meg arról, hogy fiatal állatot – lehetőleg ürüt – sikerült beszereznünk, illetve mind a zöldségek, mind a borsó és a tojás tekintetében részesítsük előnyben a jó minőségű, házi alapanyagokat.

Ha nem sikerült birkacombot szereznünk, viszont nagyon szeretnénk kipróbálni ezt a receptet, akkor sem kell aggódnunk: a hortobágyi hangulatnál maradva elkészíthetjük ételünket szürkemarha lábszárból, vagy nyakból, és természetesen rendes, bárhol beszerezhető marhahúsból is. Egy dolgot viszont ne tegyünk: ne használjuk többféle állat húsát (birkát, marhát, sertést stb.) vegyesen, mert azok a pörkölteknél, raguknál is különféle főzési/sütési idővel rendelkeznek – míg az egyik húskocka már omlós és puha, addig a másik húsfajta még kemény és rágós, ami elrontja az összképet.

Na de nézzük, hogyan készítjük mi a birkahúst! A következő receptünk elkészítéséhez szükségünk van egy öntöttvas edényre, ami alkalmas a húsok lekérgezésére, illetve a sütőben való sütésre is. 1,5 kiló hús használatával és köretünkkel 4-6 ember részére tudunk bőséges vacsorát tálalni. Ha szeretnénk átélni a birkahús készítése során a „pásztorélményt” is, nyugodtan készítsük el ezt a birkacombot bográcsban, azonban ez esetben folyamatosan figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre és a hús kóstolgatására!

A birkahús hozzávalói

  • 1,5 kg birkacomb
  • 200 g húsos füstölt szalonna
  • 4 dl száraz fehérbor
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1-2 ág rozmaring
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 db vöröshagyma
  • 2 ek barnacukor
  • 1 db kosszarv paprika ízlés szerint
  • 2 db répa
  • 1 db fehérrépa
  • 12 db koktélparadicsom
  • 4 ek búza finomliszt
  • 2 db babérlevél
  • 4 ek dijoni mustár
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • só, bors ízlés szerint

A zöldborsókrém hozzávalói

  • 500 g friss zöldborsó
  • 50 g vaj
  • kb. 3 dl tejszín
  • 2-3 szál friss menta
  • 2-3 szál friss bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint

A nudli hozzávalói

  • 1 kg krumpli
  • 500 g búza finomliszt
  • 3 tojás
  • 1 tk só

A birkahús elkészítésé öntöttvas edényben

Vegyük elő a bárányhúsunkat (ha a hús hártyás, azokat távolítsuk el róla, ugyanígy a felesleges faggyút, ha tudjuk), majd kockázzuk nagyobb darabokra (5x5 centiméter). Érdemes a húsunkat bepácolva pihentetni a hűtőben egy éjszakán át: ha így döntünk, sózzuk, borsozzuk a húskockákat, adjuk hozzá a szerecsendiót, majd jó alaposan masszírozzuk beléjük a dijoni mustárt (mézes dijoni mustár is lehet), hogy az ízek mindenhol átjárhassák az alapanyagunkat. Miután a hús pihent (célszerű legalább egy órára félre tenni), szórjuk meg a kockákat a liszttel, forgassuk össze, hogy minden darabot egyenletesen ellepjen, ezután lekérgezzük őket.

A birkahús kérgezéséhez vegyük elő az öntöttvas edényünket, öntsünk bele egy kevés olajat, majd közepes lángon minden kockát pirítsunk körbe, míg szép, aranybarna pörzsanyaggal nem vonódnak be. Miután ez a mozzanat kész, a húsokat tegyük félre, majd a lisztes, lepirult zsiradékban süssük ki a felkockázott füstölt szalonna zsírját. Amikor a szalonna már üveges, de még nem egészen sült, adjuk hozzá a cukrot és karamellizáljuk; ezután tegyük a vasedénybe a hagymát, a gerezdekben hagyott fokhagymát, a durván felkockázott répát és fehérrépát, és pirítsuk addig, míg egy kis színt nem kapnak ők is (nem kell őket megsütni, csak a karamellizálás és a pörzsanyag megszerzése a cél). Vigyázzunk: oda ne égjen!

Helyezzük vissza a vasedénybe a zöldségekre a birkahúst, adjuk hozzá a koktélparadicsomokat, ízesítsük babérlevéllel és ízlés szerint egy darab csípős kosszarvpaprikával az ételünket, végül öntsük fel folyadékkal. Mi ehhez a mozzanathoz egy egyszerű, száraz fehérbort ajánlunk, ami aromájában és színében jobban illik a köretünkhöz, azonban nyugodtan használhatunk vörösbort, vagy akár sört is, mert a birka mindegyiket „szeretni” fogja. Mielőtt betennénk a sütőbe, helyezzünk friss rozmaringágakat a hús tetejére.

Tegyük rá a fedelét a vasedényre, majd helyezzük be a 150°-ra előmelegített sütőbe. A birkahúst érdemes kilónként legalább egy-másfél órán keresztül sütni, míg az összes, nagyobb darab húskocka igazán omlós nem lesz. Érdemes az első óra leteltével 20-30 percenként kóstolni, illetve, ha a vasedényből nagyon elfőtt a lé, egy kevés vízzel pótolni, hogy bőséges szaftja legyen, mikor a tányérra szedjük. Tipp: az ehhez hasonló, ragujellegű ételeket nyugodtan készítsük el a fogyasztásuk előtt egy nappal, ugyanis, ha van ideje a birkacombunknak „pihenni”, az ízek csak még inkább összeérnek, még komplexebbé válnak.

A zöldborsókrém elkészítése

Amíg a sütőben készül a vasedényes birkahúsunk, készítsük el a köret elemeit (bőven lesz időnk rá). Tegyük a zöldborsót egy nagyobb fazékba és enyhén sós vízben főzzük puhára (kb. 10 perc), ezután mehet is a turmixgépbe (botmixert is használhatunk) az egy darab fokhagymagerezddel, a felolvasztott vajjal, a tejszínnel, a mentával, a bazsalikommal és ízlésünknek megfelelő mennyiségű sóval, borssal (bánjunk a fűszerekkel bőkezűen, mert a krumplis nudli felszívja az ízeket).

A borsós krém állagával kapcsolatban nagy a mozgásterünk: készíthetünk belőle pürét (ez esetben csak minimális mennyiségű tejszínt használjunk, ami éppen krémesíti), illetve egészen híg szószt is, jó sok tejszínnel, ami könnyedén bevonja majd a nudlinkat. Célszerű egy közepes, vagy inkább híg halmazállapotot megcéloznunk, hogy a köretünk jó szaftos legyen.

A nudli elkészítése

A nudli, avagy a „magyarok gnocchija” szintén a pofonegyszerű hazai receptek közé tartozik. Elsősorban meg kell főznünk hozzá a krumplikat (héjában, egészben) sós vízben, majd hagynunk elhűlni. A kihűlt krumplit hámozzuk meg és dolgozzuk egészen pépesre egy krumplinyomóval. Adjuk a krumplihoz a sót, a tojásokat és a lisztet, majd gyúrjuk homogén állagúra. Tegyük a nudli tésztáját a hűtőbe pihenni, más gyúrt tésztákhoz hasonlóan kb. 30 percre. Ezután negyedeljük a tésztát és sodorjunk belőle lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságú rudakat.

A kinyújtott rudakból vágjunk kb. 1 centiméteres kis darabokat (a nudli mérete lehet nyugodtan ennél nagyobb, vagy kisebb is), ezekből formázzuk meg a nudlikat, ahogy a képen is látható (ezek 3-4 centiméteresre sodort darabok). Ezután a nudli főzése következik: gyöngyöző sós vízben főzzük őket addig, míg fel nem jönnek a víz felszínére – amikor feljöttek, egy szűrőkanállal szedjük ki őket, csepegtessük le a felesleges vizet, majd tegyük őket a mentás, tejszínes zöldborsómártásba és főzzük benne kis lángon, még 2 percen keresztül (így a nudlik átveszik a szósz kellemes ízvilágát).

Tálaljuk a birkacombot a zöldborsó-mártásos nudlival, tányérunkat dekoráljuk friss zöldekkel, például petrezselyemzölddel, bazsalikommal, zsenge borsószemekkel, vagy akár a borsókrémből kimaradt mentával.

Takler Trió, 2018
Takler Trió, 2018

Borajánló: Takler Trió Cuvée, 2018

Évről évre egyre lazábbak a szabályok, miszerint milyen húshoz milyen bort illik kínálni. A birkahús esetében - ahogy például a szűzérme készítése kapcsán is elmondtuk –, nyugodtan legyünk rugalmasak. Az étel jellegétől függően választhatunk egy fehérbort, ami remekül illik az üde, zöldborsókrémes nudlihoz és a rozmaringgal ízesített húshoz is, de akár egy testesebb vörösbor is megállja a helyét, hiszen a vasedényben készült birkahúsunk igen gazdag a szalonnából kisült zsírban és a szinte krémes szafttá vált zöldségekkel mennyei harmóniát nyújt egy finom vörös cuvée.

A mi választásunk most az utóbbi verzióra esett: a vasedényben készített birkacomb mellé a szekszárdi Takler pincészet „Trió” fantázianévre hallgató cuvée borát ajánljuk, ami kékfrankos, syrah és bordeaux-i szőlőfajták házasításából jött létre. A Trió érett karakteréből kiérezhető a meggy és a szeder aromája, illetve a 14 hónapos hordós érlelés különleges fűszerei.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hortobágy

szürkemarha

rackajuh

birkapörkölt

bárányhús

ünnepek

recept

receptek

gasztro

gasztromesék