TOP 10 gasztroajándék karácsonyra: készítsd Te a legszebb ajándékot, fillérekből!

Tóth Viktória   
  Megosztom
TOP 10 gasztroajándék karácsonyra: készítsd Te a legszebb ajándékot, fillérekből!

Nyakadon a karácsony, de nem találod a tökéletes ajándékot? Valami igazán személyeset szeretnél adni, de már minden létező ötletet kimerítettél? Aggodalomra semmi ok, segítünk, hogy az idei karácsonyi ajándékod páratlan, emlékezetes élményt nyújtson! A tökéletes, szívhez szóló ajándék titka, hogy ne vásárold, hanem magadnak készítsd – mutatjuk, mik a legmenőbb gasztroajándék ötletek 2022-ben

Az elmúlt időszakban sosem látott reneszánszát éljük a házi készítésű sós és édes finomságoknak – nem is csoda, hiszen az idei rekordinfláció szinte minden létező élelmiszernek felverte az árát. Idén jobb, ha elfelejted a több ezer forintos csokikat, lekvárokat és más, horroráron kapható kézműves élelmiszereket, hiszen a gasztroajándékok tényleg fillérekből elkészíthetők, kipróbált receptjeink pedig olyan egyszerűek, hogy akár gyerekekkel is összedobhatjuk bármelyiket.

Ne a költekezésről szóljon a karácsony!

Nem titok, hogy mind közül karácsony a legdrágább ünnepünk: a karácsonyfa árak és a karácsonyfa díszítése évről évre jelentősebb költségekbe hajszolják a magyar családokat, nem beszélve a tökéletes karácsonyi menüsor borsos áráról és a fa alá szánt ajándékokról, mindez a rezsiválság évében. Habár a karácsony kicsik és nagyok kedvenc időszaka az évben, idén célszerű kerülni a teljes kiköltekezést: annyit főzzünk, amennyit biztosan elfogyasztunk és vásároljunk olcsóbb élelmiszereket a karácsonyi lakomához is, hiszen szerényebb alapanyagokból is igazán izgalmas ünnepi menüt, desszertet állíthatunk össze.

A dekoráción is sokat spórolhatunk: készítsünk adventi koszorút mi magunk, a természetben fellelhető alapanyagokból, ugyanígy remek Mikulás-napi program a karácsonyfadísz készítés és a téli lakásdekorok játékos megtervezése a gyerekekkel. A karácsonyi készülődés legjelentősebb tétele azonban az ajándékvásárlás: habár a gyermekek sokszor olyan dolgokra vágynak, amiket muszáj megvásárolnunk, minden más esetben megúszhatjuk az ünnepi ajándékokat fillérekből. Itt jönnek a képbe a karácsonyi gasztroajándékok, amelyekkel megörvendeztethetjük szüleinket, nagyszüleinket, barátainkat. Nézzük, melyek a legnépszerűbb karácsonyi gasztroajándék ötletek 2022-ben, hogyan kell őket elkészíteni!

Kandírozott narancshéj
Kandírozott narancshéj

1. Kandírozott narancshéj

A narancshéj tonnaszám terem decemberben a magyar háztartásokban, sokan azonban nem tudják, hogy amit hulladéknak nézünk, valójában kincset érő gasztroajándék lehet, ráadásul a zero waste jegyében. Nincs más dolgunk, csak összegyűjtenünk 1 kilogrammnyi narancshéjat (arra az egy dologra figyeljünk, hogy mindenképpen kezeletlen héjú narancsot vásároljunk) és elkészítenünk a következő lépésekben:

  • gyűjtsünk össze kereken 1 kg kezeletlen narancshéjat, majd egy éles késsel szeleteljük azokat maximum fél centi széles csíkokra – előkészület gyanánt áztassuk be egy éjszakára;
  • tegyük a narancshéjat tiszta vízbe, főzzük elő kb. 10 perc hosszan, ez idő alatt készítsünk cukorszirupot 2:1 arányban, majd tegyük bele a narancshéjat és főzzük addig, míg puha, üveges nem lesz (kb. 20-30 perc);
  • csepegtessük le a cukorszirupban felfőzött narancshéjakat, majd forgassuk őket kristálycukorba és sütőpapírra terítve egy éjszaka alatt hagyjuk teljesen kiszáradni;
  • porciózzuk áttetsző tasakokba és tároljuk hűvös helyen karácsonyig (hónapokig eláll).
Házi tészta hatósági áras lisztből, spenótporral színezve
Házi tészta hatósági áras lisztből, spenótporral színezve

2. Színes házi tészták

Az infláció brutálisan megemelte a különféle száraztészták árát, a különleges színes tészták kilós ára a boltban több ezer forintra rúghat – pedig valójában semmi más nem kell hozzá, csak hatósági áras liszt, tojás, egy csipet só és természetes ételszínezék. Gyúrjuk be a kívánt mennyiséget: minden 100 g lisztre 1 db tojást, 1 kis csipet sót és szükség szerint egy kevés vizet számoljunk. A fekete tésztához használjunk egy mokkáskanálnyi tintahal tintát, a zöld tésztát spenótporral színezzük, ha pedig rózsaszínt/bordót szeretnénk, használjunk hozzá céklaport.

„Magyaros” tésztát is készíthetünk, őrölt fűszerpaprikával színezve, barnát kakaóporral elkeverve. A tintahal tintával mértékletesen bánjunk, a por állagú színezékek esetében pedig hidratáljuk pár csepp vízzel a tésztát. Mi ebben az esetben különféle szélesmetélteket készítettünk (a tagliatelle jellemzően drágább a boltokban, mint a spagetti vagy a makaróni): tésztanyújtógépben 6-os vagy 7-es fokozatig nyújtsuk, vágjuk ki a tetszőleges formára (pl. tagliatelle, tagliolini, cérnametélt), majd jól szellőző helyen szárítsuk ki, 2-3 nap alatt. Csomagoljuk áttetsző nejlonba, 30-40 dkg kerüljön egy adagba.

Sütőtöklekvár
Sütőtöklekvár

3. Fűszeres sütőtöklekvár

A karácsonyi lekvárok hosszas listájáról vétek lenne lefelejtenünk az ízletes sütőtöklekvárt: a tök olyan édes, hogy alig kell hozzá cukrot adni. Vegyünk egy közepes méretű sonkatököt, vágjuk félbe, magozzuk ki, majd 200°C-ra előmelegített sütőben süssük teljesen puhára. A sült tököt kaparjuk ki a héjából, passzírozzuk krémesre, majd kóstolás után adjunk hozzá cukrot ízlés szerint (kb. 200 g került bele). Fűszerezzük a sütőtököt egy bio narancs reszelt héjával, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, illetve ízlés szerint egy kevés kardamommal.

Facsarjuk hozzá a sütőtökhöz a narancs levét is, majd kezdjük el folyamatos kevergetés mellett összefőzni, míg homogén, sűrű masszát nem kapunk. Ezután töltsük a lekvárunkat csírátlanított üvegekbe és hűtsük ki száraz dunsztban – garantáltan ez lesz a sütőtökös receptek legjobbika. Hígra főzve narancslével vagy vízzel felengedve sűrű szörpként, sütőtökös szirupként is használható forró csokiba, kávéba.

Zserbó bonbon
Zserbó bonbon

4. Zserbó bonbon

Ki ne szeretne bonbont kapni karácsonyra? A válogatott, márkás finomságoknál csak a házi bonbon a finomabb, amit pofonegyszerű elkészíteni, akár gyerekekkel együtt. Töltsünk egy tálba 200 g darált, cukrozatlan diót, majd adjunk hozzá egy kis marék mazsolát, egy evőkanál rumaromát és annyi házi baracklekvárt (kb. 3-4 ek), hogy a massza jól formázhatóvá váljon (ízlés szerint adhatunk házzá mandulát, más aszalványokat, keksztörmeléket is).

Olvasszunk meg 2 tábla tej-vagy étcsokoládét vízgőz felett, formázzunk kis golyókat a zserbós masszából, majd mártsuk ki őket az olvasztott csokiban (érdemes fogpiszkálóra szúrni a tisztább munka érdekében), végül dermesszük meg egy éjszaka alatt a hűtőben. Tegyük a kész bonbonokat dekoratív dobozba, átadásig tartsuk hűvös helyen (aggodalomra semmi ok, nem használtunk romlandó anyagokat, így a zserbós bonbonunk problémamentesen eltartható kb. 2-3 hétig).

Narancslekvár
Narancslekvár

5. Narancslekvár

A narancslekvár a legfinomabb karácsonyízű édességek közé tartozik, ám ez az egyik legmunkásabb receptünk, ugyanis a narancsokat nem csak meghámozni kell (vágjuk le a narancsok végeit, állítsuk „talpára”, majd fentről lefelé egy éles késsel szeljük le a héját, a fehér részekkel együtt), hanem ki is kell a gyümölcshúst filézni. A meghámozott narancsok fehér, hártyás fészei közül vágjuk ki a színtiszta gyümölcshúst, majd tegyük egy nagy fazékba – ebből fogunk lekvárt főzni.

Vegyünk 3 kg narancsot, hámozzuk meg és filézzük ki a fent leírtak szerint, majd adjunk a gyümölcshúshoz 3:1 arányban kristálycukrot és 1 (kezeletlen héjú) narancs reszelt héját. Ízesítsük egy kevés reszelt gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, ízlés szerint csillagánizzsal, majd főzzük besűrűsödésig (ha nincs időnk kivárni, sűrítsük be pektinnel vagy dzsemfixszel).

6. Csokis-kókuszos banáncsipsz

A banáncsipsz gyakorlatilag aszalt banán, amit addig dehidratálunk, míg ropogós nem lesz – ehhez vágjuk a megpucolt banánt maximum fél centis karikákra, majd szárítsuk aszalógépben vagy sütőben (hőlégkeveréses módban) 50-60°C között, minimum 3 órán keresztül, félidőben érdemes meg is fordítani. Ha a banánkarikák teljesen ropogósak, nem szivárog belőlük semmilyen folyadék, akkor készen vagyunk (csak akkor eltartható a banán, ha száraz, tökéletesen megaszalódott!). Natúr verzióban is felhasználhatjuk, de ki is márthatjuk vízgőz fölött megolvasztott csokoládéban és meg is szórhatjuk egy kevés kókuszreszelékkel. Dermesszük ki hűtőben, majd fogyasszuk el 2-3 héten belül.

7. Mandarinszörp

Ugyanúgy, ahogy a lekvárok, a szörpök is a megunhatatlan gasztroajándékok közé tartoznak: gyakorlatilag bármilyen ízben elkészíthetjük őket kedvenc gyümölcseinkből, kedvenc fűszereinkkel párosítva. Tipikus téli gyümölcseink közé tartozik a mandarin, amit nem csak nyersen vagy frissen facsart gyümölcslé formájában fogyaszthatunk, hanem különleges szörpként is. Szintén kiváló karácsonyi szörp készülhet csipkebogyóból, vagy a birsalmasajt készítése során keletkezett birsalma főzőléből.

Vegyünk 2 kg érett mandarint, majd nyerjük ki a levüket (félbevágva citrom/narancsfacsaróval vagy meghámozva, gyümölcscentrifugával). Mérjük le a gyümölcslevet (~1 l), öntsük egy fazékba, majd 1:1 arányban adjunk hozzá kristálycukrot és főzzünk belőle egy mandarinos cukorszirupot. Ha a mandarin nem túl savanyú, érdemes 1 evőkanál citromsavval tovább savasítani, illetve adhatunk még hozzá egy kis szegfűszeget és/vagy fahéjat is, ha szeretjük. Főzzük forráspontig, majd porciózzuk csatos üvegekbe, végül hűtsük ki száraz dunsztban.

Savanyú lilakáposzta
Savanyú lilakáposzta

8. Fermentált savanyúság

A karácsony nem csak az édesszájúak ünnepe, gondoljunk azokra is, akik nem a csokis-lekváros ízeket keresik, helyette valami sósat kóstolnának. Évek óta egyre népszerűbb a fermentálás útján történő házi savanyúságok késztése – nincs is jobb az influenzás téli időszakban egy kis ropogós, sós-savanykás vitaminbombánál. A legkönnyebb fermentált receptek közé tartozik a savanyú káposzta készítése: habár brutális dráguláson megy keresztül a káposzta, még mindig megéri foglalkozni vele.

1 kg gyalult lilakáposztát (ízlés szerint hagymával vegyesen) dörzsöljünk be 30 g tengeri sóval, hagyjuk állni, majd tegyük el jól záródó befőttesüvegekbe. Tömörítsük a káposztát, hogy a buborékok távozzanak a szeletek közül, majd egy jól megválasztott leszorítóval (pl. torzsa, répa) nyomjuk a lé alá (az üveget ne töltsük színültig). Erjesszük szobahőmérsékleten 5-10 napon keresztül, majd tegyük hűtőbe; hónapokig eláll.

Házi vajkaramella
Házi vajkaramella

9. Házi vajkaramellás szaloncukor

Ha már gasztroajándékról van szó, vétek lenne kihagyni a házi szaloncukrot, amit bármilyen töltelékkel egyszerűen elkészíthetünk. Mi a házi vajkaramellás szaloncukorra szavazunk: tegyünk egy tálba fél liter tejet és 250 g kristálycukrot, amiből folyamatos kevergetés mellett főzzünk sűrű, karamellszínű szirupot (kb. 45 perc). Keverjünk hozzá 70 g vajat és ízlés szerint fűszereket (pl. vanília, fahéj), majd öntsük ki egy sütőpapírral kibélelt, kisebb alapterületű formába (pl. kenyérsütőforma) – a lényeg, hogy a vajkaramella legalább 1 cm vastagon álljon benne.

Dermesszük ki a karamellát kb. 2 óra alatt a hűtőben, majd borítsuk ki egy vágódeszkára és kockázzuk fel falatnyi darabokra. Vízgőz fölött felolvasztott tej- vagy étcsokoládéban mártsuk ki a kockákat, tegyük újfent sütőpapírra és dermesszük ki őket, majd csomagoljuk ízlés szerint szaloncukorpapírba vagy tegyük őket bonbonosdobozban. Hűvös helyen problémamentesen elállnak karácsonyig.

10. Retro habkarika karácsonyra

A habkarika legalább annyira retro édesség, mint a kókusztekercs vagy a kókuszgolyó, különleges tulajdonsága, hogy nem csak étkezési, hanem dekorációs célra is használhatjuk, hiszen csodaszép karácsonyfadíszeket készíthetünk belőle. A recept egyszerű: minden tojásfehérjére számoljunk 70 g porcukrot (kb. 2 evőkanálnyi) és pár csepp ecetet: forraljunk vizet egy edényben, majd a vízgőz fölött egy fémtálban keverjük ki a hozzávalókat addig, amíg a hab szilárddá nem válik (nem folyik, nem csöppen le a habverőről).

Töltsük a habot habzsákba, majd sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk ki belőle a kívánt formákat. A habot ezután kiszárítjuk: 80°C-ra felmelegített sütőben, hőlégkeveréses módban sütjük, körülbelül 2 órán keresztül. Ha a habkarikák kiszáradtak, díszítsük tetszés szerint csokival, színezzük ételfestékkel vagy hagyjuk natúron. Ha dekorációnak szánjuk, kössünk rá akasztót.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

karácsony

karácsonyi ajándék

gasztromesék

gasztro

recept

receptek

lekvár

szörp

tészta

savanyúság

édesség

ajándékozás