Klónozott vállalkozások: egymás hegyére-hátára halmozzuk a cégeket

HelloVidék   
  Megosztom
Klónozott vállalkozások: egymás hegyére-hátára halmozzuk a cégeket

Nem mindennapi tulajdonosi viszonyok uralkodnak a hazai cégvilágban, egyre komolyabban zajlik a cégek tömeges halmozása.Számtalan valódi gazdasági oka lehet annak, ha egy vállalkozó úgy dönt, hogy több cég szükséges üzleti folyamatainak kiszolgálásához. Az összkép ugyanakkor azt sugallja, hogy néha hajlamosak túlzásba esni a hazai vállalkozók.

A hivatalos verziót nézve nincs semmiféle jogi akadálya annak, hogy több vállalkozásnak legyen egy vagy több közös tulajdonosa. Ha két vállalkozás gazdasági és fizikai értelemben is függetlenül működik egymástól, a napi működést tekintve szinte lényegtelen is, van-e közös tulajdonosa. Ha a közös tulajdonú cégek között szállító-vevő kapcsolat is azonosítható, akkor már ingoványosabb talaj kezdődik, hiszen ekkor már adózási és üzleti etikai kérdések is napirendre kerülnek.

Természetesen a vállalkozókat ez sokszor nem rettenti meg, így az évek során igen érdekes tulajdonosi struktúrák alakultak ki Magyarországon. A jogszabályi keretek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vállalkozások tulajdonosai más vállalkozások legyenek, így a hazai cégvilágban nem ritkák a 8-10 hosszúságú tulajdonosi láncok sem.

A céghalmozás és a közvetett tulajdonosi kapcsolatok együttesen számos olyan tulajdonost termeltek ki, amelyek cégek tömegeit birtokolják „Végső tulajdonosként”.

Ugyanakkor nem ritkák azon esetek sem, amikor 100 feletti céget tartalmazó cégbirodalom felett rendelkezik a végső tulajdonos vállalkozó.

Természetesen a hazai cégek nemzetközi tulajdonosai számára sem ismeretlen a lehetőség, sőt e tekintetben valójában még többször felmerül a cégek halmozásának szükségessége. Egyrészt a külföldi befektetők sokszor nagyobb vállalkozások felett rendelkeznek, így hamarabb indokolt lehet az üzletmenet szétválasztása a különböző tevékenységek, vagy ügyfélkör mentén. Másrészt a cégek szétválasztásának indoka lehet az is, hogy így a cégek értékét, teljesítményét pontosabban fel lehet mérni. Ez fontos lehet a hatékonyság javítása szempontjából, de a cég értékesítésekor is.

Az adatok mégis azt mutatják, hogy a hazai, de nemzetközi tulajdonossal rendelkező cégek arányaiban egyszerűbb tulajdonosi szerkezettel rendelkeznek, mint a magyar tulajdonossal rendelkező társaik. A nemzetközi tulajdonosok 85 százaléka egy hazai céget birtokol, és csupán 5 százalékuk megy el 2-nél több cég birtoklásáig.

Emellett az egyéni vállalkozások is újra egyre népszerűbbek. Ma már nem ritka, ha egy vállalkozó cége, vagy cégei mellett egyéni vállalkozást is fenntart. Tehát a hazai cégvilág egyre színesebb struktúrákat alkot.

Ugyanakkor a jogalkotók és az ellenőrző szervek az elmúlt években különös figyelmet fordítottak a cégcsoportok átvilágítására. Ez egy olyan frontja a cégek és az adóhatóság találkozásának, amelyről ritkán esik szó, de a cégcsoportok számának növekedésével vélhetően egyre több vállalkozás fog találkozni vele.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

céghírek

vállalkozás

vállalkozó