Pályaorientáció Szabolcsban: így terelik a szakiskolák felé a diákokat

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Pályaorientáció Szabolcsban: így terelik a szakiskolák felé a diákokat

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenysége már 2013-tól működik. Egy tavalyelőtti kormányrendelet alapján pedig már az iskolákban is kötelező pályaorientációs napot szervezni. A kamara elsődleges célcsoportja a hatodik, hetedik, nyolcadik osztály, de középiskolai vagy gimnáziumi osztályokkal is foglalkoznak. Elsősorban a szakma választást segítik, a szakközépiskolák és szakgimnáziumok felé próbálják terelni a még pályaválasztás előtt álló diákokat, természetesen a felmért képességeik és készségeik alapján.

A kamarai pályaorientációs tevékenység több tevékenységi csoportból áll. Az osztályfőnöki órák azok, amikor először kapcsolatot teremtünk a gyerekekkel, a pályaorientációs napokon nagyrészt játékos foglalkozásokat viszünk, szakmákról beszélgetünk, hiányszakmákról, ami évről-évre minden megyében más. Lehetőségünk van arra is, hogy partnercégeket vigyünk iskolai pályaorientációs napokra

- közölte Maczkó Mónika, pályaorientációs tanácsadó.

A kamara a megyei cégekkel és vállalkozásokkal is kapcsolatban áll, így számtalan céglátogatást tudnak szervezni a tanulóknak. Azért is fontosak ezek az üzemlátogatások, hogy a szakmákat gyakorlatban, a való életben ismerjék meg a diákok, a kamara tapasztalata, hogy a gyerekek sok esetben nem ismerik, hogy egy-egy szakma mit jelent, él bennük egy körülbelül húsz évvel ezelőtti kép, amit még talán a szüleiktől hallottak. A kamara feladata, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a szakmák megváltoztak, egy-egy szakma végzése ma már mást jelent, erre egy jó példa az autószerelés, a megváltozott technikai feltételek ma már egy másfajta tudást várnak el.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évről évre egyre több céggel szervez üzemlátogatást, ez annak is köszönhető, hogy maguk a cégek is egyre inkább felismerik azt, hogy a munkaerőhiányt leginkább úgy tudják kezelni, ha már a fiatal generációt is megszólítják. Érdemes figyelni is a céglátogatásokon, az üzem végére érve általában valamilyen játékot is szerveznek a vállalatok, így ebben az évben az egyik nyíregyházi cég egy Tesla próbavezetést adott ajándékba egy középiskolás fiúnak.

Nyári táborokat is szervezünk az általános iskolás diákoknak, ebben is rengeteg partnercégünk van, akikkel a nyári szünetben is hatékonyan tudunk együtt dolgozni. Az autószervíztől kezdve, például a raktározás, a kereskedelem, a logisztika és cukrászat szakemberei is részt vettek a táborban, interaktív foglalkozásokat szerveztek nekik. A cukrászdában süteményt készítettek, fodrász szalonban különböző praktikákat sajátították el, egy újfehértói gyárban pedig megnézhették hogyan készül az általuk is sűrűn fogyasztott kukorica extrudátum, vagyis hát ahogy ők ismerik, a pufi

- tette hozzá Maczkó Mónika, a megyei iparkamara pályaorientációs tanácsadója.

A szakképzett munkaerőhiány megoldásában is próbál segíteni a kamara. Minden évben egy kormányrendelet határozza meg megyénkénti bontásban, hogy melyek a hiányszakmák. Szabolcs-Szatmár-Bere megyében jelenleg huszonegyet tartalmaz a lista. Ilyen például az ács, a bádogos, a burkoló, a gazdasági informatikus, a gépi forgácsoló, a mentőápoló, a hegesztő és a villanyszerelő is. A diákokat az is meggyőzheti a szakmaválasztásról, hogy anyagilag is támogatják majd a tanulmányai során, illetve az, hogy a szakma elvégzése után nem lesz álláskeresési problémája. Amelyik gyerek hiányszakmát tanul valamilyen szakiskolában, az a tanuló ösztöndíjat kaphat.

Ennek mértéke függ a tanulmányi átlagtól is, így kilencedik évfolyam után kaphat anyagi támogatást. Egy 4,5-ös átlagú diák 35 ezer forintos ösztöndíjat kaphat havonta, ha pedig a gyakorlatát tanulószerződéssel végzi a gyakorlatát a középiskolai időszakban, akkor még az előző összegen felül egy 24 840 forintos támogatást kap. Így akár majdnem hatvanezer forintot is kaphat havonta egy jó tanuló, középiskolás diák. A szakképzési iskolás három év centrumokban működnek, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum ezalatt az idő alatt tudta növelni a tanulói létszámát, az első szakmát tanuló diákok körülbelül 5500-an vannak, ezen túl 1800 felnőtt diák sajátítja el a második szakmáját a nyíregyházi centrum valamelyik intézményében a tíz közül.

Országos szinten egyre nagyobb a szakgimnáziumok és szakközépiskolákba jelentkezők száma. Ez még nem jelenti azt, hogy hiányszakmákban tanulnak tovább, ezt a következtetést azért még nem merném levonni, de azt gondolom, hogy a pályaorientációs tevékenységnek ez egy fajta hozadéka, hogy növekszik ez a létszám. Az, hogy ki-milyen területen tanul tovább azért ez valahol egyéni döntés, nem elhanyagolható a szülői támogatás és sokszor egy nyolcadikos, tizennégyéves gyermek nem látja, hogy mi szeretne lenni és nagyon sok diák a szülők javaslatára támaszkodik a szakmaválasztásban is. Ezért rendkívül fontosnak tartom a szülők felé való hatékony kommunikálást. Évről-évre visszatérő kérdés, hogy szakmában tanuljon-e a gyerek vagy sem

- tette hozzá Maczkó Mónika.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakemberei számos megyei és országos rendezvényre utaztatja a diákokat minden évben, az egyik ilyen például a Szakma Sztár Fesztivál a Hungexpo területén, ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamra szervezi. Tavaly tavasszal 400 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei diák ismerhette meg testközelből ezt a rendezvényt. Egy ettől sokkal nagyobb programba nyertek betekintést ősszel a tanulók, ebben az évben az európai szakmák versenyét is Budapesten rendezték meg.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 1509 diákok utaztattunk fel a budapesti Euroskillsre. Ezen a jelentős szakmai eseményen a kontinens legfelkészültebb fiatal szakemberei versenyeznek egymással az Európa legjobbja címért. Egy-egy ország szakmánkként maximum egy főt vagy egy csapatot küldhet, és az is fontos, hogy a versenyzőknek 25 év alattiaknak kell lenniük. De nem csak számukra izgalmas a verseny, hanem a pályaválasztás előtt diákoknak is segíthet. Az általános iskolások a helyszínen interaktív, látványos formában ki is próbálhattak különböző szakmákat, az úgynevezett “Try a skill” sarkokon. A háromnapos eseményen 28 ország, közel 600 versenyzője 37 szakmában mutatta meg tudását, 500 szakértő és mintegy 100 ezer látogató előtt. A magyar versenyzők hazai terepen is bizonyították, hogy tudásuk és szakértelmük kiemelkedő az európai mezőnyben, tavaly 3 arany, 3 ezüst, 3 bronz és 8 kiválósági érmet nyertek a EuroSkills Budapest 2018-as versenyen, olyan területeken, mint például a kőfaragó, a bútorasztalos, a festő és a webfejlesztő

- közölte Maczkó Mónika.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tavaly indított egy úgynevezett Szakmavilág kamionos roadshowt, amelynek egyik állomása volt Nyíregyháza. A kamionban egy virtuális szemüveg segítségével négy szakmai területet, a gép-, az építő- és a vendéglátóipart, valamint a szabás-varrást próbálhatták ki a diákok a gyakorlatban. Az országjáró roadshow Szabolcs megyei állomás két nap alatt mintegy négyszáz diák tesztelhette tudását a négy szakma valamelyikében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szabolcs

szabolcs-szatmár-bereg megye

szabolcs-szatmár-bereg megyei iparkamara

pályaorientáció

pályaválasztás