Drágult a dohány: a hazai termelést is visszavetette az aszály

MTI   
  Megosztom
Drágult a dohány: a hazai termelést is visszavetette az aszály

A két évvel ezelőttihez képest 2018-ban kisebb termőterületen rosszabb dohánytermést takarítottak be a gazdálkodók a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) éves termelési jelentése szerint.

Az érdekképviseleti szervezet adatai szerint Magyarországon 2018-ban 3253 hektáros termőterületen 5448 tonna dohány termett, ami 20 százalékkal marad el a 2017-es 6802 tonnás terméseredménytől, amelyet összesen 3380 hektáros területtől takarítottak be.

Az átlagtermés hektáronként 1,675 tonna volt, szemben a két évvel ezelőtti 2,012 tonnához képest. A Virginia-fajtacsoport 2593 hektáron 4369 tonnát termett, ami hektáronként 1,685 tonnás átlagtermésnek felel meg. A Burley-t 660 hektáron termelték, az 1079 tonnás össztermés hektáronként 1,635 tonnás átlagot jelentett.

A dohány felvásárlási ára a Virginia-fajtacsoportnál 2018-ban kilogrammonként átlagosan 587 forint, míg a Burley-nél 483 forint volt, ehhez képest 2017-ben egy kilogramm Virginiáért átlagosan 571, míg a Burley-ért 473 forintot fizetett a két nagy felvásárló társaság.

A Madosz már a tavalyi betakarítási szezont követően jelezte, hogy az aszály miatt a 2017-es évnél kevesebb és rosszabb minőségű dohánytermés várható, a száraz és forró nyári időjárás elsősorban a nem öntözött területeken jelentett nagy gondot. A Burley-féle dohányfajta esetében nagyon kevés az öntözhető a terület, a Virginia-ültetvényeknek pedig körülbelül 65-70 százalékát tudták öntözni

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dohány

dohánytermesztés

aszály