Spórolós és környezetkímélő: ilyen az új közvilágítás Somogyban

MTI   
  Megosztom
Spórolós és környezetkímélő: ilyen az új közvilágítás Somogyban

A közvilágítás fényszennyezésének csökkentését szolgáló fejlesztést hajtott végre a Somogy megyei Bárdudvarnokon az ELTE és az E.ON - tájékoztatott az E.ON Hungária Zrt.

A településen az E.ON munkatársai melegfehér fényű lámpákra cserélték a település közvilágításában a korábbi hideg, kékes fényt. Éjszaka borostyánszínben világítanak a lámpák az utcákon, jelentősen csökkentve a fényszennyezést. A kivitelezésnél a közeli Zselici Csillagparkra is gondolva közvetlenül az égbolt irányába nem világítanak lámpatestek.

Közleményükben kiemelték: egyre több nemzetközi felmérés igazolja, hogy a fényszennyezés egészségügyi, közlekedésbiztonsági, ökológiai és tájvédelmi szempontból is ártalmas lehet. Ezért indult el az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével 2017 szeptemberében a "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" nevű projekt, európai uniós támogatással. A közvilágítási rekonstrukcióhoz az egyetem pályázata biztosította az anyagiakat. A rendszer kialakítására Bárdudvarnokon mintegy 60 millió forintot fordítottak.

A 22 és 4 óra közötti időszakban a felhasznált energia mennyisége csaknem a felére csökken a korábbihoz képest. A fogyasztás kis mértékben még csúcsidőben is csökken, azzal együtt, hogy több, korábban rosszul megvilágított terület is jól megvilágítottá vált - jegyezték meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fényszennyezés

somogy

közvilágítás