Nem jó, de nem is tragikus: közepes lett idén a magyar termés minősége

HelloVidék   
  Megosztom
Nem jó, de nem is tragikus: közepes lett idén a magyar termés minősége

A repce gyengébb lett a tavalyinál, árpából is voltak rosszabb tételek, a búza megfelelő, de a toxinhelyzet kedvezőtlen. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

Befejeződött az aratás után beküldött első tételek vizsgálata a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletágánál. Ennek alapján a laborszakemberek azt tapasztalták, hogy az elsőként beérkezett takarmányárpáknál nem mindegyik minta hektolitertömege érte el a Magyar Szabványban szereplő, 63 kg/hl értéket, hasonlóan a tavalyi évhez.

A búzaminták hektolitertömege átlagosan 80 kg/hl érték felett volt, ami jónak számít, de nem kiugró érték. Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma is megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit.

A közelmúltig mindenki csak találgatott a termés várható minőségéről, mert a sok ellentétes környezeti hatás után szinte lehetetlen volt azt megjósolni. Mostanra azonban nem kell tippelni, és úgy tűnik, nincs komoly ok aggodalomra, de persze az eredmények tájegységenként is jelentősen különbözhetnek – mondta dr. Halmos Gábor. A Concordia vezérigazgatója rámutatott: a csapadékos május miatt a termelők és kereskedők gyakran kérik az árpa és a búza DON toxin vizsgálatát, nem is véletlenül; az idei évben előfordultak a megengedett határértéknél magasabb toxintartalmak. Az őszi káposztarepcék átlagos olajtartalma egyelőre elmarad a tavalyitól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

mezőgazdaság

repce

árpa

búza

termés

agrár

agrárium

gabona

minőség

szántó

szántóföld

aratás