Átalakulás jöhet a magyar vidéken: így állítanák helyre a falu és város egyensúlyát

HelloVidék   
  Megosztom
Átalakulás jöhet a magyar vidéken: így állítanák helyre a falu és város egyensúlyát

Tovább fog erősödni az élelmiszer-előállítás ipari jellege a jövőben, ugyanakkor közelebb kellene vinni azt az emberekhez, ez az ágazat egyik nagy kihívása – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, melyet a XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében hívtak össze. Az eszmecsere a „Fenntartható élelmiszer-előállítás a XXI. században” címmel zajlott.

A beszélgetésen résztvevő Nagy István agrárminiszter meglátása szerint nagy következményekkel járna az ember további elszakadása a természettől, így újra meg kell tanítanunk a gyerekeket arra, hogy mi a természet rendje, valamint meg kell ismertetni a társadalmat azon folyamatokkal, amelyek eredményeként az élelmiszer az asztalra kerül. Ezt a munkát rendkívül hátrányosan befolyásolják az olyan kezdeményezések, mint például a ketreces tojás bojkottja vagy a sertés ivartalanításának betiltása, hiszen ezek vagy alacsonyabb minőségű vagy nagyobb kockázatú alternatívákat eredményeznek, azonban a kezdeményezők erről már nem tájékoztatják a fogyasztókat – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből.

Folyamatosan változnak az irányzatok, az életmódunk, ez új termékeket, új versenyhelyzetet hoz magával, amire reagálnunk kell. Ezzel együtt Magyarország a távoli jövőnek tekinti a szintetikusan előállított húst, ugyanakkor a növényi fehérjék szerepének erősödésére számíthatunk, mondta el Nagy István.

Elsősorban az ismeretlentől való félelem áll a mezőgazdaság utóbbi időben erősödő hátrányos megítélése mögött, vélte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Rengeteg félinformáció vagy akár álhír kering, amelyek eredményeként a társadalom egyre több elvárást támaszt az ágazattal szemben ezek betartása az árak emelkedéséhez fog vezetni. Meg kell értetni a társadalommal, hogy a gazdálkodóknak elemi érdekük a környezetet védeni, hiszen az biztosítja a megélhetésüket, akár generációkon keresztül. Ennek egyik kulcsa a gyerekek felé nyitás, akár az iskola keretén belül, akár közvetlenül a gazdaságokban bemutatva a termelést.

Az élelmiszer bizalmi termék, aminek az előállítása jelenleg leköti a gazdálkodók figyelmét, azonban a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a korrekt, tudományon alapuló tájékoztatásra, közölte Jakab István, a MAGOSZ elnöke. Emellett a korszerű vízgazdálkodás kialakítását is kulcsfontosságúnak tartja, anélkül az egyébként legkorszerűbb technológiákat sem tudjuk kihasználni.

A jövőben a növekvő igények kiszolgálása érdekében tovább fog erősödni az élelmiszer-előállítás ipari jellege, ezzel együtt a Kárpát-medencének nagy lehetőséget jelent, hogy jobb minőségű, prémium termékeket állítson elő. Erdélynek pedig külön lehetőséget biztosít, hogy jelenleg 1,5-2 millió hektár olyan szántóterület van, ami korábban erdő volt, a XXI. század egyik legfontosabb alapanyaga és hiányterméke viszont a fa lesz, így most kell még elkezdeni a telepítéseket, mondta el Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületének Szövetsége elnöke.

Erdélyben a nagy gazdaságok határ nélküli támogatása helyett a kisebb gazdaságokra kell a hangsúlyt helyezni, amiben számítanak Magyarország segítségére is, emelte ki Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke.

A beszélgetés zárásaként a résztvevők mindegyike egyetértett abban, hogy ma is érdemes a mezőgazdasági pályát választani, hiszen az élelmiszerre mindig szükség lesz.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

társadalom

természetvédelem

mezőgazdaság

élelmiszeripar