Fél Magyarországot megfertőzte a sertéspestis: ezek az érintett megyék

Index   
  Megosztom
Fél Magyarországot megfertőzte a sertéspestis: ezek az érintett megyék

Újabb területeket nyilvánított afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött zónákká a Nébih, így mostanra az ország keleti fele egy egybefüggő fertőzött zóna lett - foglalta össze az Index.

A főállatorvos újonnan Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadgazdálkodásokat minősített veszélyes területekké. A lap úgy tudja, hogy vannak alacsony, közepes, magas kockázatú és fertőzött területek, melyek a fertőzöttség szintjétől függenek. A Zemplénben elhullott regéci vaddisznó miatt ideiglenesen fertőzött terület lett, Jász-Nagykun-Szolnok megye pedig ideiglenesen magas kockázatú területté minősült.

A Nébih interkatív térképén meg lehet nézni, hogy melyek számítanak fertőzött területnek, jelenleg ezekben a régiókban van jelen az afrikai sertéspestis:

Fotó: Nébih
Fotó: Nébih

Az esetek előfordulását gyűjtő táblázatból kiderül, hogy szinte minden napra jut legalább egy elhulott vagy kilőtt ASP-s vaddisznó. Az afrikai sertéspestis első hivatalos észlelése 2018 tavaszán történt meg, de a vaddisznók által hordozott és a házisertésekre is veszélyes betegség a vadászok szerint egy évvel korábban már Magyarországon volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

asp

afrikai sertéspestis

nébih

fertőzés

betegség

vaddisznó

házi sertés

sertés