Még érdemes dinnyét venni: ezzel az egyszerű trükkel sokáig eláll majd

HelloVidék   
  Megosztom
Még érdemes dinnyét venni: ezzel az egyszerű trükkel sokáig eláll majd

A hétvégén érdemes volt kinyitni az árusoknak a szegedi Mars téren, a szabadtéri dinnyesoron jó forgalmat csináltak. Ezt még akkor ültették Ásotthalmon, amikor a medgyesiek már kopogtatták a dinnyéiket, augusztus második fele óta folyamatosan szüretelik. A hiedelem szerint augusztus 10. után nem jó a dinnye, mert neve napján Lőrinc belepisil. Lehet, hogy nagyanyáink idején így volt, ám az újabb fajtáknak köszönhetően ma már ennél akár két hónappal is hosszabb lehet a dinnyeszezon - írja a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja a szegedi, Mars téri szabadtéri dinnyesoron a hétvégén két árus még kinyitott és igazán nem panaszkodhattak a forgalomra.

Azért ilyen késői, mert mi ezt akkor ültetjük, amikor a medgyesiek már kopogtatják a dinnyéjüket

- mondta két vevő között Herédi Szilveszterné. Az ásotthalmi termelőtől beszélt arról is, hogy, a most eladott dinnye május 10-én került a földbe, persze síkfóliásan. Mint mondta, a legelső dinnyéket augusztus 15-én szedték.

Addigra már sok korai dinnyének vége volt, azok lekásásodtak. A mieink a nagy, 40 fokos hőségben még csak öklömnyiek voltak, jobban bírták a kánikulát. Akkor szaladt szét és kötött igazán a dinnye, ami fajtáját tekintve Dumara. Enyhén magvas, ovális és 10-14 kilósra nő meg

- emlékezett vissza az árus, aki kiemelte azt is, hogy hamarosan az összes termést leszüretelik.

Néhány nap múlva leszedjük az összeset, a nagyokat levisszük a pincébe, ahol jó sokáig el szokott állni. Nem kell félni a vastag héjától, az álltában is folyamatosan vékonyodik. Volt olyan vevőm, akinek karácsony böjtjére hoztam egy nagy dinnyét. Nem volt persze csúcsformában de ehetőnek bizonyult 7

- mesélte Herédi Szilveszterné.

Az elmúlt évben szinte végig 200 forintért árulták a dinnye kilóját, addig idén sem 160 forint alatt, sem 200 felett nem volt a dinnye kilónkénti ára. A gazdák beszámolója szerint még két hete is öntözték a dinnyét, csöpögtetős rendszerrel, anélkül nem nőne ilyen nagyra. Ebben az évben nőtt egy 30 kilós darab is, amit egy egy román vásárló egészben vitt el, még mielőtt felszelték volna.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

delmagyar

dinnye

nyár

vénasszonyok nyara

termés

szüret