Még érdemes dinnyét venni: ezzel az egyszerű trükkel sokáig eláll majd

HelloVidék   
  Megosztom
Még érdemes dinnyét venni: ezzel az egyszerű trükkel sokáig eláll majd

A hétvégén érdemes volt kinyitni az árusoknak a szegedi Mars téren, a szabadtéri dinnyesoron jó forgalmat csináltak. Ezt még akkor ültették Ásotthalmon, amikor a medgyesiek már kopogtatták a dinnyéiket, augusztus második fele óta folyamatosan szüretelik. A hiedelem szerint augusztus 10. után nem jó a dinnye, mert neve napján Lőrinc belepisil. Lehet, hogy nagyanyáink idején így volt, ám az újabb fajtáknak köszönhetően ma már ennél akár két hónappal is hosszabb lehet a dinnyeszezon - írja a delmagyar.hu.

Ahogy a portál írja a szegedi, Mars téri szabadtéri dinnyesoron a hétvégén két árus még kinyitott és igazán nem panaszkodhattak a forgalomra.

Azért ilyen késői, mert mi ezt akkor ültetjük, amikor a medgyesiek már kopogtatják a dinnyéjüket

- mondta két vevő között Herédi Szilveszterné. Az ásotthalmi termelőtől beszélt arról is, hogy, a most eladott dinnye május 10-én került a földbe, persze síkfóliásan. Mint mondta, a legelső dinnyéket augusztus 15-én szedték.

Addigra már sok korai dinnyének vége volt, azok lekásásodtak. A mieink a nagy, 40 fokos hőségben még csak öklömnyiek voltak, jobban bírták a kánikulát. Akkor szaladt szét és kötött igazán a dinnye, ami fajtáját tekintve Dumara. Enyhén magvas, ovális és 10-14 kilósra nő meg

- emlékezett vissza az árus, aki kiemelte azt is, hogy hamarosan az összes termést leszüretelik.

Néhány nap múlva leszedjük az összeset, a nagyokat levisszük a pincébe, ahol jó sokáig el szokott állni. Nem kell félni a vastag héjától, az álltában is folyamatosan vékonyodik. Volt olyan vevőm, akinek karácsony böjtjére hoztam egy nagy dinnyét. Nem volt persze csúcsformában de ehetőnek bizonyult 7

- mesélte Herédi Szilveszterné.

Az elmúlt évben szinte végig 200 forintért árulták a dinnye kilóját, addig idén sem 160 forint alatt, sem 200 felett nem volt a dinnye kilónkénti ára. A gazdák beszámolója szerint még két hete is öntözték a dinnyét, csöpögtetős rendszerrel, anélkül nem nőne ilyen nagyra. Ebben az évben nőtt egy 30 kilós darab is, amit egy egy román vásárló egészben vitt el, még mielőtt felszelték volna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

delmagyar

dinnye

nyár

vénasszonyok nyara

termés

szüret