Így népszerűsítik a magyar mézet: még mindig átlag alatti a fogyasztás belőle

MTI   
  Megosztom
Így népszerűsítik a magyar mézet: még mindig átlag alatti a fogyasztás belőle

Országszerte több mint 1200 helyszínen csaknem kétszázezer gyermek kóstolt mézet a mézfogyasztást népszerűsítő Mézes reggeli programban, amelynek nyitó eseményét a Tolna megyei Tamásiban rendezték.

Nagy István agrárminiszter az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel, az Agrármarketing Centrummal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen szervezett programon, a helyi Würtz Ádám Általános Iskolában hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek figyelmét felhívják a méz fogyasztására, mert a méz egészséges élelmiszer.

Meg kell tartanunk azt a tevékenységet, amit a méhek végeznek, hiszen a beporzással a teremtett világot tartják fenn

- fogalmazott. Megjegyezte: ha fogyasztjuk a mézet, biztosítjuk a méhek munkáját, a méhészet tevékenységét, amivel elősegítik azt, hogy fenntartható világban élhessünk. Ehhez úgy tudunk hozzájárulni, hogy a magyar mézet választjuk a vásárlásnál - tette hozzá.

Robert Kokalj, Szlovénia magyarországi nagykövete emlékeztetett arra, hogy a Mézes reggeli kezdeményezés Szlovéniából indult el, ahol Magyarországhoz hasonlóan nagy hagyománya van a méhészetnek. Szlovénia szeretné elérni azt, hogy május 20-át a méhek világnapjává nyilvánítsák - mondta.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke többek között megemlítette, hogy a méz hozzáadott értékét tekintve sokkal jelentősebb termék, mint amekkora részt elfoglal a magyar agrárgazdaságban. A mézfogyasztást ösztönző program középpontjában a családok állnak, mert a szülőknek nagy felelősségük van abban, hogy mi kerül a családok asztalára - jegyezte meg.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese arról beszélt, hogy a méznek kiváló beltartalmi értéke van: 28 féle aminosavat, 12 féle ásványi anyagot és 8 féle vitamint tartalmaz.

A Mézes reggeli programot Szlovénia 2007-ben indította el, majd több európai ország csatlakozott hozzá, Magyarországon 2014-től tartanak rendezvényeket. A diákok a mézkóstolás mellett a méhek biológiájával és a beporzással is megismerkednek. 2018-ban az OMME adatai szerint 1011 iskola, óvoda vett részt a programban, Bross Péter, az egyesület elnöke arról számolt be, hogy a pénteki eseményt több mint 1200 helyszínen rendezték meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méz

mézes reggeli

program

méhészet

gazdaság

mézfogyasztás